BloggAmmehjelperbloggenÅ sovne ved brystet, en uvane?

Å sovne ved brystet, en uvane?

Det mest naturlige stedet å sove for en liten baby. Foto: iStock
Blogg: Ammeveileder Ingebjørg Finnesand 83507
”Babyen min ligger for det meste bare og koser seg ved puppen”. Denne setningen har jeg hørt mange ganger. Jeg svarer alltid: Så bra! Nyt det! Brystet er ikke bare mat for babyen, brystet er det tryggeste stedet i verden for barnet ditt.

Når babyen ligger ved brystet, kjenner den varmen din, hører pusten din og stemmen din når du snakker med den. Babyen blir svøpt i armene dine og får suge. Babyer roer seg av å suge, og det er en den mest effektive strategien de har for å roe seg ned.

Det nyfødte menneskebarnet er mye mer umodent ved fødselen enn andre pattedyr. Det er bare kenguruen som føder mer umodne barn enn oss mennesker. Tenk på en ku eller en sau – barna deres kan gå like etter fødselen, og er mye mindre avhengig av mor enn det våre babyer er. Det er fordi de fødes på et mye senere utviklingsstadium enn mennesker. Ved fødselen kan menneskebabyen sørge for to ting selv: å puste og å spise (hvis den er i umiddelbar nærhet til ”matfatet”). Alt annet må vi hjelpe det med.

Stedet som minner mest om den trygge, varme livmoren er ofte stedet hvor babyen roer seg lettest.

Det tryggeste stedet
For å hjelpe babyen med å ivareta behovene sine, må vi gjøre som kenguruen – lage et godt miljø utenfor magen som minner babyen om å være inni magen. Naturen har sørget for at det stedet babyen får i seg mat er det stedet den trives best. Det er det stedet som minner babyen mest om tilværelsen inni magen – nemlig ved brystet. Det er derfor ikke rart at babyen blir søvnig og døsig ved brystet, og kan ligge sånn i lange tider.

Det er også sånn at babyen skiller ut stoffer i hjernen som virker søvndyssende når den får i seg morsmelk, og som gjør at babyen vil lengte etter å ligge der. Det at babyen tilbringer mye tid ved brystet er igjen med på å sikre en god melkeproduksjon, så disse mekanismene er veldig fint laget fra naturens side.

For dyr er det helt nødvendig at de har slike mekanismer for at mødrene skal ta seg av barna sine i det hele tatt. Vi gjør det jo uansett, men det er veldig fascinerende å lære om disse spesielle mekanismene som ligger bak, også hos oss.

Jeg sier altså at det er helt supert om babyen vil ligge til puppen og kose, og at det er helt greit at den ligger der og sover med puppen i munnen uten å spise også. 

Mange sier at babyen ”bruker mor som smokk”. Det er naturligvis ikke slik, mor er aldri et substitutt for smokken - det er jo smokken som er et substitutt for mamma!

Det er helt greit at babyen får dekket sitt store, naturlige sugebehov ved brystet. Du blir ikke sår av det hvis teknikken er riktig. Og hvis teknikken er feil, blir du sår av å amme kun kort tid og da må du ordne på dietaket slik at babyen kan få kose seg ved brystet.

Lære å sovne alene?
Men så var det alle disse rådene da. For eksempel om at babyen bør lære seg å sovne alene og at han derfor ikke bør få falle i søvn ved puppen.

Når vi vet at babyen er ”designet” for å ville ligge ved brystet, og at den får stoffer i morsmelken som gjør den døsig, trygg og i tillegg er god og mett - da er det selvsagt et veldig godt sted å falle i søvn. Det er helt greit! La barnet kose seg og la det sovne ved brystet.

Når det gjelder det å sovne alene så har det med modenhet å gjøre. Det kommer med tiden når barnet er stort nok til å klare det. Frem til det så er det helt greit å amme barnet i søvn og ikke bekymre deg for at du ”skaper en dårlig vane”. Det gjør du ikke, du dekker et behov!

Noe å le av i framtiden?
Jeg har en bok om spedbarnsstell hvor det står følgende: ”Når barnet er født, bør man være bestemt og regelmessig med hensyn til den pleie det får. Husk på at barnets oppførsel blir akkurat slik som man venner det til. Om det blir rolig eller urolig, medgjørlig eller umedgjørlig, renslig eller urenslig, beror på den måte man behandler det på.”

Tenk at vi mente at små babyer ikke skulle få sovne ved puppen! Kanskje vil de neste generasjonene si noe sånt?

Boken ”Et hjem, samfundets beste vern” fra 1948 beskriver hvordan man skal gå frem for å forme barn til å bli ”forstandige, sunde mennesker”. Det vil si at det oppfører seg slik at dets vaner passer best inn i husmorens hverdag og at barna blir til minst mulig bry! De hadde på den tiden ikke kunnskap om barnets utvikling i den grad vi har i dag. Vi ler ofte av slike bøker nå, jeg tror at anbefalingene om å ikke la barnet sovne ved brystet vil stå igjen som en av de tingene fra vår tid som vi kommer til å smile litt av i fremtiden.

Kos dere med pupp, både til spising og kos!

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: