FødselFødselens faserGode eller vonde rier?

Gode eller vonde rier?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 14727
Har du tenkt over at måten du tenker på ofte betyr veldig mye for hvordan du opplever ting? Jeg er overbevist om at mange kvinner kan hjelpe seg selv til en mye bedre fødselsopplevelse ved å fokusere bevisst og positivt!

Det er en sannhet som bare blir mer og mer tydelig for meg i jordmorhverdagen min.

Det er ikke så lenge siden jeg snakket med en gravid som ventet sitt andre barn. Hun hadde en ikke så god fødselsopplevelse første gangen, og var derfor engstelig for å føde igjen. Når vi snakket sammen om den kommende fødselen, visste hun veldig godt hva hun IKKE ønsket at skulle skje. Hun ville IKKE settes igang slik som sist, hun ville IKKE gå over termin, og hun ønsket IKKE sugekopp.

Akkurat dette opplever vi ofte – at gravide kvinner er veldig tydelige på hva de IKKE ønsker når det kommer til fødsel.

Snu om på det!
Vi bruker ofte begrepet "Flip the coin". Sett heller ord på det du ønsker, enn det du ikke ønsker. Velg et mer konstruktivt og brukbart fokus som trekker tankene i riktig retning!

Denne gravide kvinnen kunne heller sagt at hun ønsket å komme spontant i gang, føde rundt termin, og at hun ønsket seg en rask og fin fødsel, og at hun fikk føde spontant av seg selv.

Når man får formulert hva man ønsker i stedet for hva man vil unngå, er det et mye mer positivt fokus. Og egentlig sier man jo akkurat det samme om man sier at man ikke vil gå over termin eller om man sier at man ønsker å føde før termin.

Snu fokuset fra hva du IKKE vil til hva du vil, anbefaler jordmor Ragna.Påvirker tankene fødselen?
Vi har en morsom liten historie rundt dette med fokusering. For en del år siden hadde vi en hjemmefødsel. Kvinnen hadde termin 1. juni. Hun var tredjegangsfødende, og barn nummer to hadde bursdag 1. juni. Derfor ønsket hun veldig å IKKE føde på den datoen. Mange ganger i løpet av svangerskapet sa hun til meg (og mange andre) at hun IKKE skulle føde 1. juni. 1. juni var en dårlig dato å føde på. På en måte kan man si at 1. juni stod med store bokstaver i bevisstheten hennes. Om det var derfor eller ei, skal ikke jeg spekulere i, men hun fødte sitt tredje barn 1. juni, og har altså to barn med samme bursdag.

Det kunne jo vært morsomt å se hva som hadde skjedd om hun heller hadde vært fokusert på at 3. juni passet bra, eller at 3. juni var en fin dato å føde på.

Du velger hvordan du tenker om riene
Vi ser det samme når det kommer til hvordan vi omtaler rier. Mange tenker at riene blir vondere og verre når de bygger seg opp utover i fødselen. Vi jordmødre kan godt finne på å si at riene blir bedre og bedre, eller at "dette var en skikkelig god rie". Og det er jo fordi skikkelig gode rier som bygger seg godt opp, er bra for fremgangen og progresjonen i fødselen.

Og når vi får den fødende og partneren med på denne tankegangen, kan det faktisk bli både festlig og konstruktivt! Det blir gjerne en god stemning på fødestuen, med lave skulre og en trygg atmosfære, som igjen er bra for hele forløpet.

Så hipp hurra for gode rier, og for gravide som er bevisste på å formulere hva de faktisk ønsker seg for fødselen, og IKKE hva de IKKE ønsker seg!

Jordmor Ragna (til venstre) og jordmor Grethe brenner for at fødekvinner skal forstå hvor viktig det er å fokusere positivt i fødsel. Foto: privat

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: