I forbindelse med samlivsbrudd må alle foreldre med barn under 16 år møte til lovpålagt mekling.
Mekling ved samlivsbrudd
Formålet med mekling er at foreldrene skal få hjelp til å utforme avtaler om foreldreansvar, fast bosted og samvær. Det viktigste hensynet i denne vurderingen er barnets beste. Meklingen utføres som regel ved Familievernkontorene, og det er vanlig at begge foreldrene møter personlig og deltar i meklingen sammen. Mekleren kan likevel bestemme at meklingen gjennomføres ved separate møter. I spesielle tilfeller kan foreldrene også møte med fullmektiger, for eksempel advokat.
Det er viktig å bruke nok tid for å finne løsninger som er til det beste for barna. Det er foreldrenes ansvar å komme frem til gode bostedsløsninger som skaper trygghet og forutsigbarhet for barna. Meklers oppgave er å hjelpe til med dette og bistå foreldrene med å skape et godt samarbeid og løse eventuelle konflikter.
Foreldrene har krav på meklingsattest dersom det er gjennomført en time med mekling. For de fleste foreldre er dette tilstrekkelig til å komme frem til en samværsordning – i hvert fall en midlertidig løsning. Dersom foreldrene ikke blir enige, skal de oppfordres til å mekle videre, dersom mekleren mener at det er hensiktsmessig, og at det ser ut til at partene kan komme frem til en avtale. Til sammen kan det gis inntil 7 timer mekling.
Barnet er eksperten på hvordan det er å være akkurat seg. Derfor er det viktig at barna får mulighet til å fortelle om sine ønsker og behov. Barn har etter loven rett til å si sin mening fra de er syv år, men det er ingen nedre aldersgrense. Det betyr at også yngre barn som er i stand til å danne seg egne meninger om saken skal høres. Det vil være mulig å snakke med mekler om dette, og man kan også vurdere å ta med barna til meklingen.