For travelt for epidural?Denne dagen passet jeg blant annet på en førstegangsfødende som var kommet inn tidlig på morgenen med vannavgang og begynnende rier. I tillegg så jeg til to kvinner som akkurat hadde født, og skulle se på en annen med vannavgang. Den førstegangsfødende var i aktiv fødsel, og riene var godt på vei opp, så hun trengte virkelig at jeg var hos henne.
Kort tid etter at jeg hadde hilst på henne og mannen, begynte hun å snakke om epidural. Hun hadde ønsket seg det hele svangerskapet. Men jeg visste allerede da at det overhodet ikke var aktuelt på lang tid ennå. Det var helt fullt på fødeavdelingen, og anestesilegene (de som setter epiduralbedøvelsen) var travelt opptatte.
En situasjon som denne kan være skikkelig utfordrende, både for den fødende, partneren hennes, og for meg som jordmor. I første omgang måtte vi tenke litt annerledes. Og etter en stund gikk det fint. Hun var i badekaret lenge, og fikk etter hvert lystgass.
Les også:
Epidural
Nytt "drug" til fødende
10 kjappe om smertelindring under fødselen
Utålmodig og amperEtter et par timer ringte jeg igjen for å høre hvordan det så ut, men det var fortsatt usedvanlig travelt, og helt umulig å tilby epidural. Mannen til den fødende begynte da å bli ganske utålmodig, og nesten litt amper. Dette opplever vi av og til, og det er ganske forståelig. For det er utfordrende å stå på sidelinjen uten å kunne gjøre så mye når det blir så mye venting.
Faktisk endte det med at mannen og jeg gikk ned fra fødeloftet til fødeavdelingen sammen for å snakke med personalet der, så han selv kunne se at det faktisk var umulig å tilby epidural akkurat da. Og på veien tilbake til konen, snakket vi om hvordan vi best kunne hjelpe henne med å finne fokus og motivasjon til å fortsette jobben med å håndtere riene.
Det spiller nemlig en ENORMT stor rolle hvordan både partner og jordmor motiverer fødekvinnen til å jobbe og stå på. Noen menn kan nok gå i den fellen at de synes synd på kjæresten som må jobbe så intenst. Men det er veldig lite konstruktivt. Det aller beste er om mannen ser og forstår at når riene blir mer kraftfulle og intense, så er det veldig godt tegn på at kvinnekroppen jobber bra. Det er jo faktisk akkurat det der er. Rier skal bygge seg opp og bli kraftigere, lengre og mer intense. Det er da fødselen går fint framover og det "skjer noe"!
Enden på historien ble faktisk at hun fødte uten epidural. Det ble rett og slett ikke anledning til å få den. Men det gikk helt fint. Hun klarte å innstille seg på å ta én ri om gangen. Og med mye oppmuntring, støtte og omsorg, kom hun flott i mål.
Til slutt har jeg bare lyst til å si til alle gravide at det heldigvis er sjelden at det er så travelt over så lang tid at epidural ikke er mulig selv når de fødende ønsker det. De aller fleste som virkelig ønsker epidural, får som regel det.
Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork