BloggEn vanlig dagvakt for jordmor

En vanlig dagvakt for jordmor

Fødeloftet ved Stavanger Universitetssjukehus. Foto: privat
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 1766 Sist oppdatert 13.05.15

Hvordan er det å våkne opp og gjøre seg klar for en ny dag på jobb som jordmor i en fødeavdeling? Hva er det som venter?

Vekkeklokken ringer klokken 05:50. En rask dusj og litt mascara, og etter en halv time er jeg på vei i bilen. Om morgenen er det heldigvis enkelt å få plass i parkeringshuset – det samme er ikke tilfellet på aftenvakter. Finner frem id-kort som trengs for å komme inn i garderoben og for å få ut arbeidsklær i automaten, hvor det ofte er kø.

Opptatt: Fødsel pågår!Les også: Det beste (og mest utfordrende) ved å være jordmor

Begynner dagen med rapport
Vel fremme på Fødeloftet er klokken cirka 06:55. Nytraktet kaffe i koppen og alle de andre dagvaktene begynner å komme. Klokken 07:00 er sofaen som regel full, og nattevaktene er klare til å gi en grundig rapport. Noen morgener er avdelingen full og vi får rapport om hver enkelt fødekvinne: Navn, termin, hvilken gangs fødende, hvor langt i fødsel/hvor stor åpning, har vannet gått, hvor lenge har hun vært i avdelingen og andre aktuelle/viktige opplysninger.

Er det noen skal har vært på hotellet om natten, som kommer opp til videre igangsetting? Noen som har vært innom, men har reist hjem igjen? Så fordeles dagens oppgaver. Det er mange ting som må kontrolleres hver dag, både av teknisk utstyr og medisiner. Vi får alle oppgaver tildelt og vi må alle fylle på på fødestuene.

Les også: Klar for aftenvakt

Besøker fødestuene
Rundt klokken 07.30 er vi dagvakter klare til å gå i gang, og vi kan si “Sov godt” til nattevaktene. Uansett hvilken type vakt det er, er det alltid spennende å banke på døren inn til en fødestue: Hvem er dette paret som er i gang med å bringe sitt barn til verden? Hvordan jobber de sammen og hvordan håndterer fødekvinnen riene? Får vi raskt en god tone og er kjemien på plass?

Noen ganger har vi to (eller flere) kvinner i fødsel vi passer på. Da går vi litt i mellom og forsøker å være fult tilstede på den enkelte fødestuen, når vi er akkurat der.

Det kan også bli tid til å kose litt med de nyfødte babyene. Foto: privatLes også: Far på føden

På rolige dager
Men vi kan også komme på jobb og så er det ikke èn eneste kvinne med rier i avdelingen. Det skjer ikke så ofte, men av og til. Da har vi riktig god tid til å gjøre oppgavene våre. Som regel forsøker vi å samles til litt frokost i 08:30-09:00-tiden, de av oss som kan gå ut av fødestuen en liten stund.

På stille dagvakter har vi gjerne tid til  å besøke kvinner vi kjenner fra fødselen på barselhotellet eller barselavdelingen. Det er veldig kjekt å få til! Vi får også lest mail, og oppdatert oss faglig. Faktisk kan jeg stadig undres over hvor mange spennende faglige diskusjoner vi kan ha på vaktrommet på stille vakter. Tror de aller fleste av oss jordmødre er over middels opptatt av faget vårt!

Er det veldig stille kan vi finne på å brette små babyskjorter eller rett og slett å vaske og rydde plasser vi ellers ikke kommer så ofte.

Les også: Blir jordmor rørt av fødsler?

Vet aldri hva dagen vil bringe
Ingen dager er like, og det er aldri til å vite hva en vakt kommer til å bringe. Den kan begynne veldig rolig, men før jeg går hjem kan det være spinn-travelt – eller omvendt. Etter lunsjtid begynner vi å planlegge litt i forhold til at aftenvaktene kommer klokken 14:30. Rekker jeg å bli med på fødselen før vaktskiftet, eller må jeg forberede kvinnen på at det snart kommer en ny jordmor? Har jeg fått tid til å gjøre alle oppgavene mine? Er det noe jeg må få journalført før jeg går hjem?

Klokken 14:30 kommer aftenvaktene og jeg gir rapport om den eller de fødekvinner jeg har ansvar for. Når alle vi dagvakter har gitt rapport fordeler kveldsvaktene seg, og vi som har stått opp tidlig på morgenen kan gå hjem for dagen.

Les også: Jordmor-blekksprut?

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: