Alkohol og spontanabort:
Visste du at selv små mengder alkohol i svangerskapet øker risikoen for spontanabort? Danske forskere har studert 91 843 gravide og funnet ut at to enheter i uken, for eksempel to glass vin, øker risikoen for spontanabort med 50 %.
Gråt er babyens første språk:
Når babyen gråter så prøver den å fortelle noe. Da er det viktig at omsorgsperson trøster og prøver å finne ut av hvorfor den gråter. Det kan være alt fra at den har behov for kos og nærhet, til at den er sulten, redd eller har vondt i magen.
En baby gråter aldri for å være «slem» eller for å manipulere! Det trodde man på 50 -tallet, men man vet bedre i dag. En baby har nemlig ikke kommet så langt i sin kognitive utviklig at den forstår hvordan man gjør det. Babyens ønsker og behov er en og samme ting.
Man trodde også før, at babyen måtte skrike for å trene opp lungene sine. Babyens lunger er fullt ut utviklet ved fødsel.
Forskere har funnet ut at babyer som ikke blir trøstet når de gråter, blir mer klengete på dagtid og bruker lengre tid på å bli selvstendige som barn. Man gjør småbarnstiden mye lettere og finere for alle i familien hvis man gir babyen kos og trøst når den gråter, da legger man grunnlag for et mer harmonisk og trygt barn senere. Forlat aldri et gråtende barn!
Les også:
Nærhet fører til mindre gråt:
Visste du at i kulturer der mor og andre omsorgspersoner er sammen med babyen hele tiden høres knapt nok barnegråt? Babyen er sammen med mor/omsorgsperson om dagen og sover sammen med mor/omsorgsperson om natten. Forskning viser at babyer som sover sammen med mor/omsorgsperson, gråter mye mindre enn babyer som ligger alene. Noen fagfolk går videre og sier at det eneste babyen ber om er å aldri være alene.
Sang roer ned babyen:
Mange foreldre kvier seg for å synge for babyen sin fordi de mener at de ikke har en fin stemme. Er du en av dem kan jeg trøste deg med at ingen ting lyder vakrere i babyens ører enn stemmen til mamma og pappa. Sang og nynning roer ned babyen og det skaper trygghet og tilknytning. Kjører dere bil og babyen begynner å skrike kan dere prøve å synger. Da stopper de fleste babyer å skrike med mindre det er noe som plager dem, som vondt i magen, sult osv. Det samme gjelder hvis babyen er sutrete, har problemer med å falle i søvn, ikke vil ligge på stellebordet eller i vognen osv. Mange foreldre som kjenner at de blir irriterte og utålmodige forteller at dette går over når de synger. Sang gjør noe med både store og små. Syng gjerne de samme sangene hver gang, for repetisjon skaper forutsigbarhet og trygghet for babyen. Kan du ikke teksten? – finn på en tekst eller bare nynn melodien.
Trill tur sammen med barnet ditt:
Når dere skal kjøpe barnevogn er det mange ting man må ta hensyn til. Vognen må passe inn i bilen, den må være brukervennlig, ha gode trille-egenskaper, passe til bruksområdet, ha justerbart håndtak hvis det er stor høydeforskjell på foreldrene osv. Alt dette er veldig viktig, men det er en ting som er minst like viktig, og det er å velge en vogn som er vendt mot den som triller. Det er mye hyggeligere for barnet å trille tur når det kan se på og kommunisere med foreldrene sine! Det fremmer språkutviklingen til barnet, fremmer tilknytning og skapet trygghet. Man har også som foreldre større oversikt over om barnet får sol i ansiktet, for mye vind i ansiktet, om det sover, er trist, fornøyd osv. Barnet kan også bli overstimulert hvis det sitter vendt fra deg – men mot masse nye inntrykk uten mulighet til å vende seg mot deg for å «ta en pause». Trill tur sammen med barnet ditt – ikke med ryggen til barnet ditt.
Les også:
Ikke ha teppe over vognen:
Mange foreldre dekker til barnevognen med teppe. Dette frarådes av både helsestasjonen, leger og andre fagpersoner. Grunnen til det er at det kan bli for varmt for babyen. Det kan også bli for dårlig luft og mulighet for CO2 opphopning. Rettsmedisiner og spesialist på spedbarnsdødelighet på Rikshospitalet, Torleiv Ole Rognum, sier at dette, sammen med forkjølelse, kan trigge krybbedød. Bruk heller innsektsnett – da får babyen masse frisk luft samtidig som den er beskyttet mot insekter. Det er også viktig at vognen ikke er dekket til slik at man ikke kan se om babyen har det bra mens den ligger i vognen.
Også regntrekk må man være forsiktig med. Pass på at det er rikelig med pustehull slik at babyen får nok frisk luft.
Unngå sår hud under bleien:
For å unngå at babyen blir sår på rumpa, kan det være lurt å droppe våtservietter. Bruk heller tørre engangskluter som du gjør våte under springen. De er helt fri for kjemikalier og såpe og er myke og skånsomme mot den sarte babyhuden. Du får kjøpt slike pakker på apoteket og de finnes i ulike merker. En av dem heter Vidi. Det er også lurt å la barnet få lov til å ligge naken og lufte rumpa litt.
Et annet tips er å kjøpe en mild olje som man smører på babyen i bleie området ved hvert bleieskift. Oljen beskytter huden mot bæsj og tiss og er samtidig pleiende.
Olje er også kjekt å ha med når man er ute på tur og uten tilgang på vann. Bruk da olje på engangsklutene i stedet for vann.
Les også:
Stellebordet:
Gå aldri fra en baby som ligger på stellebordet! Mange foreldre tenker at dette er trygt så lenge babyen ikke klarer å røre på seg. Det mange glemmer er at babyen utvikler seg hver dag. Plutselig en dag så kan babyen noe den ikke kunne i går, og vips så ligger den på baderomsgulvet og hyler. Flere foreldre har sagt: «Jeg visste ikke at hun kunne rulle rundt. Det har hun aldri gjort før» etter at uhellet var ute. Selv det å snu seg for å hente en bleie, klut osv. kan være «farlig». Ha alltid en hånd på babyen hvis du må snu deg for å hente noe.