Til tross for dette vil det for noen foreldre være nødvendig eller ønskelig å flytte til et annet sted enn der foreldrene tidligere har bodd sammen. Det kan være at man må flytte på grunn av jobb eller skole, vil flytte hjem til bygda man kommer fra, at man har truffet en ny partner et annet sted eller rett og slett føler det belastende å bli boende i området. Hvordan vil en flytting påvirke samværsavtalen mellom foreldrene?
Rettslig utgangspunkt – barneloven
Det rettslige utgangspunktet er barneloven § 37. Det fremgår her at dersom foreldrene har felles foreldreansvar, men barnet bor fast sammen med bare den ene – kan ikke den andre motsette seg at den barnet bor sammen med tar avgjørelser som hvor i landet barnet skal bo.
Varsel og mekling før flytting
Dersom foreligger en avtale om samvær, skal den som vil flytte med barnet varsle den andre senest 3 måneder før flytting. Hensikten er å gi foreldrene bedre tid til å komme til enighet gjennom mekling eller oppnå en midlertidig avgjørelse fra domstolen før flyttingen gjennomføres
Er ikke foreldrene enig om flytting, må den av foreldrene som vil flytte med barnet kreve mekling. Dette følger av barneloven § 42 a).
Les også:
Uenighet
Dersom foreldrene ikke blir enige om at barnet skal flytte, kan samværsforelderen reise sak for domstolene. Man kan da be retten om å ta stilling til om barnet ut i fra forholdene bør ha fast bosted hos den andre forelderen. For å hindre bostedsforelderen i å flytte i påvente av en rettssak, kan man be retten om en midlertidig avgjørelse slik at barnet ikke kan flyttes før spørsmålet endelig er avgjort av retten.