BloggAmmehjelperbloggenMelkeproduksjon når babyen er født prematurt

Melkeproduksjon når babyen er født prematurt

Premature er ikke alltid klare til å suge i seg melken selv, men det er flott om babyen kan få morsmelk helt fra starten av likevel. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 12299

Når vi leser om amming, leser vi stort sett om amming av barn som er født rundt termin. Hvis babyen blir født prematurt blir som regel ikke starten slik man har sett for seg – heller ikke når det kommer til amming.

Å beskrive omstendighetene rundt en prematur fødsel er vanskelig fordi det vil være stor forskjell på hvordan dette oppleves, både ut fra hvor tidlig barnet blir født, og om mor er syk eller ikke. Barn kan nå reddes ned til svangerskapsuke 23. Da har man bare kommet litt over halvveis i svangerskapet, og barnet skulle egentlig hatt flere måneder ekstra inni magen. Ved fødselen vil barnet derfor være veldig umodent og ha behov for flere uker i kuvøse med intensiv pleie av mange leger og sykepleiere.

Barnet regnes også som prematurt om det fødes i uke 36. Men et barn født så sent vil være mye mer modent, og kan som regel være med mor på vanlig barselavdeling. Jeg vil her skrive om hvordan man går i gang med ammingen når barnet er atskilt fra mamma og ikke kan die.

Mors produserer spesialtilpasset melk tidlig i svangerskapet
Så snart man er blitt gravid, forbereder kroppen seg på å gi næring til barnet, først gjennom morkaken. Så snart barnet er født, bytter næringstilførselen til barnet fra livmor til puppene. Brystene utvikles i svangerskapet, og alle har små mengder melk i brystene fra tidlig i svangerskapet. Den fantastiske mammakroppen er så klokt laget at den melken man har i brystene endrer sammensetning utover i svangerskapet slik at den tilpasses de behovene barnet har på sitt utviklingsstadium. Hos mødre som føder før termin vil melken derfor ha en annen sammensetning enn hvis mor føder til termin. Grunnen er at et barn som blir født for tidlig har andre behov enn barn som blir født til termin.

Det er en utbredt oppfatning at det tar lenger tid å komme i gang med melkeproduksjonen når man føder prematurt, men det stemmer ikke. Det stemmer ikke. Det som avgjør når melkeproduksjonen starter, er tidspunktet morkaken løsner fra livmorveggen etter fødselen. Man kan si det sånn at selv om mors kropp produserer melkeproduserende hormoner store deler av svangerskapet, så fungerer morkaken som en effektiv brems på disse. Når morkaken løsner, er det som om bremsen slipper taket, og det skjer en rask og kraftig stigning i de melkeproduserende hormonene. Det skjer enten man har født i uke 24 eller uke 40. Her er det ingen forskjell!

Å holde produksjonen av ammehormoner oppe
Hvor raskt man får melk, og hvor mye melk man får avhenger av hvor mye ammehormoner man har den første tiden etter fødselen. Man holder hormonproduksjonen høy ved at brystene stimuleres ofte. Et barn født til termin vil sørge for det ved å die hyppig. Når mor og barn er atskilt etter fødselen så må man hjelpe til med å holde hormonnivåene høye ved å stimulere brystene.

Å få melkeproduksjonen i gang selv
Mange mødre som har født prematurt opplever at det tar lenger tid før de kommer skikkelig i gang med melkeproduksjonen, selv om kroppen gjør jobben sin slik jeg har forklart over. Hvordan kan det henge sammen? Jo, det er omstendighetene rundt fødselen som er årsaken. Mor og barn er atskilt, babyen er for liten til å die av mors bryst, og i noen tilfeller er også mor syk. I tillegg oppleves ofte en prematur fødsel som et sjokk – enten det skjer forventet eller helt plutselig. Man har mange bekymringer for barnet sitt, og amming er gjerne ikke det første man tenker på.

Dermed kommer man gjerne litt sent i gang med å stimulere melkeproduksjonen. Trikset er å etterligne det som skjer etter en fødsel til termin. Altså må brystene stimuleres veldig ofte, slik at produksjonen av ammehormoner holdes høye. Jo høyere nivåene er den første tiden, jo raskere får man melk, og jo større blir melkeproduksjonen.

Håndmelking eller pumping
Det gjelder å stimulere brystene og få ut de dråpene med melk som er der. Det kan man enten gjøre ved å håndmelke, eller ved å pumpe seg.

De første par dagene vil det være råmelk i brystene, den finnes bare i små mengder og er veldig seig. En vanlig brystpumpe får ikke ut disse dråpene så effektivt som man gjør ved håndmelking. Noen liker best å håndmelke, og får dette lett til mens andre syns det er tungvint. Hvis du bruker elektrisk pumpe så må du klemme ut noen dråper med råmelk før du begynner å pumpe slik at ikke disse dyrebare dråpene blir liggende igjen inni pumpeskjoldet.  Be om en liten 1 ml sprøyte uten spiss. Klem så på brystet (håndmelk) til det kommer en dråpe. Trekk den opp i sprøyten. Teknikk er ikke så farlig, bare forsøk å klemme ut noen dråper og fang dem opp med sprøyten! På den måten kan disse verdifulle dråpene gis til babyen din i stedet for å bli liggende igjen på innsiden av pumpeskjoldet.

Ta på puppene!
All berøring av brystene og brystknoppene vil gi økning i det viktige hormonet Oksytocin. Det som er flott med dette hormonet, er at det er veldig gunstig for mors kropp å ha høye nivåer av det. Blant annet senker det blodtrykket, får livmoren til å trekke seg raskere sammen så man blør mindre etter fødselen, og det øker melkeproduksjonen. Årsakene til prematur fødsel er ulike, men skyldes det svangerskapsforgiftning, er det jo ekstra gunstig at det som øker melkeproduksjonen også senker blodtrykket!

Jo mer du stimulerer brystene, jo mer Oksytocin produserer du. Benytt derfor de anledningene du har til å massere brystene lett, og klemme ut melk. Den første stimuleringen kan gjerne skje like etter fødselen. Hvis du er svært sliten etter fødselen så kan den nybakte pappaen eller jordmor hjelpe til med å klemme ut melk, om du syns det er greit. Så kan pappaen ta sprøyten med de viktige dråpene med seg til nyfødtavdelingen så babyen kan få disse dråpene i munnen.

Ekstra verdifulle dråper for det premature barnet
Premature barn har ikke fått så mye antistoffer med seg fra morkaken som et barn født til termin. I tillegg er for tidlig fødte barn veldig umodne. Mors kropp vet det, og produserer derfor melk tilpasset barnets behov. Melken har dermed en litt annen sammensetning av næringsstoffer, salter og antistoffer når barnet er født prematurt.

Som regel ikke nok med bare morsmelk
Morsmelken dekker ikke hele næringsbehovet til det premature barnet, så barneleger og sykepleiere vil passe på å gi barnet det det trenger i tillegg til melken. Men i forhold til å beskytte barnet mot infeksjoner, er det ingenting som beskytter så godt som mammas morsmelk!

Her er gode råd til deg som ikke kan amme det premature barnet:


  • Sørg for å stimulere brystene så raskt som mulig etter fødselen, jo tidligere, jo bedre.

  • Klem ut dråper med melk som barnet kan få i munnen sin.

  • De første dagene bør en alltid håndmelke ut dråpene med melk, og trekke opp i en sprøyte før man bruker brystpumpe.

  • Håndmelk/pump minst 8 ganger i døgnet. Det er ikke så farlig om det ikke er hver 3. time, antall ganger i døgnet er viktigere. Hvis det bare er en time siden du pumpet og du har tid til å pumpe igjen så pumper du bare.

  • Det er lurt å pumpe begge bryst samtidig for da får du høyere nivåer av hormoner og du sparer tid.

  • Stimuler brystene så ofte som du kan. Lett massasje, å bare klemme ut noen dråper innimellom vil og være med på å øke produksjonen av ammehormoner.

  • Ved å ha etablert en god produksjon så vil det være lettere for barnet å begynne å spise selv når det får komme til brystet.

  • Ammehormonene stiger veldig når man holder babyen sin hud mot hud så det er gunstig både for ammingen og tilknytningen til barnet ditt.

  • Be om hjelp av personalet på sykehuset! Be om at de skal vise deg håndmelking og pumping. Husk at de er der for deg og at de skal kunne hjelpe deg med alt dette rundt ammingen og legge til rette for at du skal kunne få en god melkeproduksjon.


For foreldre i en veldig sårbar situasjon kan det være godt å fokusere på å få i gang ammingen fordi det faktisk er en ting som fungerer helt som normalt og helt naturlig oppi det hele.

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: