Slik hjelper du babyen gjennom denne fasenKanskje har babyen oppdaget at det skjer ting rundt den når den ligger og spiser, og helst vil få med seg det også? Eller kanskje går utviklingen så fort at det er vanskelig å falle til ro ved brystet? Det er ikke godt å si, men felles for barna med brystvegring er at de som regel spiser veldig mye bedre når de er søvnige eller når de rett og slett sover.
Som mamma er trikset å utnytte situasjonene hvor babyen faktisk spiser rolig. Kanskje kan du legge inn et ekstra måltid på natten, og bare smyge den lille bylten opp i sengen din og tilby puppen? Det er ikke mange små som klarer å si nei da. Du ødelegger ikke søvnrutinene ved å gjøre dette. Dette er snakk om en overgangsfase, og ting vil gå seg til igjen etterpå. Du kan også forsøke å legge deg med babyen på dagtid, og lure fram puppen når babyen har begynt å falle i søvn.
Noen dier helt greit bare de bedre bare de befinner seg i et litt stille rom med dempet belysning, mens andre glemmer seg bort og dier godt hvis det for eksempel er musikk i rommet. Andre pupper i vei så lenge de har noe å leke med.
Babyer er forskjellige – akkurat som alle oss andre. Derfor må du finne ut hva som fungerer for ditt barn!
Å opprettholde melkeproduksjonenMens brystvegringen står på, er det som regel ganske høyt stressnivå hos mor. Samtidig er det mindre stimulering av brystene enn vanlig. Kombinasjonen kan føre til at melkeproduksjonen går ned.
Det er lurt å være føre var og beskytte melkeproduksjonen ved å pumpe deg – enten med pumpe eller håndmelking. Ikke få panikk om du ikke klarer å pumpe så mye. Bare det å pumpe litt vil stimulere melkeproduksjonen. Jo oftere du pumper, jo mer stimulering. Hyppighet har mer å si enn hvor mye melk du henter ut totalt.
Håndmelker du, kan det være greit å gjøre det oppi en gryte. Da har du en stor beholder det er lett å "sikte" melken nedi, og du unngår søl og mange pumpedeler som må vaskes. Husk å sterilisere gryten først. Det gjør du ved å koke litt vann i den med lokket på i noen minutter. Da drepes alle bakterier, og du har en ren beholder å håndmelke deg i.
Ikke ty til flaske!Det er naturlig å bli bekymret for om babyen får i seg nok mat mens dette står på. Og det kan være fristende å tilby babyen en flaske med pumpemelk eller morsmelkerstatning for å være sikker på at babyen får i seg nok. Men hvis babyen har gått fint opp i vekt til nå, tåler det fint noen dager med litt mindre matinntak. Dersom du tilbyr melk i flaske, vil de fleste sluke melken, og da er det stor fare for at de finner ut at det går mye fortere å spise av flaske. Dermed kan vegringen for brystet forverres.
Å tilby en baby med brystvegring flaske er litt som å tilby en toåring kake hvis hun ikke vil spise middag – kake spiser man alltid, uansett om man er sulten eller ikke. Og de fleste toåringer spiser gjerne bare kake istedetfor middag hvis de får velge. Sånn må vi tenke med flaske også, selv om det er det samme oppi den som i puppen. Det er så enkelt for babyen å drikke av flaske, at mange like godt bare vil spise av flaske.
NB! Dette gjelder barn som opplever en periode med brystvegring på noen få dager. Drar det ut i tid, og babyen ikke får til å die i søvnig tilstand, så må den få i seg mat på andre måter. Klarer dere å gi babyen melk med kopp, er det bra. Blir det vanskelig, kan flaske være et alternativ, men da bør du velge en flaske med minst mulig hull i smokken.
Hvordan vet jeg om babyen spiser nok?I slike perioder kan det være lurt å telle antall tissebleier i døgnet for å berolige seg selv med at babyen får i seg mer melk enn man kanskje tror. Fem til seks tissebleier i døgnet er fint. Legg gjerne en notisblokk og blyant ved stellebordet, og sett en strek for hver tissebleie dere skifter, så har dere kontrollen.
Brystvegring etter sykdomDersom babyen har vært forkjølet, kan det være væske i ørene som kan gi ørevondt når babyen dier. Dier babyen fint i søvne, kan dere følge rådene over. Hvis det ikke hjelper, kan det være lurt å amme babyen i en stilling hvor hodet er høyere enn resten av kroppen.
Press aldri babyen til brystet!Dersom babyen opplever å bli presset mot brystet, vil den bli enda mer frustrert, og du forsterker brystvegringen. Forsøk heller å gi babyen mest mulig positive opplevelser ved brystet, så vil denne fasen gå over.
Les gjerne mer om brystvegring på Ammehjelpen.no
Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen