Grensen for hva som anses som forsvarlig og sikkert, varierer etter hvem du spør. Noen foreldre synes det er greit at barna får utfolde seg nesten grenseløst, mens andre foreldre vil gardere barna mot flest mulig uhell.
Her snakker vi om hva som er forsvarlig sikkerhet i barnehagen. Alle barn vil slå seg, og dette er en naturlig og viktig del av utviklingen. Dersom man skulle ha hindret alle mulige uhell helt, ville man også hindret barnets utvikling. Når vi snakker om forsvarlig sikkerhet, er det først og fremst i relasjon til mer alvorlige skader.
Barnehagen har ansvaret for å ha gode rutiner for å ivareta sikkerheten, mens den enkelte ansatte må handle aktsomt.
Barnehagens ansvar
Barnehageloven med tilhørende forskrifter stiller krav til barnehagen. Det følger av forskriften om miljørettet helsevern i barnehager og skole at barnehagen skal planlegges og drives slik at skader og ulykker forebygges. Dette innebærer for eksempel at de skal ha tilstrekkelig tilsyn med barna, sikre ute- og inneområder, gode rutiner på tur, ect.
Videre skal barnehagen ha rutiner og utstyr for håndtering av ulykkes- og faresituasjoner. Rutinene og sikkerhetsutstyret skal være kjent for alle, også barna. Barna skal for eksempel være kjent med hva som skjer dersom det oppstår brann.
Barnehagens eier skal påse at det er etablert et internkontrollsystem som dokumenterer at regelverket etterleves på en systematisk måte, herunder skal man foreta risikovurderinger av hva som kan gå galt. Hva som anses som god praksis er nærmere beskrevet i den nasjonale veilederen til forskriften.
Det finnes flere eksempler på barnehager som har brutt krav om sikkerhet. Ett av de nyeste eksemplene, er en barnehage som ble ilagt en foretaksstraff på 750.000 kroner som følge av at en ettåring ble kvalt til døde. Barnet ble funnet hengende fast i en stropp da han falt ut av barnevognen. Barnehagen manglet rutiner for tilsyn når barnet sov, og de hadde heller ikke gjort nok for at hver enkelt ansatt kjente til bruken av de ulike barnevognene.