BabyBarseltidenÅ roe den nyfødte babyen

Å roe den nyfødte babyen

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, Lykkelig barndom 55451 Sist oppdatert 16.01.13
Hva skal til for at den nyfødte babyen skal føle seg trygg og tilfreds? Barnevernspedagog Nina deler sine beste tips.

Hvorfor roer den lille babyen seg bare i dine armer? I svangerskapet snakker man gjerne om de tre trimesterne. «Det fjerde trimester» handler om den første tiden etter babyen er født, og at denne tiden og denne dramatiske overgangen er tøffere for noen babyer enn for andre.

Hvordan kan vi forstå mer om hvordan et nyfødt barn opplever den dramatiske forandringen fra å oppleve verden fra mors liv, til å komme ut til vår verden? Og hva  skal til for at babyen føler seg trygg og tilfreds?

«Babyen er bare glad når den er i armene mine. Så fort jeg legger henne ned, begynner hun å gråte.»

«Han sover godt, men bare når han ligger på brystet mitt. Han hater å bli lagt i barnesengen.»

«Hun gråter hver gang vi legger henne på lekematten.»

«Han hater å bli lagt i barnevognen. Han gråter så snart vi legger ham i den.»

Hvis jeg hadde fått en 10-er hver gang jeg hører disse utsagnene fra foreldre, ville jeg vært en veldig rik dame nå. Det som slår meg er at samfunnet som sådan ikke forstår dette. De forstår ikke at mange babyer trenger å bli holdt av oss for å slå seg til ro.

Det som gjør meg enda mer perpleks er at vi bruker så lang tid på å prøve å legge dem ned! Vi bruker ikke bare mye tid- «Legge ned babyer-industrien» er verdt millioner. Vuggende barnesenger, batteridrevne husker, vibrerende stoler, teddybjørner med bankende hjerter, og listen kan gjøres lengre.

Les også: Lag gode leggerutiner for barnet ditt

Vis empati med den nyfødte babyen!
Hva om vi satte oss inn i barnet sin situasjon og prøver å se verden gjennom deres øyne?
Empati defineres slik: "Den intellektuelle identifiseringen med- eller evnen til å sette seg inn i følelser, tanker og holdninger hos en annen person."

For å vise empati med våre nyfødtes følelser, må vi sette oss selv i deres sted. Vi må forestille oss hvordan de opplever verden – men hvilken verden? Er verdenen hvor de har tilbragt mesteparten av tiden i, nemlig «mors mage-verden», eller er det den verdenen de har komme til nå? For fullt ut å forstå må vi innse hvilken enorm forandring de har gjennomgått – konseptet mange kaller «det fjerde trimester». Noen tar denne store forandringen lett – for andre er det vanskeligere. Det er gjerne de sistnevnte, disse «klamrende babyene» vi kan lære så mye av gjennom dette konseptet.

Les også: 20 råd i småbarnstiden

"Enkle" og "vanskelige" babyer
«Fødselen forstyrrer plutselig denne tilstanden. Gjennom den første måneden etter fødsel, prøver babyen å gjenvinne tilstanden i mors liv gjennom livet på utsiden av mors liv. Fødsel og tilpasning til livet etter fødsel får ut temperamentet i babyen. For første gang må babyen foreta seg noe for å få sine behov tilfredsstilt. Han blir tvunget til å foreta seg noe – til å "oppføre seg". Hvis han er sulten, fryser eller blir skremt, så gråter han. Han må gjøre en innsats for å få de tingene han trenger fra sine omsorgsgivende omgivelser. Hvis behovene er enkle og han enkelt kan få det han trenger, blir han karakterisert som en "enkel baby". Gjør han det ikke, blir han kalt en "vanskelig baby".», sier Dr. William Sears.

Stor forandring
La oss raskt sammenlikne de to verdenene som babyene har levd i. Ganske vanskelig, ikke sant? På toppen av det hele, skal vi forstå at babyens verden var konstant. Hver dag var lik. Stimuleringen forandret seg aldri. Men nå som de er født, er hver dag forskjellig, alt forandrer seg og stimuleringen er ulik.

Ganske ulike verdener, ikke sant? På toppen av det hele, skal vi forstå at babyens verden var konstant. Hver dag var lik. Stimuleringen forandret seg aldri. Men nå som de er født, er hver dag forskjellig, alt forandrer seg og stimuleringen er ulik.

Les også: Jeg blir ikke bortskjemt! Jeg lover!

Beroligende teknikker
Konseptet med det fjerde trimester hjelper oss å forstå den enorme forandringen en nyfødt må gjennom de første ukene i vår verden. Så fort vi forstår dette, kan vi finne mange måter vi kan hjelpe barnet. Men for meg er det viktigste aspektet ved det fjerde trimester å ha en foreldremessig forståelse og empati med barnet. Så fort man har den, faller det meste annet naturlig på plass.

Her er noen av de mest vanlige beroligende teknikkene som bruker å fungere ganske godt. Men husk at hvert nyfødt barn er forskjellig. Hvis du ikke allerede vet det, vil du snart erfare at det som ditt barn liker best – og det er det som er viktigst – er nettopp det som er unikt for ditt barn. Oppskrifter som sier «gjør slik» og «ikke gjør slik» hjelper i virkeligheten ingen. En slik holdning tar ikke hensyn til at vi har å gjøre med enkeltindivider, både når det gjelder foreldre og barn. Noen ting på denne listen vil ikke passe for deg og ditt barn, noe virker, noe virker ikke, og det er helt OK. Det handler egentlig ikke om disse tipsene. Det handler om at du og babyen skal lære hverandre bedre å kjenne.

Bevegelse
Mors mage er et sted hvor man er i konstant bevegelse. Rier presser på babyen i slutten av svangerskapet, og hver gang du beveger deg blir babyen vogget rundt inni deg. Forestill deg hvordan det føles for et ufødt barn når du går opp en trapp. Babyer synes å elske å være i bevegelse. Like fullt legger vi dem gjerne ned fullstendig i ro. Derfor kan du gjerne prøve å danse, svinge fra side til side, gå en rask tur eller kjøre en biltur på humpete vei.

Les også: La barnet se deg på trilletur

Kroppskontakt
En fantastisk måte å roe ned babyen på. Å være i kontakt med den varme og uparfymerte huden din er himmelsk for en baby. Det bidrar til å stabilisere kroppstemperaturen, hjerterytmen, stresshormonene, og det bidrar til å utløse oxytocin – hormonet som blant annet stimulerer melkeproduksjonen din. Naken omfavnelse, bade sammen, babymassasje og å ligge i samme seng er alle fine måter som bidrar til kroppskontakt mellom deg og barnet.

Samsoving
Å dele seng med barnet, eller samsoving, er en fantastisk måte å få mer søvn på for alle. Babyer er generelt mye roligere og sover lettere hvis de sover sammen med deg i sengen din. Men dette er fremdeles et ømtålig tema, selv om 60 % av foreldre deler seng med babyen på ett eller annet tidspunkt. Men det er en fantastisk måte å roe ned babyen på. Det som er viktig her, er at du tenker nøye gjennom hvordan dette gjøres og sørger for at det gjøres på en sikker måte.

Les også: Er samsoving skadelig?

Innsvøping
Forestill deg hvor lunt og tett babyen hadde det på slutten av svangerskapet. Forestill deg så hvor rart det må føles for dem etter at de har blitt født og har så mye plass rundt seg. Det absolutt beste du kan gjøre er å omfavne barnet ditt dersom innsvøping ikke er et alternativ for deg. Innsvøping har blitt mer og mer populært, men også her er det viktig å følge noen sikkerhetsregler. Dersom du ammer, er det viktig at dette har blitt stabilt, slik at du ikke går glipp av signaler fra babyen på om den er sulten.

Her er noen viktige tips:
- Ikke svøp inn babyens hode eller nær fjeset på babyen.
- Ikke svøp inn babyen dersom han eller hun er syk eller har feber.
- Sørg for at babyen ikke blir overopphetet og bruk bare et svøp som puster eller er tynt.
- Bare svøp inn babyen frem til det stadiet der den kan rulle seg over på siden.
- Legg alltid babyen til å sove på ryggen.
- Ikke svøp inn babyen stramt over brystet.
- Ikke svøp inn barnet stramt over hoftene og lår. Beina skal være fri nok til at babyen kan trekke beina opp under seg.
- Start med innsvøping så tidlig som mulig. Et barn som er tre måneder gammelt må ikke svøpes inn dersom det ikke har blitt svøpt inn tidligere.
- The American Academy of Paediatrics (Det amerikanske akademiet for småbarnsmedisin) anbefaler innsvøping for babyer som er fra 0 – 14 uker gamle.

Les også: Slik kan familien sove sammen

Babyslynge
Å bruke babyslynge er en av de optimale måtene å holde barnet rolig og glad. Det øker tiden hvor babyen er i rolig våkenhet, en tid hvor de er tilfredse og får med seg det som skjer. Før barnet blir født er de i kontakt med mor 100 % av tiden. Så fort babyen blir født, faller denne tidsandelen til bare 40 %. Ved å bruke babyslynge har du også to ledige hender.

Finn den rette slyngen. En god slynge bør være enkel å bruke, og den bør være til god støtte både for deg og barnets rygg. Den må ikke legge press på babyens voksende hofter. Nyfødte bør alltid ha fjeset vendt inn mot kroppen din og med bena trukket oppunder seg, og ikke ha bena dinglende ned, noe som blir tilfelle med mange av babyselene som er å få kjøpt. Prøv også å sørge for at babyen kan ha armene sine inntil kroppen sin, slik de naturlig vil ha armene når du holder babyen inntil deg.

Å bruke babyslynge er også en fin måte for fedre å ha fysisk kontakt med babyen.
Det er ganske vanlig at babyer gråter når de legges i slynge første gang. Det betyr ikke nødvendigvis at de misliker å være der. Det betyr gjerne at de vil at du skal være i bevegelse. Prøv gjerne å danse. På samme måte som innsvøping, er babyslynger blitt stadig mer populære. Men også her er det viktig å følge visse sikkerhetsregler.

Her er noen tips:
- Ha babyen tett inntil kroppen din.
- Du må kunne se babyen hele tiden.
- Ha barnet så nær deg at du kan kysse det.
- Hold haken på babyen vekk fra brystet ditt.
- Babyen må ha støtte for ryggen.

Lyd
Babyer liker lyd, men for mange babyer er det gjerne ikke den lyden du kanskje tror de vil like. Mange babyer liker gjerne lyden av støvsugeren bedre enn en voggesang.

Mat
Dersom babyen er sulten, er det ingenting som kan få den til å roe seg. Følg med på babyens signal om at den vil ha mat. Det er alltid best dersom babyen styrer spisingen selv, og at spisingen ikke er styrt av rutiner – uansett om det er snakk om amming eller flaskemating. Husk også at babyen ikke alltid er klar for et fullt måltid. Den vil kanskje bare ha litt å drikke, litt «rask snacks» eller den vil kose seg med å suge litt. Babyer bruker også suging som den optimale måten å slappe av- eller kose seg på. Suging hjelper også babyens hodeskalle med å komme tilbake til sin normale form etter fødselen, i tillegg til komfort og trygghet. Dersom du ikke ammer, kan du få babyen til å slappe av med å bruke smokk.

Les også: Kan det være kolikk?

Et varmt bad
Mors mage er et vått og varmt sted. Den verdenen vi kjenner er tørr og kald. Noen ganger kan et varmt og godt bad stoppe babyens gråt i løpet av sekunder – enda bedre dersom mamma eller pappa blir med babyen i badekaret, siden hudkontakt er en fantastisk måte for babyen å bli rolig.

Ut i frisk luft
Dersom ingenting annet fungerer, er det mange babyer som slutter å gråte så fort de kommer ut i frisk luft. Jeg er usikker på om dette er fordi vi vanligvis er i bevegelse når vi er utendørs, gående på ujevn vei med barnevogn, vuggende i en babyslynge eller i bil, eller bare fordi det blir et skifte i luft. Men det virker!

Hva er dine erfaringer i forhold til å få den nyfødte til å bli rolig?

Blogginnlegget er publisert i samarbeid med Lykkelig barndom. Se alle blogginnleggene hennes på Babyverden her. Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: