– Vi ser at topplistene i Italia er ganske ulike de norske og dem vi ser i mange andre land. Det er fordi tradisjonen med helgennavn, navn fra Bibelen og andre navn med gammel tradisjon i Italia, står sterkt, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Mange navn i topplisten er varianter av navn vi ellers kjenner, men har italienske former, slik som Vittoria for Viktoria, Ginevra for Jennifer, Chiara for Clara/Klara, Alessandro for Aleksander, Giuseppe for Josef, Federico for Fredrik, og mange guttenavn med o-tillegg.
Halvparten av jentenavnene i topp 10 i Italia i 2023 er navn vi kjenner godt i Norge og – Emma, Aurora, Sofia, Alice og Matilde. Alle er i bruk av over 1000 personer i Norge, og regnes som vanlige. Men det er også tre navn som er brukt av 14 eller færre i hele Norge per 01.01.24, nemlig Ludovica, Ginevra og Vittoria. Vittoria er italiensk form for Victoria/Viktoria som også er et vanlig navn i Norge.
For guttene er bildet ganske annerledes – ingen av navnene i topp 25 er brukt av 1000 eller flere i Norge, og halvparten av navnene i topp 10 er det færre enn 100 personer i Norge som har. Ser vi nærmere på dem er det navn vi kjenner godt i andre former, som Edvard for Edoardo, Thomas for Tommaso, Alexander for Alessandro, Mathias for Mattia, Gabriel for Gabriele og Andreas for Andrea.
Topp 10 jentenavn:
1. Sofia
2. Aurora
3. Ginevra
4. Vittoria
5. Giulia
6. Beatrice
7. Ludovica
8. Alice
9. Emma
10. Matilde
Topp 10 guttenavn:
1. Leonardo
2. Edoardo
3. Tommaso
4. Francesco
5. Alessandro
6. Mattia
7. Lorenzo
8. Gabriele
9. Riccardo
10. Andrea
Se topp 100 lenger nede i artikkelen
Hovedregel at navn skal slutte på vokal
I Italia har det lenge vært en regel at navn skal slutte på en vokal. For jentene er det stort sett a eller e, for guttene mest o eller e. Etter hvert har regelen blitt visket mer og mer ut på grunn av internasjonal påvirkning, men tradisjonen er likevel tydelig synlig fortsatt. Det har også resultert i at navn finnes både i italiensk og internasjonal form i topp 100 – som Tommaso og Thomas, Samuele og Samuel og Gabriele og Gabriel.
– I Italia er det ganske vanlig at jentenavn slutter på -a og guttenavn på -o. Men det er mange unntak, mest for guttene. I topp 100 for jenter i Italia slutter 75 prosent av navnene på a, mens det bare var 55 prosent som gjorde det samme tid i Norge, sier Utne.
Halvparten av guttenavnene i topp 100 i Italia slutter på o, og opp mot en fjerdedel slutter på andre vokaler som e og a.
– De siste 24 prosentene har konsonant til slutt også i Italia. Mange av dem er navn som stor sett har kommet slik til Italia i nyere tid, slik som Liam, Bryan og Kevin, sier Utne.
Også uttalen er annerledes i Italia.
– Italiensk uttale kan virke ganske fremmed for oss særlig for o, u og kombinasjonen gi. O uttales som å-lyd, u som o-lyd og gi som dsch-lyd, sier Utne.
Det betyr at navn Leonardo (le-å-NAR-då), Ludovica (lo-då-VI-ka), Giorgia (DSCHÅR-dscha), Giulia (DSCHO-li-a), Giuseppe (dscho-SEPPE) og Ginevra (dschi-NEV-ra) får en helt annen uttale på italiensk enn det som virker naturlig på norsk.
Navn fra Bibelen, helgener og kjente personer
Navneforsker Utne forteller at Italia har en sterk tradisjon for navn fra helgener, fra Bibelen og noen viktige historiske personer eller sagnhelter. Denne tradisjonen har de siste tiårene blir noe fortrengt av navn fra andre land.
– Bruken av navn i formene fra egen Bibel ligger bare så vidt over Norge, mens ganske mange flere navn hører til gamle helgener enn det vi har i Norge. Blant topp 100 er det rundt 40 helgennavn for guttene og rundt 33 for jentene, sier Utne.
Han forteller at de bibelske navnene kan være litt ugjenkjennelige for oss, som Giulia (Julia), Andrea (Andreas), Giuseppe (Josef), Pietro (Peter) og Gioele (Joel).
– Gamle helgennavn er blant andre Beatrice, Bianca, Celeste, Benedetta, Serene, Flavia, Leonardo, Edoardo, Vincenzo, Luigi (Ludvig), Flavio, Pasquale (Pascal), Zeno, Ciro og Gennaro, sier Utne.
Noen gamle historiske personer og helter hentes også fram i navn til barn i Italia. Det er blant andre Ettore (Hektor), Achille (Akilles, også helgen) og Cesare.
– Navn som har kommet inn i nyere tid er for eksempel Emily, Jasmine, Desiree, Evelyn, Noah, Liam, Bryan, Kevin, Brando og Dylan, sier Utne.