Alle er kjent med sin rett til å sykemelde seg fra arbeid dersom man blir syk. De fleste har hatt behov for dette en gang og kjenner godt til sine rettigheter til sykepenger, egenmeldingsdager og så videre.
Det vi imidlertid ofte ser, er at mange, spesielt førstegangsforeldre, benytter seg av egenmeldingsdagene sine også når deres barn er syke. Dette blir imidlertid feil bruk av egenmeldingsdagene, siden foreldre har en egen rett til kompensasjon ved barns sykdom. Dette kalles gjerne retten til omsorgsdager. (Retten kan også brukes dersom du har omsorg for andre enn barn, men her vil vi konsentrere oss om din rett som forelder.)
Når har du krav på omsorgsdager?
Retten til omsorgsdager reguleres av folketrygdloven kapittel 9, som heter «Stønad ved barns og andre nære pårørendes sykdom». Dette er en rettighet som kommer i tillegg til retten til vanlige sykepenger. Dermed slipper du altså å bruke opp egenmeldingsdagene dine på barnas sykdom. Reglene for omsorgsdager er i stor grad laget på samme måte som reglene for sykepenger.
Du må som hovedregel ha vært i arbeid de siste 4 ukene og ha tapt arbeidsinntekt for å ha rett til å bruke omsorgsdager. Hvis du er arbeidstaker, er det arbeidsgiveren din som skal betale for de første 10 omsorgsdagene, til og med det kalenderåret det yngste barnet i husstanden fyller 12 år.