BloggNår babyen kommer alt for tidlig til verden

Når babyen kommer alt for tidlig til verden

Selv om fødselen er ganske lik om den skjer til termin eller uker eller måneder før, kan tiden etterpå bli ganske ulik. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 34681

Det er helt klart det enkleste når babyen blir født til termin, og klarer seg bra uten spesielle hjelpetiltak. Men av og til blir det ikke helt slik. Noen babyer kommer til verden mange uker før de egentlig er helt klare for livet utenfor mors kropp. Da venter en ganske annerledes start som foreldre.

De aller, aller fleste babyer kommer til verden rundt terminen – altså fra uke 37 til og med uke 42. Da har de ligget i mors mage lenge nok til at de både er store og modne nok til å klare seg fint utenfor livmoren.

Som jordmødre er vi med på fødsler uansett når de finner sted – også de premature fødslene. Faktisk skiller en prematur fødsel seg ikke fra en fødsel til termin så mye som man skulle tro. Riene kjennes akkurat som ellers, og det er den samme prosessen som skal skje i kroppen. Livmormunnen skal trekke seg opp over barnets hode – og det er ikke annerledes i uke 26 enn i uke 40.

Mer overvåkning ved premature fødsler
Noe av det som er annerledes ved en prematur fødsel, er graden av overvåkning. Ved premature fødsler overvåker vi ofte kontinuerlig så lenge kvinnen er i aktiv fødsel. Små, premature barn har litt mindre ressurser, og kan av og til tåle riene dårligere enn barn ved termin.

Det er ofte også en gynekolog med på fødselen, og det er alltid en barnelege tilgjengelig like utenfor døren.

Noen premature barn kan faktisk være ganske spreke, mens andre trenger en god del starthjelp. De fleste premature født før uke 34 legges inn på nyfødtintensivavdeligen til observasjon og behandling. Noen blir der bare en kort stund, andre flere uker og måneder.

Uke 34 er en viktig milepæl
34 uker markerer et viktig skille. Før 34 uker gjør vi vanligvis alt vi kan for å stoppe en fødsel. Det vil si at vi kan gi riehemmende drypp til mor, og lungemodningssprøyter for hjelper babyen å komme bedre i gang med pustingen etter fødselen. Etter 34 uker får fødselen vanligvis lov til å fortsette hvis den begynner. Barnet vil fortsatt være tre uker prematurt ved 34 uker, men erfaring viser at de fleste babyer klarer seg fint uten de helt store hjelpetiltakene da.

Å forberede seg til en prematur fødsel – og tiden i etterkant
Der jeg jobber, passer vi også på kvinner som er innlagt på grunn av truende for tidlig fødsel. Det kan være kvinner som opplever at vannet går tidlig i svangerskapet – noen ganger alt for tidlig. Andre kvinner har livmorhals som begynner å åpne seg lenge før den skal. Det kan også være kvinner som har kvinner med en sykdom som gjør at svangerskapet må avsluttes flere uker før termin – av hensyn til mor.

Som nybakte foreldre til et prematurt barn, får man en veldig annerledes start. Ofte ser jeg at det tar en stund før foreldrene "lander" skikkelig. Det er som om hodet ikke helt henger med når babyen kommer lenge før planen. Den første tiden er ofte preget av mye usikkerhet, følelse av kaos, og engstelse for hvordan veien videre blir.

Det er utrolig viktig å få god og saklig informasjon i denne sårbare tiden. Skulle du oppleve å føde prematurt, er min anbefaling å ha en liten bok eller blokk med deg hele tiden. Når du kommer på noe du lurer på, eller engster deg for, så skriv det opp med én gang. Da husker du spørsmålene og kan spørre om den informasjonen du trenger før å føle deg trygg.

Hvordan går det med barna?
I mitt jordmorliv har jeg tatt imot mange små premature barn. Den aller minste veide bare 490 gram!

Noen ganger tenker jeg på hvordan det går med alle disse små menneskene videre. Jeg har vært jordmor så lenge at noen av dem faktisk kanskje har tatt førerkort! Det er merkelig å tenke på.

Heldigvis går det fint med de aller fleste premature barna. Vi er heldige som bor i en del av verden hvor vi faktisk kan hjelpe disse små barna som kommer til verden før de skulle.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: