Å beskrive omstendighetene rundt en prematur fødsel er vanskelig fordi det vil være stor forskjell på hvordan dette oppleves, både ut fra hvor tidlig barnet blir født, og om mor er syk eller ikke. Barn kan nå reddes ned til svangerskapsuke 23. Da har man bare kommet litt over halvveis i svangerskapet, og barnet skulle egentlig hatt flere måneder ekstra inni magen. Ved fødselen vil barnet derfor være veldig umodent og ha behov for flere uker i kuvøse med intensiv pleie av mange leger og sykepleiere.
Barnet regnes også som prematurt om det fødes i uke 36. Men et barn født så sent vil være mye mer modent, og kan som regel være med mor på vanlig barselavdeling. Jeg vil her skrive om hvordan man går i gang med ammingen når barnet er atskilt fra mamma og ikke kan die.
Les også:
Mors produserer spesialtilpasset melk tidlig i svangerskapet
Så snart man er blitt gravid, forbereder kroppen seg på å gi næring til barnet, først gjennom morkaken. Så snart barnet er født, bytter næringstilførselen til barnet fra livmor til puppene. Brystene utvikles i svangerskapet, og alle har små mengder melk i brystene fra tidlig i svangerskapet. Den fantastiske mammakroppen er så klokt laget at den melken man har i brystene endrer sammensetning utover i svangerskapet slik at den tilpasses de behovene barnet har på sitt utviklingsstadium. Hos mødre som føder før termin vil melken derfor ha en annen sammensetning enn hvis mor føder til termin. Grunnen er at et barn som blir født for tidlig har andre behov enn barn som blir født til termin.
Det er en utbredt oppfatning at det tar lenger tid å komme i gang med melkeproduksjonen når man føder prematurt, men det stemmer ikke. Det stemmer ikke. Det som avgjør når melkeproduksjonen starter, er tidspunktet morkaken løsner fra livmorveggen etter fødselen. Man kan si det sånn at selv om mors kropp produserer melkeproduserende hormoner store deler av svangerskapet, så fungerer morkaken som en effektiv brems på disse. Når morkaken løsner, er det som om bremsen slipper taket, og det skjer en rask og kraftig stigning i de melkeproduserende hormonene. Det skjer enten man har født i uke 24 eller uke 40. Her er det ingen forskjell!
Les også:
Å holde produksjonen av ammehormoner oppe
Hvor raskt man får melk, og hvor mye melk man får avhenger av hvor mye ammehormoner man har den første tiden etter fødselen. Man holder hormonproduksjonen høy ved at brystene stimuleres ofte. Et barn født til termin vil sørge for det ved å die hyppig. Når mor og barn er atskilt etter fødselen så må man hjelpe til med å holde hormonnivåene høye ved å stimulere brystene.