BloggÅ sy etter fødselen

Å sy etter fødselen

Jordmor Ragna forklarer om sying etter fødselen. Nålen som brukes ser annerledes ut enn mange forventer. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 22173
Da jeg for mange år siden begynte på jordmorskolen, var det veldig mye jeg gledet meg til. Det å hjelpe kvinner godt i mål under fødselen, og det å få lov til å ta imot små, nye mennesker virket helt overveldende og fantastisk (og det er det også). Derimot var tanken på å skulle sy i et annet menneske ganske skremmende. Men det var den gang ...

Det er godt at vi som studenter lærer å ivareta alle oppgavene en jordmor skal kunne. Og det er noe rart med det – med nok kunnskap og øvelse, så blir du etter hvert trygg og flink til det du holder på med. Heldigvis. Og så ser vi jo viktigheten av å sy etter en fødsel. Kvinnen skal både fungere normalt igjen, se fin ut og kjenne seg igjen i underlivet.

Går kjappere om du slapper av
De aller fleste kvinner må sy litt etter fødselen. Oftest er det en mindre, og gjerne overfladisk rift som er ganske rask å sy. Jeg pleier å bruke god tid på å informere kvinnen, og få henne til å slappe av litt først.

Mange kjenner seg nok ganske sensitive og litt mørbanket, kanskje. Og det føles ikke så naturlig å slippe ut beina og gi jordmoren plass. Men faktisk går det mye raskere og mye enklere hvis vi får litt god plass. Når kvinnen ligger med rumpen tungt i sengen, og slipper beina godt ut, er vilkårene for å bli kjapt ferdig veldig gode.

Det er helt normalt at jordmor finner fram nål og tråd etter fødselen. Prøv å slappe av!

Du får bedøvelse
Vi bedøver alltid godt, så det skal kjennes helt greit ut å bli sydd. Men fordi mange er så følsomme og sensitive i det området, kan det ofte føles litt sårt likevel. Følelsen av at vi "holder på" og er der med fingrene våre, kan ikke bedøves vekk. Hvis det skulle være skikkelig vondt, går det fint an å be om mer bedøvelse. Jeg synes det er veldig trist når jeg hører kvinner si at syingen var det tøffeste med hele fødselen. Slik skal det ikke være!

Så litt om bedøvelse, for det er flere muligheter: Vi kan legge på en bedøvende gelé eller spraye på bedøvelse. Hvis riften er litt dypere, kan vi legge "vanlig" bedøvelse som settes i vevet med en sprøyte. Kvinner som har hatt en velfungerende epidural kan også være litt numne i underlivet, og av og til er det nok bedøvelse til å sy. Noen får også litt lystgass i tillegg til annen bedøvelse.

Nålen minner litt om en fiskekrok.

Stingene skal ikke fjernes
Som man kan se på bildene, er nålen vi syr med krum. Vi holder nålen fast med en nåleholder, og kan sy fortløpende eller med avbrutte sting. Tråden er laget slik at den etter en stund oppløses av seg selv, så den skal man heldigvis ikke fjerne. Avhengig av riften og tråden vi syr med, kan det gå alt fra én til fire til seks uker før tråden er helt oppløst. Underlivet er en plass på kroppen med god evne til tilheling, og de fleste føler seg helt fine igjen på seksukerskontrollen.

Gode råd til deg som fødekvinne:


  • Jobb tett sammen med jordmor under trykkingen, og lytt til hennes veiledning så babyens hode blir født langsomt og forsiktig – det vet vi forebygger rifter.

  • Legg rumpen tungt i sengen, slapp av og slipp beina godt fra hverandre når vi skal sy.

  • Velg å fokusere på babyen din. Mange nyfødte våkner litt til på dette tidspunktet. Så har vi fokus på å sy, og bli raskt ferdige.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: