BloggAmmehjelperbloggen5 ting du bør tenke på når du skal kjøpe brystpumpe

5 ting du bør tenke på når du skal kjøpe brystpumpe

Dobbel elektrisk brystpumpe. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 20314

Det finnes mange forskjellige pumper på markedet og det kan være vanskelig å vite hvilken man skal velge. Jeg har lang erfaring som pumpemamma, så jeg har opparbeidet meg kompetanse på brystpumper.

Jeg har pumpet mye – ett av barna mine fullpumpet jeg til. Her forklarer jeg forskjellene på de forskjellige pumpene, og hva som er lurt å tenke over før man velger.

Valg av pumpe
Det finnes mange forskjellige typer brystpumper  på markedet: håndpumper, elektriske pumper, enkeltpumper, dobbeltpumper og det som kalles sykehuspumper.

Man kan igjen dele inn de elektriske pumpene i to kategorier: det som kalles forbrukerpumper, det vil si de små elektriske pumpene man kan kjøpe i barneutstyrsforretninger/apotek og som er beregnet til privat bruk, og så har man sykehuspumper som er de større elektriske pumpene som brukes på sykehus og som man kan leie hos enkelte apotek.

Forbrukerpumpene kommer som enkelt- og dobbeltpumper, mens sykehuspumpene alltid er dobbeltpumper.

Forbrukerpumpene koster fra ca 1000 kroner til over 3000 kroner, en sykehuspumpe koster godt over 10.000 kroner. Det er stor forskjell på motoren på forbrukerpumpene og sykehuspumpene (det viser godt igjen på prisen), noe som vil gi forskjell i melkemengde og hvor godt de stimulerer melkeproduksjonen.

Hvilken pumpe du skal velge kommer an på hva du skal bruke pumpen til. Skal du pumpe ganske sjelden så kommer du langt med en håndpumpe. Skal du pumpe deg regelmessig, vil jeg anbefale en elektrisk pumpe. Skal du pumpe deg for at barnet ikke kan die på grunn av sykdom, eller at barnet ikke dier godt nok slik at du trenger hjelp av pumpen til å øke melkeproduksjonen så anbefaler jeg alltid en sykehuspumpe siden den vil stimulere melkeproduksjonen bedre. Det samme gjelder de første seks ukene etter fødselen, da er det best å bruke en sykehuspumpe om du har behov for å pumpe deg.

Enkel eller dobbel?
Forskjellen mellom enkel- og dobbelpumpe er at du med en dobbel kan pumpe begge bryst samtidig  og dermed spare tid. En annen ting er at når du pumper begge bryst så får du høyere nivåer av ammehormoner enn om du pumper ett bryst om gangen. Skal du pumpe ganske ofte så bruker du halve tiden med en dobbelpumpe og får mer enn dobbel effekt på ammehormonene så da vil jeg absolutt anbefale å gå for en dobbel. De fleste dobbelpumper kan også brukes til å bare pumpe ett bryst med.

Sjekk om det går an å skifte ut pumpetrakten
Pumpen består av flere deler. Det er en flaske, en koblingsdel og en pumpetrakt. Pumpetrakten er den delen du setter mot brystet. Det er en stor fordel om det går an å få pumpetrakten i forskjellige størrelser alt etter hvor stor brystknopp du har. Hvis pumpetrakten er av feil størrelse for brystknoppene dine så kan du bli sår eller du kan få ut mindre melk. Alle pumper kommer med standardstørrelse på pumpetrakten.


På noen pumper kan du skifte den ut med en større eller mindre størrelse mens på andre henger den fast slik at den ikke kan skiftes ut. Enkelte pumper har en ekstra del som man kan sette inni pumpeskjoldet for å gjøre det større eller mindre, det er bra men husk på at det da vil bli en del ekstra som må rengjøres.


Her er bilder av pumpetrakt og pumpeskjold. (Artikkelen fortsetter under bildeserien)






Kjøpe brukt pumpe?
Mange forbrukerpumper har åpen forbindelse mellom motoren og melken, det betyr at melken kan suges inn i motoren (og det skjer faktisk ganske lett). Motoren klarer man ikke å rengjøre skikkelig slik at det vil bli bakterievekst inni den. Av den grunn anbefaler jeg ikke å kjøpe brukte pumper hvis det er det som kalles et ”åpent system”.


Det finnes forbrukerpumper pumper med lukket system, der kan ikke melk og motor komme i forbindelse med hverandre så det vil være et trygt valg om du skal kjøpe brukt. De vanligste pumpene på markedet er med åpne system. Det kan være vanskelig å vite om en pumpe er det ene eller det andre. Som en generell regel kan jeg si at dersom det ikke står noe om det på pakken så er det mest sannsynlig åpent sugesystem for de som har et lukket vet at det er en stor fordel og reklamerer for det. Ammehjelpen selger en pumpe med lukket sugesystem.


Lyd
Skal du ha en elektrisk pumpe så kan lydnivået ha en del å si. Her er det og som regel slik at jo dyrere pumpe jo lavere lyd. Sykehuspumpene bråker minst. Det ligger mange anmeldelser (reviews) av pumper på youtube, der kan du få en pekepinn om lydnivået. Lyd kan bli en irritasjonsfaktor hvis du skal pumpe ofte, på jobb eller andre offentlige steder.


Strøm/batteri
Noen pumper går på strøm og andre på batteri. De som går på strøm må du sitte ned og pumpe i nærheten av en stikkontakt. De som går på batteri lader du opp og så kan du bevege deg rundt mens du pumper. De er og praktiske om du skal ha pumpen med deg noe sted.


Huskeliste for valg:


  • Tenk over hva du skal bruke pumpen til og hvor ofte du skal pumpe

  • Utskiftbar pumpetrakt

  • Pass på at det er en pumpe med lukket sugesystem hvis du skal kjøpe brukt

  • Lyd

  • Skal du pumpe for å øke produksjonen, eller det er kort tid siden du fødte så bør du leie en sykehuspumpe.


Dette er valg som kan være vanskelige å ta før fødselen fordi du ikke vet hva du får behov for. Det kan derfor anbefales å vente til etter fødselen med å kjøpe eller bare la være å åpne pakningen slik at du kan bytte pumpen hvis behovet blir et annet enn det du tenkte da du kjøpte pumpen.


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: