BabyBarnehageSlitne og sutrete barn

Slitne og sutrete barn

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, Lykkelig barndom 10100 Sist oppdatert 22.04.13
Stadig flere foreldre forteller om slitne barn etter lange dager i barnehagen, og lurer på om barna får for lite tid sammen med familien sin. Likevel slår de fort tanken fra seg, fordi myndighetene har gått så kraftig ut som anbefalt fulltidsplasser fra barnet er ett år gammelt. Kjære foreldre; lytt til dere selv og til barnet!

Jeg synes det er tankevekkende at foreldre forteller at barna må ha det bra i barnehagen, og at barnehageansatte er flinkere til å få vare på barnet enn foreldrene selv. Jeg har sagt det før – stol på deg selv! Hvis barnet ditt er sutrete og klengete så er det en grunn til det! Barn som er fornøyde, har fått nok nærhet og oppmerksomhet, er uthvilte, friske og ikke har blitt overstimulert, er ikke sutrete og klengete. I allefall ikke hver dag. Og ikke la noen få deg til å tro at barnehageansatte er flinkere til å ta vare på ditt barn! Ingen er flinkere til å ta vare på ettåringen sin enn foreldrene selv!

Les også andre blogginnlegg om barnehagestart:

Ettåringer i barnehage

Være lenger hjemme med barnet?

– Jeg vil være hjemme og amme!

Slitsomt for oss – så klart også for barna!
Mange barn er borte fra foreldrene sine i 10 timer om dagen. De blir levert i barnehagen kl. 07:00 om morgenen og hentet kl. 17:00 om ettermiddagen. Det er lenge for et barn! Det er lenge for oss voksne også. En vanlig arbeidsdag varer i 8 timer og det er lenge nok for oss voksne. Selv vi blir slitne. Hvordan oppleves det da for et lite barn? Det kan være like slitsomt for et barn å være i barnehagen som det er for oss voksne å være på jobb. Selv om det er gøy. I en barnehage er der mye støy, mange voksne og barn å forholde seg til og mange inntrykk og opplevelser. Alt dette trenger en liten kropp tid til å fordøye. Men når barnehagedagen er så lang blir det liten tid til hverken fordøying og bearbeiding av inntrykk eller tid sammen med familien. Det i seg selv kan skape sutrete og klengete barn.

For at et lite barn skal nyttiggjøre seg av de opplevelsene og inntrykkene som det opplever i løpet av barnehagedagen så trenger det tid til å fordøye disse! Det er gjennom denne fordøyelsesprosessen at barnet “lærer”. Barn som ikke får tid til dette blir det vi kaller for overstimulerte. Det betyr at det blir for mange inntrykk og opplevelser og for lite tid og ro til å fordøye disse. Noen av tegnene barnet viser oss er at de blir sutrete og klengete. Søvnvansker, aggresjon og uro er andre.

Les også: Jeg blir ikke bortskjemt. Jeg lover!

Et supert tilbud - men ikke for tidlig
Jeg er ingen motstander av barnehagen! Jeg mener tvert om at barnehagen kan være et supert tilbud for barnet. Men ikke for lenge av gangen og ikke for tidlig! Jeg kunne også ønske at innkjøringstiden var mye lenger! I dag er den på rundt tre dager. Jeg ønsker meg tre uker slik at barnet får tid til å bli trygt. Alle barn er forskjellige, så det finnes ingen fasit, men som et generelt råd ville jeg sagt at barnet burde være hjemme sammen med mamma eller pappa til det fyller to år eller lenger. Det er i disse to meget viktige årene at barnet danner tilknytning til sine omsorgspersoner og derfor viktig at det får nok tid sammen.

Deltidsstillinger er bra!
Små barn trenger mye ro, ikke minst for å bearbeide inntrykk og opplevelser. Hvis man får det til er det fint med korte barnehagedager for de minste barna. Jeg synes, i motsetning til Inga Marte Thorkildsen, at deltidsstillinger for foreldre er helt supert! Da kan barnet være litt i barnehagen, foreldrene være litt på jobb og familien få masse viktig tid sammen mens barna er små. Vi må ikke glemme at det å ha omsorg for små barn er en fulltidsjobb i seg selv. Ingen er tjent med slitne og stressede foreldre og overstimulerte, sutrete og slite barn.

Det er jo tross alt ikke snakk om mange år i et langt yrkesaktiv liv og særlig ikke når vi vet hvor viktig tilknytning og ro er for de minste barna.

Kjære foreldre; lytt til dere selv og til barnet ditt sine signaler! Ikke hør på alle andre og især ikke til de som setter sammfunnsøkonomiske hensyn foran barnets beste.

Hvis du har et barn som sutrer og klenger mye så kan det være så enkelt som at barnet ditt savner tid sammen med deg.

Les også: En mors betydning

Blogginnlegget er publisert i samarbeid med Lykkelig barndom. Se alle blogginnleggene hennes på Babyverden her. Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: