Babyverden plussDa samboeren nektet sex valgte Tina selvinseminasjon med hans sæd

Da samboeren nektet sex valgte Tina selvinseminasjon med hans sæd

Av Maren Eriksen 5369 Sist oppdatert 07.03.24
«Er en ziplock-pose mer sexy enn meg?» spurte Tina seg selv da hun og samboeren Ole skulle prøve å få barn sammen. De har ikke hatt sex med hverandre på 12 år, men har to små barn sammen. Tinas uvanlige løsning ble selvinseminering hjemme på sofaen.

Da Tina og Ole møttes var de begge rundt 20 år. De hadde ikke hatt kjæresteforhold før, og heller ingen sexpartnere.

– I starten hadde vi sex noen ganger, men det tok seg aldri opp. I stedet dabbet det av. Jeg har mast om å få det i gang igjen siden. Ikke nødvendigvis fordi jeg har så sterk lyst på sex, men fordi vi ønsket oss barn sammen, sier Tina.

«Alle andre» har jo sex

På et tidspunkt tenkte Tina at det var et problem at de ikke hadde sex.

– Jeg tenkte at det var en stor mangel i forholdet, og hadde en periode hvor jeg vurderte om han var mannen for meg eller ikke. Eller om jeg skulle være utro. Konklusjonen ble at det er han jeg elsker, og at jeg klarer meg fint uten sex. Må jeg velge mellom å ha ham i livet mitt eller å ha sex, velger jeg ham, sier Tina.

Hun legger til at ingen av dem har særlig sexdrive, og at de i hverdagen ikke synes det er noe problem at de ikke har sex.

– Jeg hører ofte om par som går fra hverandre fordi de har så ulik sexdrive. At det stadig blir mas om sex, og at de sklir fra hverandre når behovene blir så ulike. Vi har like behov, så forholdet vårt er solid, sier Tina.

Ønsket seg barn sammen

Tina og Ole var tidlig klare på at de ønsket seg barn sammen. Tina hadde forventet at de i det minste skulle ha sex de gangene som trengtes for å unnfange barn, men da det nærmet seg, vek Ole unna med flere unnskyldninger.

– Vi vet jo hvordan man lager barn. Og Ole ville jo så gjerne lage dem på vanlig måte. Men det gikk bare ikke. Kanskje fordi han ble for nervøs, sier Tina.

Barnedrømmen var likevel sterk.

– Da kom jeg på at jeg hadde lest en artikkel om et homofilt par som hadde fått barn med en venninne. Altså uten å gå gjennom noen klinikk. De hadde levert «varene» og hun hadde inseminert seg selv. Man hører jo også om inseminering av dyr, så jeg tenkte det kunne være verdt et forsøk å se om vi kunne klare å bli gravide selv, sier Tina.

Han ønsker ikke hjelp

Tina er klar på at hun gjerne kunne blitt gravid på «gamlemåten», men aksepterer og respekterer samboerens frykt for helsevesenet. Å søke hjelp til å bearbeide sperren som gjør at han ikke ønsker å ha sex med henne er uaktuelt. Hun har prøvd å stille et ultimatum – uten at det endret noe.

– Det var aldri aktuelt for ham. Det resulterte egentlig bare i at han ble veldig lei seg en periode, og jeg fikk dårlig samvittighet, sier Tina.

Hun er klar på at hun tror sexsperren til Ole er psykologisk og ikke fysisk.

– Jeg lurte ham til å bli med på en samtale med en psykolog om noe helt annet en gang. Han syntes det var utrolig ubehagelig og ble helt rød i ansiktet, men det hjalp. Det er nok noe sånt som må til for dette også, men han vil ikke. Jeg tror han ville følt seg bedre etterpå, men orker ikke å ta den kampen, sier Tina.

– Han fungerer jo åpenbart fysisk. Jeg prøvde å forhøre meg forsiktig med fastlegen min, men fikk beskjed om at det er Ole selv som må søke hjelp. Og det skjer jo ikke, sier hun.

Tina legger til at Ole har legeskrekk etter opplevelser i barndommen. Hun tror det er derfor de endte opp med den løsningen de gjorde.

Tina prøvde seg fram med ulike størrelser på sprøyter. Illustrasjonsfoto: iStock

Lite romantikk over unnfangelsen

Tina er metodisk av seg, og brukte lang tid på å lese seg opp i forkant av prøvingen. Hun fikk oversikt over syklusen, tempet, førte fruktbarhetsskjema og tok eggløsningstester. Noe av det hun leste om prøvde hun i praksis, og bestilte utstyr på nett.

– Jeg fant ut at sprøyter på 1 ml var lengre enn de på 5 ml, så jeg bestilte massevis av dem. Jeg kjøpte inn urinprøvebeger som han kunne levere sæden i, men da vi kom i gang med prøvingen fant vi ut at en vanlig ziplock-pose fungerte minst like bra, sier Tina.

Hun forteller at hun også leste at det beste var å vente noen minutter med innsprøytingen. Målet var å få sæden på omtrent samme plass som den ville vært ved samleie.

– Han gikk på badet med posen, og kom og leverte den til meg. I mellomtiden hadde jeg forberedt meg med vibratoen min, for jeg hadde lest at det kunne være en fordel å ha hatt orgasme før inseminasjonen. Jeg trakk opp sæden i mange sprøyter og la dem i bh-en for at de skulle holde seg varme. Så sprøytet jeg dem sakte inn, og lå med rumpa høyt en stund mens jeg sørget for en orgasme til, sier Tina.

Metoden tok ikke lengre tid enn par vanligvis bruker på å bli gravide.

– Da vi prøvde å unnfange det første barnet vårt ble det litt prøving og feiling for å finne den beste metoden for inseminering, og å lære å treffe på eggløsningen. Da vi fant den riktige metoden, klaffet det raskt. Med barn nummer to brukte vi samme metode, og jeg ble gravid med én gang, sier Tina.

Hjemmeinseminasjon

De fleste som blir gravide via inseminasjon blir det på en fertilitetsklinikk. 

Ved Klinikk Hausken har de under "Ofte stilte spørsmål" om inseminering spørsmål om man kan inseminere seg selv. Svaret deres er: "Nei, det er ikke mulig for en person å inseminere seg selv. Inseminering er en prosedyre som må utføres av kompetent lege med erfaring."

Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold er problemstillingen også tatt opp i en artikkel om hjemmeinseminasjon. De skriver blant annet "Å bli gravid ved å gjennomføre inseminasjonen selv hjemme, betyr at man kan bruke sæd som doneres fra en person man selv velger." Her er det underforstått at kvinnen får hjelp til inseminering av noen hun kjenner. "De som velger å bli foreldre via hjemmeinseminasjon må selv ta ansvaret for at dette gjennomføres på en trygg og hygienisk måte. "

I en artikkel på Forskning.no er det en "oppskrift" for de som vil prøve selv:

– Sæd er ferskvare, men koagulerer i kontakt med friluft. Venter du litt blir den flytende igjen.

– Du trenger en plastsprøyte uten spiss og/eller en plastpipette for å få sprøytet sæden så langt opp i skjeden som mulig.

– Sæden bør sprøytes inn én til to dager før antatt eggløsning (bruk gjerne eggløsningstester).

– Kvinnen bør ligge på ryggen, gjerne med bøyde bein fra hverandre og en en pute under rompa. Det kan være lurt å bli liggende i noen minutter etter inseminering.


«Er jeg så usexy?»

Selv om hverken Tina eller Ole syntes det var en særlig romantisk måte å bli gravid på, syntes de at den fungerte bra. I første runde var sex plan A og selvinseminering plan B. Underveis byttet de prioritering. Da nummer to skulle unnfanges var inseminering alltid plan A.

– Han var nok bare lettet for at han slapp å søke medisinsk hjelp, sier Tina.

I praksis viste det seg å være en enklere jobb enn hun hadde trodd å få til timingen.

– Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var for ham å levere sæden på bestilling. Han hadde tidligere sagt at han ikke orket prestasjonspresset. Men her kunne han jo levere på bestilling – også når han var sliten etter lange arbeidsdager. Jeg må innrømme at jeg tenkte «Er jeg så usexy at en ziplock-pose er mer sexy enn meg?», sier Tina.

Hun sier at hun også på et tidspunkt lurte på om samboeren var forelsket i noen andre, eller om han kunne være homofil.

– Jeg spurte ham forsiktig om det, men han er fast bestemt på at det er meg han elsker, sier hun.


Snakker ikke sammen om sex

Hjemme hos Tina og Ole snakkes det ikke om sex. De gangene de har pratet om det, har det blitt dårlig stemning.

– Vi letter på trykket hver for oss, og det fungerer fint. For oss er det å lage barn sammen et praktisk anliggende og ikke en kosestund, sier Tina.

I skrivende stund er det 12 år siden paret sist hadde sex.

– Etter perioden for mange år siden da jeg ville at vi skulle ha sex sånn at vi kunne få barn sammen, har jeg stort sett latt det ligge. Det er ikke vits i å mase, for det endrer ingenting. Jeg kunne gjerne hatt sex med ham, men vi har det fint uten også, sier Tina.

«Synes ikke at sex bør være limet i et forhold»

I artikler om sex sier eksperter ofte at sex er viktig fordi det er limet i et forhold. Det mener Tina blir feil.

– Jeg synes ikke at sex bør være limet i et forhold. Det er ikke det i vårt. Jeg tenker at noe annet bør være limet, men at sex kan være en fin bonus, hvis den er bra, sier hun.

Tina er klar over at de skiller seg ut. I hvert fall om man sammenligner seg med det som sies og skrives om emnet.

– Det snakkes jo mest om de som har sex. Vi hører lite om de som ikke har det. Vi er jo så åpne om ulikheter i seksuell legning og kjønnsopplevelse, så det er rart at det ikke er mer aksept for aseksualitet. For det er vel en form for det vi opplever, sier Tina.

Hun har ikke snakket med venner om sexlivet sitt – eller mangel på sådan. Men noe kan jo leses mellom linjene.

– De skjønner nok at vi ikke har mye sex. Men jeg har ikke sagt at det er null, sier Tina.

Tina forteller at paret har nærhet, selv om de ikke har sex. Illustrasjonsfoto: iStock

Sikker på at Ole er mannen i hennes liv

Tina sier med skråsikkerhet at ingen av dem noen gang har vært utro. Hun sier også at de elsker hverandre.

– Vi er mye mer enn bare venner, selv om vi ikke har sex. Vi har fortsatt nærhet i form av kyss, klemmer og kos. Det er bare biten som mangler. Vi kan fint dusje eller bade sammen nakne, og viser tydelig at vi er glade i hverandre, sier hun.

Hun synes sex blir ilagt for stor betydning i et parforhold.

– Det er tross alt viktigere at vi er snille og gode med hverandre og forelsket, enn at vi har sex sammen. Det er også viktigere at han er en god pappa. Jeg er enda mer forelsket i ham nå som jeg ser ham som pappa. Han er flink med dem og tydelig glad i dem, sier Tina.

Svangerskapene har vært ganske vanlige – med de oppturene og nedturene som gjerne følger med.

– Jeg hadde fine fødsler begge gangene. Han var med og fikk nok et litt bedre forhold til helsevesenet gjennom dem, sier Tina.


Ønsker seg flere barn

I utgangspunktet ønsket Ole seg to barn, og Tina så mange som mulig. Nå som de har to barn sammen dukker spørsmålet opp om det vil bli flere eller ei. Når Babyverden prater med Tina er døtrene 2 ½ år og 6 måneder gamle. Og det er ikke aktuelt med barn nummer tre helt ennå.

– Jeg ønsker meg helt klart flere barn, og jeg tror det kan være aktuelt for Ole også i framtiden. I hvert fall om jentene våre fortsetter å være så greie som de er. Inseminering kommer nok til å være vår foretrukne metode da også, men terskelen for å søke profesjonell hjelp vil naturligvis være lavere siden jeg da trolig er noen år eldre, og gjerne ikke blir like lett gravid lenger, sier Tina.

Hun forteller at døtrene er dårlig prevensjon.

– Den første jenta vår var rolig og den andre enda roligere. De gjør at jeg får lyst til å få mange flere. Jeg kan nok ikke se for meg nå at noe nummer i rekken skal være det siste barnet, men vi får se, sier Tina.

Tina ønsker seg flere barn, og de vil nok bli til på samme måte. Illustrasjonsfoto: iStock

«Enkel og grei måte å bli gravid på»

Når Tina skal oppsummere sin opplevelse av det å prøve å bli gravid på, er hun fornøyd.

– Hadde vi hatt behov for hjelp på en klinikk, hadde vi nok endt opp med det. Men jeg tror ikke folk tenker over at man kan gjøre det selv hjemme. Min opplevelse er at det er en enkel og grei måte å bli gravid på – og billig, sier Tina.

Hun tar et lite forbehold med å anbefale det til andre.

– Jeg har fortalt fastlegen hvordan jeg ble gravid nå etter vi fikk nummer to. Hun sa ikke at det kunne ha vært farlig. Jeg tror ikke hun hadde hørt om det før, og hun virket nysgjerrig. Jeg kan tenke meg at hun ble litt forundret over hvordan jeg hadde blitt gravid, men hun forholdt seg profesjonelt og sa ingenting negativt, sier Tina.

Hun tenker selv at så lenge de fokuserte på å bruke rent utstyr, så var det trygt.

– Jeg har heller aldri hatt noen infeksjoner eller sopp, så det har gått veldig fint, sier Tina.

På spørsmål om hun er flau over måten å bli gravid på, er Tina klar.

– Det er ikke noe jeg skammer meg over. Snarere tvert imot er jeg stolt over det. Vi har jo gode resultater, sier hun.

Ønsker å skape mer åpenhet

Tina og Ole er ikke parets egentlige navn. De er anonymisert av hensyn til dem og barna. Tina ønsket å dele sin historie fordi hun tror den kan være til nytte for andre.

– Det er også fint å få delt historien vår. Det er jo ikke noe man nødvendigvis forteller åpent om. Men jeg merker at det er godt å snakke med noen om det. Først fastlegen og nå her, sier Tina.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: