Tenk at du har et organ i kroppen som bare er der mens du er gravid – og som slutter å fingere når babyen er født! Fascinerende, mener vi jordmødre. Er du enig?
Når du blir gravid dannes morkaken. Etter hvert som babyen vokser og trenger mer næring, blir også morkaken større. Den forsyner babyen med næring og oksygen gjennom hele svangerskapet. Og frakter bort alle stoffer babyen ikke trenger. Den er en slags barriere mellom mor og barn – et finstemt system som skal hjelpe babyen å vokse og utvikle seg. Blodårene i morkaken ligger så tett at næringsstoffer og oksygen kan gå over fra mors blodtrøm til barnets. Men mors og babys blod blandes aldri.
En morkake veier vanligvis mellom 500 og 800 gram, men den kan også være større eller mindre. Ofte ser vi at store barn har store morkaker, mens små barn har mindre. Morkaken sitter festet i livmorveggen gjennom hele svangerskapet, og løsner i løpet av den første timen etter fødselen.
Veldig ulik forside og bakside Morkakens to sider er ganske forskjellige. Delen som har vært vendt mot babyen kan nesten se ut som et tre. Vi kaller det "livets tre" hvor navlesnoren er stammen, og blodårene er greiner som danner et fint mønster i midten av morkaken. Det er i midten av morkaken at navlesnoren som regel er festet. Navlesnoren er den direkte forbindelsen mellom mor og barn.
Rundt morkaken er de to fosterhinnene festet. I svangerskapet er disse hinnene fylt med fostervann. Det er stor variasjon i mengden fostervann, men de fleste har mellom 0,5 og 1,5 liter. Fostervannet gjør at babyen ligger godt beskyttet i magen. Babyen drikker fostervann, og tisser det ut. Fostervannet fornyes hele tiden.
Et organ med utløpsdato Fordi morkaken har en så stor betydning for barnets utvikling, er vi veldig opptatt av hvordan den fungerer og hvor den er plassert. Morkaken har også en viss levetid, og funksjonen avtar gradvis etter uke 41.
Før i tiden kunne gravide gå opp til tre uker over termin før fødselen ble satt i gang. I de aller fleste tilfeller gikk dette helt greit. Men på grunn av økt fokus på morkakens avtakende funksjon, velger vi nå å sette i gang tidligere.
Morkake i sminken? I dag fryses morkakene ned etter fødsel. På sykehuset hvor jeg jobber, hentes de én gang i uken, og sendes til brenning. Men for ikke så lenge siden, kom noen fra Danmark og hentet morkakene for å bruke dem i kosmetikk! Det skjer ikke lenger.
Noen av de som velger å føde hjemme, graver ned morkaken i hagebedet. Den gir riktig god næring til blomstene!
Når du har født, bør du be om å få se morkaken. Den er faktisk verdt å ta en titt på!