Navn fra kjendiser og årstider
I en pressemelding fra Office for National Statistics skriver de at noen navn var populære ut fra tiden på året. I desember var Holly, Robyn og Joseph mer populære, mens navn som Summer og Autumn var populære i sine respektive årstider. Når det gjelder desember-favorittene er jo Joseph kjent fra juleevangeliet, Holly betyr kristorn og Robyn er det engelske navnet for fuglen rødstrupe, som mange forbinder med jul.
Også Sunday og Wednesday har økt i bruk. Wednesday trolig etter tv-serien «Wednesday”.
De skriver også at foreldre i England og Wales ser ut til å bli påvirket av kjendiser, som Billie etter Billie Eilish, Lana etter Lana Del Rey, Margot etter Margot Robbie, Cillian etter Cillian Murpy og Reign og Saint etter barn i Kardashian-familien.
Populære navn i Wales
I statistikken er England og Wales regnet sammen, men for noen navn er rangeringen veldig ulik i England og Wales. For eksempel var Osian på 9. plass i Wales og på 728. plass i England. Andre guttenavn som kom mye høyre på listen i Wales var Harri, Macsen, Jac, Tomos, Ioan, Gruffydd, Emrys, Tomi og Noa. For jenter var Mali på 16. plass i Wales og på 1222. plass i England. Andre jentenavn som gjorde det klart bedre i Wales var Alys, Cadi, Mabli, Ffion, Nansi, Eleri, Efa, Lili og Gwenllian. Størst forskjell var det for Gwenllian, som var på 97. plass i Wales og helt nede på 5479. plass i England.
Liten kongelig effekt på navnevalg
Mange trodde at Elizabeth ville få et oppsving etter at dronningen døde, og at økning for Charles kanskje var litt mindre sannsynlig. Statistikk for 2023 viser at de fleste kongelige navnene i England er på vei ned. Det gjelder Elizabeth, Charles, Harry, George, Charlotte og Archie. Camilla, Catherine, Lillibet og Meghan ligger jevnt lavt.
Navnene som økte mest
Hele 85 guttenavn og 82 jentenavn økte mer enn 100 plasseringer i topp 1000 fra 2022 til 2023. Mest økte Leni, Navy, Ayzel, Elaia, Elliana og Enola for jenter, og Kylian, Arley og Safwan for gutter, som alle spratt opp mer enn 300 plasseringer på det ene året. Eksempler på andre navn som økte mer enn 100 plasseringer er Miley, Honey, Thalia, Sylvia, Marla, Noelle, Sierra, Birdie, Lisa, Posie, Sunday, Monroe, Bea og Xanthe for jenter, og Ozzy, Cassian, Laurence, Amar, Emrys, Marlow, Scott, Adonis, Kendrick, Forest, Benny, Cosmo, Murphy, Ovie, Leif, Shane, Winston, Arian og Mohamad for gutter.
Nye navn i topp 1000
Det var 98 nye jentenavn og 98 nye guttenavn i topp 1000 i 2023 sammenlignet med året før. Nykommerne høyst oppe i topplisten er Aizal, Rue, Anaiah, Chaya, Noura, Amanah, Veronica, Amayra, Blair, Bronte, Taqdeer, Ilaria, Siara, Asma, Roux, Raiya, Renesmae og Tala for jenter, og Aviraj, Karam, Damir, Navy, Cove, Massimo, Riaan, Ahil, Donnie, Kohen, Mac, Jidenna, Arman, Tobechuckwu, Zoraiz, Nirvair, Ozzie og Zohaan for gutter.
Trendene for l og to vokaler inntil hverandre er sterkere i England og Wales
Barn i England og Wales har ifølge Utne navn med litt mer l og to vokaler inntil hverandre enn i Norge. Han trekker fram eksemplene Isla, Sienna, Arlo og Oakley.
– I England og Wales har rundt halvparten av guttenavnene og rundt 35 prosent av jentenavnene med l, og rundt 25 prosent med to vokaler, sier Utne.
Etternavn som fornavn
Utne sier at det i topp 100 i England og Wales for 2023 var 16 guttenavn og 4 jentenavn fra etternavn, slik som Oakley, Hudson, Harrison, Mason, Hunter, Jaxon og Logan og for guttene, og Harper, Hallie, Scarlett og Darcie for jentene.
– Selv om det er mange slike guttenavn, er de et stykke fra toppen i listene, med Oakley på 39. plass som det beste. I USA er etternavn som fornavn enda mer vanlig, med 26 for gutter og 13 for jenter i 2023. Dette er svært uvanlig i Norge, og langt unna topp 100, sier han.
Navn fra blomster og planter for jenter
I England og Wales er det ifølge Utne ganske vanlig at jenter får navn fra planter, med 15 i topp 100 for 2023.
– Mange av slike navn er høyt oppe på listene i England og Wales, med Olivia, Lily, Ivy, Florence, Willow, Poppy, Daisy og Rosie innenfor topp 25. Dette er dobbelt så mye som i USA. I Norge fins noen få plantenavn i bruk, med Olivia helt på topp i 2023, og Tiril, Linnea og Lilly/Lily med plasser på 30-tallet. Det er etter oliven, tiriltunge, den svenske botanikeren Linné og liljeblomst, sier han.
Navn som slutter på i-lyd
Utne sier videre at navn med i-uttale sist er vanlig for begge kjønn i England og Wales, med 27 for gutter og 28 for jenter av 100 i 2023.
– De står også sterkt høyt oppe på listene. Slike guttenavn i England og Wales er Henry, Freddie, Archie, Alfie, Charlie, Finley, Harry, Albie og Teddy og jentenavn som Lily, Ivy, Poppy, Elsie, Daisy, Phoebe (uttalt med i), Rosie og Evie, alle inne blant de 25 mest brukte navnene for hvert kjønn. Ganske mange av navnene med i-uttale sist er opphavlige kjælenavn, men det fins blant annet også noen opphavlige etternavn med -ley til slutt, som Oakley og Riley, sier han.
Utne forteller også at i USA er det omtrent like vanlig som i England og Wales med i-lyd for jentene, men der har det har vært helt nede i 6 for guttene der i flere år.
– I USA var slike derimot ganske vanlig for gutter i store deler av 1900-tallet, ofte av kjælenavn, som Larry, Danny og Willie, sier han.
I Norge har det de siste årene vært nede i rundt 10 jentenavn med i-uttale sist, av dem halvparten engelskspråklige, og ett guttenavn (Henry) med plass på 50-tallet.
Navneforskerens beste tips til foreldre i Norge
I listene for England og Wales er det ifølge Utne navn med mange slags klanger som kan passe med smak i Norge.
– Det kan være mye vokaler, de myke konsonantene l, m og n, og dessuten de harde t og k for gutter. Det er også navn brukt i Norge for rundt hundre år siden. Her er noen navn som norske foreldre har begynt å velge, og som det kan være fine å velge nå: Ava, Aria, Mila, Iris, Erin, Matilda, Amelia, Luna, Henry, Arthur, Albert, Alfred, Hugo, Max og Edward, eller heller Edvard, sier Utne.
Navnene som fungerer best i begge land
Mange av navnene i topp 1000 i England og Wales i 2023 passer helt fint også her til lands. Men tenker du at navnet bør være vanlig begge steder, kan det være en idé å se til navnene i topplistene som er mest i bruk i Norge nå. Her er de 25 mest brukte jente- og guttenavnene i Norge som finnes i topp 1000 i England og Wales i 2023, sortert fra mest i bruk i Norge.
Jentenavn: Anna, Maria, Ida, Eva, Nina, Astrid, Heidi, Elin, Emma, Camilla, Nora, Ellen, Thea, Mari, Sara, Emilie, May, Laila, Frida, Amalie, Hanna, Mia, Elise, Victoria og Lena.
Guttenavn: Jan, Thomas, Martin, Andreas, Erik, Daniel, John, Magnus, Kristian, Tom, Jonas, Christian, Emil, Mathias, Alexander, Leif, Adrian, Tobias, Sebastian, William, Frank, Tommy, Oliver, Benjamin og Elias.
På jakt etter et sjeldent navn?Selv om navnene er populære i England og Wales, betyr det ikke at de er mye i bruk andre steder. Det er faktisk mange navn i topplistene som trolig ikke er i bruk i det hele tatt i Norge. I Norge oppgir ikke Statistisk sentralbyrå frekvenser under 4, så her er et utvalg navn fra topplistene i England og Wales som per 01.01.24 var i bruk til 3, 2, 1 eller 0 personer i Norge.
Jentenavn: Addison, Georgie, Everleigh, Darcey, Blossom, Ocean, Piper, Dottie, Primrose, Paisley, Ryleigh, Hettie, Wren, Maddison, Esmae, Nevaeh, Gracie, Ronnie, Birdie, Marlowe, Ebony, Opal, Aubree, Oakley og Indigo.
Guttenavn: Karter, Hadley, Wren, Olly, Aadam, Georgie, Buddy, Kobie, Presley, Harlow, Navy, Caelan, Kyrie, Tadhg, Bear, Jaxx, Greyson, Ziggy, Carson, Onyx, Seb, Uthman, Lochlan, Huxley og Osian.
– Når vi går lenger nedover i listene for England og Wales, finner vi mange navn som er lite brukt i Norge. Det kan være fornavn fra etternavn og plantenavn, og navn for begge kjønn med i-uttale til slutt. De kan lyde fint, men virker kanskje foreløpig noe fremmede for norske foreldre, sier Utne.