– Den viktigste grunnen til at det ofte går rundt 100 år før navn blir populære igjen er at navnene gjerne oppleves som «opptatt» av en annen generasjon. At de hentes fram igjen etter rundt 100 år skyldes at mange ønsker å velge navn med gammel tradisjon i slekten, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Han legger til at navn man finner rundt 100 år tilbake i slekten også får drahjelp når disse navnene samtidig er populære i andre land.
– Eksempler på slike navn kan være Agnes, Jenny, Lilly, Ella, Jakob, Oskar, Aksel og Anton, sier Utne.
Navnetoppen fra 1924 er hentet fra Statistisk sentralbyrå, og er basert på andel av fødte med navnet. De fleste navnene i listen er kjente for de fleste, men for ordens skyld har vi delt dem inn i tre kategorier. Den første er «populære i 1924 og populære nå» (basert på tall fra 2023), den andre er «populære i 1924 og i bruk til barn nå» (gitt til minst 4 barn i 2023), og den tredje er «populære i 1924 og ikke populære foreløpig» (gitt til færre enn 4 og kanskje ingen barn i 2023).
Her er et utvalg av navn i de tre kategoriene:
Populære i 1924 og populære nå
Her er navn som enten har kommet tilbake i navnetoppen nå nylig fordi det er rundt 100 år siden sist de var på topp, eller navn som har holdt seg mye i bruk over lang tid. I denne kategorien er det klar overvekt av guttenavn. Det kan altså se ut til at vi velger mer tradisjonelt til guttene.
Jentenavn: Solveig, Anna, Ingrid, Astrid, Anne, Liv, Ingeborg, Marie, Eva og Agnes.
Guttenavn: Olav, Einar, Ole, Sverre, Johan, Nils, Bjørn, Johannes, Lars og Sigurd.
– Noen navn er på siden av navnetrender og går aldri helt ut av bruk. Anna, Anne, Marie, Johanne, Hanna, Helene, Olav, Ole, Ola, Lars, Kristian og Erik er slike, sier Utne.
Populære i 1924 og i bruk til barn nå
Dette er navn som var ute av topp 100 i 2023, men på topp 100-listen. Her er det stor variasjon i bruken, men alle ble gitt til minst 4 barn i 2023. I denne kategorien er det litt flere guttenavn enn jentenavn.
Jentenavn: Ruth, Inger, Else, Kari, Randi, Margit, Marit, Aase, Ragnhild og Karen.
Guttenavn: Arne, Odd, Kåre, Hans, Rolf, Gunnar, Per, Leif, Knut og Bjarne.
Populære i 1924 og ikke i bruk til barn nå
Dette er navn som ble gitt til færre enn 4 eller ingen barn i 2023, men som var på topplisten i 1924. Noen av navnene er gitt til minst 4 barn de siste årene, men ikke i 2023, mens andre ikke har vært gitt på mange år. I denne kategorien er det klar overvekt av jentenavn.
Jentenavn: Gerd, Aslaug, Gunvor, Gudrun, Bjørg, Reidun, Mary, Borghild, Hjørdis og Magnhild.
Guttenavn: Harry, Oddvar, Ottar, Kaare, Thorleif, Arnold, Torleif, Øivind, Ingvald og Aage.
– Mange av navnene i denne kategorien er navn som var mye brukt både i 1924 og fram til etter midten av 1900-tallet. Dette er navn vi forbinder med eldre generasjoner nå, og trolig grunnen til at de ikke blir valgt særlig foreløpig. Det er navn som Inger, Kari, Marit, Kirsten, Karin, Berit, Eli, Margrethe, Arne, Kåre, Per og Jan, sier Utne.
Navnene navneforskeren tror vil ta av
Da vi spurte navneforsker Utne om hvilke navn fra 1924-listen han har mest tro på at kan gjøre det godt framover, delte han svaret i to.
– De første som kommer, regner jeg med at er korte navn med to vokaler og tre eller færre konsonanter. Mange slike har allerede kommet tilbake, og andre vi snart vil se flere barn med er for eksempel Else, Elsa, Åse, Aase, Edel, Ragna, Dagny, Erling, Arvid, Peder og Roald, sier Utne.
Mange navn med slike trekk er allerede populære nå – som Anna, Agnes, Signe, Klara, Jenny, Lilly, Ella, Nora, Olav, Ole, Ola, Oskar, Jakob og Aksel.
Ser han lenger fram tror han at vi vil gjøre slik foreldre blant annet i Sverige og Tyskland gjør nå.
– Trenden med korte navn med bare én stavelse kommer trolig mer og mer, og da kan tiden være inne for navn som Rut, Ruth, Bjørn, Finn, Jens, Nils, Leif og Knut. En del av dem er allerede i bruk. Kanskje kommer Gerd og Bjørg også, sier Utne.
Navn som trolig lar vente på seg
Vil du virkelig være foran trendene kan det være lurt å velge navn som få andre foreldre vurderer til sine barn. Det kan være flere årsaker til det.
– Navn med mye overvekt av konsonanter ser vi svært lite av foreløpig. Det samme gjelder navn som er satt sammen av to lett synlige deler, som Aslaug, Gunvor, Gudrun, Borghild, Hjørdis, Alfhild, Svanhild, Målfrid, Kjellaug, Torbjørg, Valborg, Oddlaug, Thorleif, Torleif, Ingvald, Kolbjørn, Sigmund, Torstein og Ragnvald, sier Utne.
Foreldre ser også ut til å være litt skeptiske til navn som inneholder vokalene o, u, ø, å og konsonanten g.
– Disse vokalene kan virke litt mørkere enn for eksempel e og i. Navn med slike mørke vokaler og konsonanten g er for eksempel Olga, Tordis, Hildur, Ågot, Valborg, Olaug og Oddlaug, sier Utne.
Er det navn som ikke vil bli trendy igjen?
Det er fort gjort å tro at noen av navnene i listen vil bli glemt og ikke brukt igjen. Men det tror ikke Utne.
– Jeg tror alle kan komme i bruk igjen, bare de får tid på seg. Det kommer nok en tid for gamle lange norske navn, som Målfrid og Oddmund også, sier han.