BloggAmmehjelperbloggenÅ amme i tvillingstilling

Å amme i tvillingstilling

En god og avslappet sittestilling og et godt grep på barnet er viktig når du skal amme i tvillingstilling.
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 8054

Ut fra navnet kan det virke som det har noe med tvillinger å gjøre, men stillingen er super til å amme bare ett barn i også.

Jeg tenker at jeg skal skrive litt om de forskjellige ammestillingene i blogginnleggene fremover og begynner med tvillingstilling.

Positive sider ved tvillingstilling:

  • Kan være godt hvis du har tatt keisersnitt for det holder barnet borte fra såret ditt.
  • Du får god oversikt over både bryst og baby.
  • Ved  å variere ammestilling så kan du avlaste brystknoppene dine hvis du har blitt sår. Noen barn får også bedre tak på brystet i tvillingstilling så man kan unngå å bli sår.
  • God ammestilling gir bedre utgangspunkt for godt dietak og er dermed med på å forebygge såre brystknopper så det er viktig å ta seg tid til å sette seg godt til rette.

Les også:

Hvor mye spiser et fullammet barn?

Hvor ofte og hvor lenge skal babyen spise?

Slik gjør du:

Kropp vendt mot kropp: Som ved alle ammestillinger skal babyen ligge tett inntil mor og med hele kroppen sin vendt i samme retning. Det vil si at i tvillingstilling så er det viktig at han ikke ligger på ryggen med hodet snudd mot brystet. Årsaken til at de ikke skal ligge sånn kan du kjenne på selv ved å snu hodet ditt til siden og svelge. Det er vanskeligere å svelge når man ikke har hodet i midtstilling. Vi voksne svelger stort sett alltid med hodet beint fremover men vi gjør det jo helt automatisk uten å tenke over det. Babyen trenger hjelp for å få til en optimal spisestilling så det er viktig at vi er bevisste på dette når  vi ammer.

På engelsk kalles stillingen også "Football position". Babyen ligger liksom under mors arm. NB! Her er mors stilling og grep på babyen feil. Les hvordan det skal gjøres i teksten!Rigg deg godt til på forhånd: Du må bygge godt opp under babyen. Alt for mange slurver med ”riggingen” før amming, og så sitter de med babyen for langt nede i forhold til brystet og luter seg fremover for å tilby barnet brystet. Det fører til at babyen blir hengende i brystknoppen, den føler kanskje at brystet er i ferd med å skli ut av munnen, og da dier den med høyere vakuum for å holde seg fast, og så blir man sår. Det er alltid babyen som skal opp i høyde med brystet, ikke brystet ned til babyen. Du må bruke flere puter enten du har ammepute eller ikke. Dersom du bruker ammepute så legger du en sofapute i fanget ditt og så en eller to puter på siden av deg i sofaen/stolen på den siden som du skal amme på. Til slutt legger du ammeputen oppå disse putene, du må legge den slik at den ligger helt bak mot rygglenet på sofaen/stolen din. Du kan like gjerne bruke en vanlig hodepute. Nå skal du ha bygget en ”mur” av puter rundt deg som er i høyde med brystet ditt. Hvis det blir for høyt så fjerner du puten du har i fanget og legger bare ammeputen/hodeputen rett i fanget. Men jeg ser mange trenger å bygge opp mye så prøv deg frem. Når du legger babyen oppå putene så skal han ligge helt i høyde med brystet.

Les også:

Å sovne ved brystet – en uvane?

Kan mors kosthold gi babyen vondt i magen?

Ta riktig grep på babyen: Du tar så et godt tak rundt nakken og øverste del av skuldrene til babyen med den hånden som er på samme side som du skal amme på. Du skal ikke holde på hodet men helt i øvre del av nakken med tommelen din på barnets ene øre og de andre fingrene ved det andre øret. Da gir du barnet god støtte til musklene i nakke og skuldre samtidig som han har full mulighet til å bøye hodet bakover når han skal ta tak på brystet. Hold aldri på bakhodet til barnet, der er det nemlig en refleks så når barnet kjenner noe der så vil denne refleksen fortelle ham at han må bøye hodet sitt godt bakover, det er ikke så greit når vi helst vil ha ham frem mot brystet.

Sørg for god støtte gjennom hele måltidet: Når du holder barnet slik så får han god støtte i nakken, rundt skuldrene og langs ryggen. At barnet ligger stabilt og har god støtte i nakke/skuldre bidrar både til at kjevemuskulaturen får jobbe bedre og at barnet opplever det som trygt og kan konsentrere seg om å spise. Hvis vi ikke støtter barnets kropp vil det være litt som om vi ble tilbudt mat mens vi stod i toppen av en stige. Vi ville nok takket nei til middag da, vi ville først hatt stabilt underlag og så få maten servert. Nyfødte trenger hjelp for å ”samle sammen” kroppen sin, når de føler seg omsluttet av noe så føler de seg tryggere og vil som sagt kunne konsentrere seg om spisingen.

Støtt brystet: Med den andre hånden (den på motsatt side av det brystet du ammer på) støtter du brystet. Hold hånden din under brystet med tommelen på den ene siden (inn mot det andre brystet) og de andre fingrene på den andre siden (ut mot armen) og klem brystet forsiktig sammen slik at det klemmes sammen i samme retning som barnets munn er. Da er det lettere for barnet å ta tak på brystet. Når han gaper så trekker du ham inn til brystet ditt.

Se blogginnlegget for såre brystknopper for beskrivelse av hvordan barnet kan få et godt dietak.

Har babyen en favorittpupp, kan den andre tilbys fra en annen vinkel. Kanskje det gjør susen?God idé hvis babyen har en favorittpupp
Tvillingstilling kan være lurt å prøve dersom babyen har preferanse for det ene brystet. Noen babyer vil helst bare spise fra det ene brystet. Det kan enten ha med brystet eller babyen å gjøre. Dersom det har med brystet å gjøre så har det ofte med at det er for kraftig eller for svak utdrivning i dette brystet. Dersom barnet bare ikke vil die på den ene siden så er det lurt  å prøve å legge ham til i tvillingstilling på den siden han ikke vil spise på. Når han legges i tvillingstilling så vil han ligge med kroppen sin i samme stilling og på samme side som når han dier på det brystet han liker. Dersom barnet da drikker fint på dette brystet så tyder det på at det er noe hos barnet som gjør at han ikke liker å ligge på den siden han vanligvis ligger på når han dier av dette brystet. Da bruker du tvillingstilling og så tar du det opp med helsestasjonen så kan de henvise videre til fysioterapeut for å få undersøkt  hva som er årsaken til at barnet har en ”favorittside”.

Lurt å eksperimentere litt
Til å begynne med kan de forskjellige stillingene oppleves som tungvinte å prøve seg på. Men etter hvert vil dere ha fått så dreisen på ammingen at dette går lettere og lettere. En stilling som kan forekomme som helt umulig å få til i begynnelsen går så mye lettere etter at man har fått litt erfaring som ammer.

Hva er din favorittammestilling? Har du erfaring med tvillingstilling?

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: