1. Det er viktig med faste leggerutiner
Barn lærer om livet gjennom hvilken rekkefølge ting skjer. Ting må gjentas mange ganger i samme rekkefølge slik at det gir mening. Kveldsrutinen er med på å hjelpe barnet til å forstå at nå kommer ”den lange søvnen” – natten.
Noen barn regulerer døgnet fint selv. Hvis barnet imidlertid ikke sovner om kvelden, men våkner mange ganger i løpet av natten og kanskje også spiser/ammes mange ganger, er det nødvendig å lage faste rutiner.
2. Når skal man starte med leggerutiner
Man kan allerede etter to måneder lage trygge og fine rutiner hvis det er nødvendig. Det er viktig å alltid se hele situasjonen under ett, og vurdere ut fra det, men de fire til seks første månedene er det fint å følge barnets rytme, hvis mor og barn er friske og foreldrene har overskudd til det. Noen lar barnet styre amming og søvn lenger, og hvis det funker, er det flott.
Det finnes ingen fasit, og det er alltid mulig å finne en fin løsning som passer den enkelte familie.
Les også:
Slik blir leggingen en god opplevelse
Når barnet står i sengen og ikke vil sove
3. Er det alltid et mål at en baby «finner søvnen selv»
Noen barn finner søvnen selv, mens andre trenger hjelp. Man kan lære barn å finne søvnen selv allerede fra to måneders alder. Men er det et mål i seg selv? Jeg synes ikke det! Det er utrolig mye kos og nærhet i å hjelpe barnet i søvn. Nyt det mens det varer!
Det å klare å finne søvnen selv er for mange barn vanskelig og de trenger hjelp av kjærlige og tålmodige foreldre som bryr seg. Akkurat som barn trenger hjelp til å lære seg å spise selv, å gå på potte, og å gå osv., så trenger barnet hjelp til å klare å finne roen og søvnen. Byssing, bæring, sang, amming og kos er noen hjelpemidler. Dette er helt naturlige ting som ligger i oss.
4. Grunnene til at større barn ikke vil legge seg om kvelden er mange
Leggerutinene må være kjærlige, faste og forutsigbare slik at barnet alltid vet hva som skal skje. Barn i barnehagen som har lange dager vil av og til ikke legge seg fordi de har behov for å være mer sammen med foreldrene sine.
TV-titting som fyller hodet med mange inntrykk kan også gjøre det vanskelig å sovne.
Mat og søvn hører også sammen. Har man spist for lite kan det være vanskelig å sovne. Stemningen i huset påvirker også barns innsovning.
5. Aldri bruk skrikemetoden
Man skal ikke forlate et gråtende barn. Gråt er babyens eneste språk og må tas på alvor! Først må årsaken til gråten identifiseres, så må man legge en plan og følge den.
Hvis dere som foreldre begynner å bli utslitt, er det lurt å vurdere å fordele arbeidet og sove på skift. Det er viktig at det blir mest mulig hvile på alle i familien. Bruk gjerne besteforeldre til å trille tur med babyen slik at du selv kan sove litt på dagtid. Eller sov sammen med babyen din på dagen.
Les også:
Skrikekur er tillitsbrudd mot babyen