– I Spania-toppene er det mye kjent og mye ukjent. Mange kjente navn deler spanjolene med store deler av Europa og USA. Blant topp 10-navn for Spania i 2023 er det Sofia, Maria, Julia, Olivia, Emma, Hugo, Martin, Leo, Lucas og Daniel. Blant topp 10 er det også mange navn med stødig spansk tradisjon, og som har vært lite brukt hos oss. Slike er Lucia, Martina, Valeria, Paula, Vega, Manuel, Pablo og Alejandro. I listen fins også Enzo, som Spania har fått fra Italia, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Det var bare ett nytt navn i topp 10 for jenter i 2023 sammenlignet med året før. Vega kom inn i listen på 10. plass, opp fra 15. plass året før. For guttene kom Enzo inn i topp 10, på 9. plass, opp to plasser fra året før.
Antonella og Roma kom inn i topp 100 for jentene. Aya er også tilbake i topplisten etter tre års pause. For guttene kom Ares, Paul og Tomas inn i topp 100. Aday kom også inn i topp 100 igjen etter ett års pause.
Jentenavn som slutter på a og korte guttenavn
Det er verdt å merke seg at hele 81 prosent av jentenavnene i topp 100 slutter på a. For guttene er det en tydelig trend med korte navn – 37 prosent av navnene hadde bare tre eller fire bokstaver.
Topp 10 jentenavn:
1. Lucia
2. Sofia
3. Martina
4. Maria
5. Julia
6. Valeria
7. Olivia
8. Emma
9. Paula
10. Vega
Topp 10 guttenavn:
1. Hugo
2. Mateo
3. Martin
4. Leo
5. Lucas
6. Manuel
7. Pablo
8. Alejandro
9. Enzo
10. Daniel
Se topp 100 lenger nede i artikkelen.
Foreldre i Spania velger navn annerledes enn eldre generasjoner
Utne forteller at de siste 50 årene har det skjedd store endringer i spansk navneskikk, slik at det er store forskjeller mellom eldre og unge folk.
– Tidligere sto kirkelig tradisjon svært sterkt, med navn både fra helgener og fra Bibelen. Dessuten var det ganske mange jente-navn som var alternative navn for Jesu mor Maria, til minne om henne på mange måter, slik som Carmen, Pilar, Dolores og Mercedes. Disse siste ble gjerne brukt som navn nummer to, etter Maria (Maria Carmen). Bruken av gamle kirkelige tradisjonsnavn av mange slag ligger nå nede på en fjerdedel av hva de var for rundt 50 år siden blant topp 100. Jesus, som jo har sterk tradisjon i Spania, men lite ellers, holder seg forholdsvis bra, med 59. plass i 2023 og 19. plass i 1970, sier Utne.
Han forklarer at i stedet for den gamle kirkelige tradisjonen har spansk navneskikk fått inn mange navn som de deler med mange land, og som er navn vi kjenner godt igjen i topplistene i Norge, både bibelske og mange andre, som vi så eksempler på ovenfor.
– Bibelske navn for gutter holder seg godt i Spania. Bruken er nok ofte inspirert også utenfra, som for Lucas, Daniel, David, Adam, Samuel og Aaron. Noah har de lånt inn, og spansk form er Noé. Et par engelske former av navn fra Bibelen har fått spanske stavemåter etter den engelske uttalen. Izan kommer fra Ethan, og Neizan fra Nathan, sier Utne.
Trendy med lokale navn
I Norden er nordiske navn på frammarsj. Vi ser noe av den samme trenden i Spania, hvor mange navn fra deler av Spania kommet mye i bruk, særlig mer og mer ut over 2000-tallet.
– Det er i alt 10 jentenavn og 14 guttenavn i topp 100-listene for 2023. De fleste av navnene blir mest brukt lokalt, men i alt så mye at de er inne blant topp 100 for hele landet. Dette ligner litt på at navn med lokal tradisjon i Norge har blitt tatt i bruk i hele landet, slik som Ådne fra Rogaland og vest i Agder, Vetle fra Telemark, Live fra innlandet på Østlandet, og tidligere Hege og Tarjei fra Telemark og Agder, sier Utne.
Han forteller at i Spania er det mange lokale navn fra Catalonia i nordøst og Baskerland i nord, og dessuten noen færre fra Galicia i nordvest. Noen er varianter av kjente navn, og mange har blitt til lokalt.
– Fra Catalonia finner vi i alt 7 navn. Blant dem er Pau (Paul), Marti (Martin), Nil (fra elven Nilen), Arnau (Arnold) og Laia (fra gresk Eulaia). Og baskerne og katalanerne deler Biel (Gabriel) og Pol (Paul), sir Utne.
Fra Baskerland sier han at vi finner i alt 12 navn.
– I tillegg til Biel og Pol er det Iker (undersøkelse), Julen (Julian), Unai (gjeter), Ander (Andreas), Asier (begynnelse), Aitor (laget guttenavn uten klar betydning), Leire og Leyre (jentenavn av stedsnavn uten kjent betydning), Ainara (svale-fugl), Alaia (lykkelig), Naia (ønske og vilje), Ainhoa (av et lokalt stedsnavn der Jesu mor Maria skal ha vist seg). Fra Galicia har vi Iria (både for dyrkbar jord og regnbue), Gael (guttenavn uten kjent betydning) og Aday (guttenavn av stedsnavn uten kjent betydning). Dessuten fins Aitana brukt i Alicante og Triana i Sevilla, begge jentenavn fra stedsnavn uten kjent betydning, sier Utne.