BloggAmmehjelperbloggenHva er egentlig økedager?

Hva er egentlig økedager?

Føler du babyen stort sett ligger ved brystet og vil ha mat? Da kan det være økedager. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 34868
Det kan være at babyen din plutselig vil spise veldig mye oftere enn før – så godt som «hele tiden», kan det føles som. Han eller hun virker aldri fornøyd, og sover bare stusselige 10 minutter før det igjen er gråt for full hals, og det eneste som hjelper er puppen.

Du har sikkert hørt det allerede i starten av ammingen – vær forberedt på økedager! Eller kanskje du ikke hadde hørt om det før helsesøster eller ammehjelper sier at du og babyen din skal «ta dere noen økedager». 

Tegn på at økedager er nødvendig kommer oftest fra barnet selv. Men noen ganger kan det være at man selv må legge barnet oftere til enn barnet selv gir signaler om fordi vektoppgangen ikke er helt der man ønsker.

Babyens signaler
Det kan være at babyen din plutselig vil spise veldig mye oftere enn før – så godt som «hele tiden», kan det føles som. Han eller hun virker aldri fornøyd, og sover bare stusselige 10 minutter før det igjen er gråt for full hals, og det eneste som hjelper er puppen. Det kan føles som at du ammer natt og dag. Og du tenker at barnet ditt ikke er fornøyd med det du tilbyr. Litt sant kanskje!?

Babyer vokser i rykk og napp, og vi kaller det at de har vekstspurter når de vokser som mest. Det er ikke bare fysisk at de vokser, men de oppdager og lærer stadig noe nytt! Tenk deg å bli født og ikke ha kunnskap og erfaring fra noen ting annet enn det du fikk i mors liv, og så kommer du ut i denne verden. Litt etter litt vil det dukke opp nye opplevelser og erfaringer. Det kan være veldig overveldende. Bare å plutselig oppdage at det er mer rundt deg enn de 30 centimetrene du hittil har kunnet fokusere sånn noenlunde på. Nye lyder, lukter, smaker og følelser. Det er nesten ikke mulig å sette seg inn i hvordan dette må oppleves for den lille. Tenk deg bare hvor sliten du selv er etter første dag på skolebenken eller i ny jobb!

Babyen din trenger mer energi i vekstspurtene, og ved å få lov til å die når hun vil og hvor lenge hun vil, så samarbeider hun med din kropp og hormoner om å lage mer melk. Opplevelsen av at du ikke har nok mengder med melk der og da kan i grunnen stemme, men det er aldri helt tomt der. Og ved å la henne få fortsette å die, får hun fortsatt i seg melk samtidig som at kroppen din får beskjed om å øke.

Ikke gi "litt ekstra"

Det kan være fristende å gi litt «ekstra» når babyen har økedager, for det er slitsomt for mange å sitte ute med puppen dag og natt. Men faren er da at økedagene ikke lenger bidrar til økt produksjon. Barnet blir mett raskere, og det tar lenger tid før brystet etterspørres ettersom morsmelkerstatning er tyngre å fordøye enn morsmelk. Kroppen din tror at barnet får nok melk, og øker ikke produksjonen. Da har du kanskje det samme «problemet» igjen dagen etter – og tyr til tillegg fordi det fungerte så fint dagen før. Men da kan det faktisk skje at kroppen tror den har produsert litt mer enn hva barnet trenger, og bremser ned produksjonen.

Som du sikkert skjønner kan dette på sikt gjøre at det blir mindre amming enn du kanskje egentlig ønsket.


Vekt og vekst

Men så kan du ha et barn som virker fornøyd og kanskje ikke etterspør brystet særlig mye. Og du tenker at det tyder på at barnet får det han skal. Så kommer du til vektkontroll, og vektoppgangen er dalende i forhold til barnets kurve.

Noen barn går inn i en slags «sparemodus», og venner seg til å klare seg på mindre morsmelk enn det i utgangspunktet har behov for. Det er ofte de barna som sover mye og etterspør brystet lite. Da klarer de seg på mindre energi, men vektoppgangen vil vise at det trengs mer – slik at barnet fortsetter å følge sin vekstkurve.

Da kan du bli oppfordret til å ta dere noen økedager for å få opp produksjonen. Det vil si at du stimulerer barnet til å spise mer enn det pleier. Da oppfordres du til å legge barnet til minst hver 2. time – gjerne oftere, og minst hver 3. på natten. Gjerne hud mot hud. Nattamming er ekstra gunstig, for da er det melkeproduserende hormonet prolaktin på topp i kroppen din! Hvis barnet ikke vil ammes fullt så ofte, eller sover over et måltid, kan du hjelpe produksjonen din med å pumpe i stedet når barnet ikke er klart.

Økedager kan variere fra én dag til flere, du vil merke det på både brystene dine som at det er mer melk der, og på at barnet selv vil få mer energi og viser oftere tegn til å ville spise. Det er bra, og det er et sunnhetstegn fra barnet ditt.

Ikke tell og sammenlign deg med andre

Ikke sammenligne deg for mye med andre når det gjelder ditt barns spiserytme. Det er like normalt for noen å amme 8 ganger i døgnet som det er for en annen å amme så mye at hun ikke klarer å ha tellingen engang. Man skal egentlig ikke telle heller. Et barn i normal vekst kan få spise når det vil. Men i økedagene kan det være lurt å holde ett lite øye med klokken, sånn for å være sikker på at barnet spiser ofte nok.

Du vil kanskje se at barnet tisser mer enn før, og har oftere avføring – et godt tegn. Og så vil man se på barnets vektoppgang om økedagene har gitt resultater.

Kan det være overproduksjon?

En sjelden gang kan sterk overproduksjon føre til at barnet får i seg lite fet melk og ikke legger nok på seg. Opplever du at barnet spiser ofte, at du har klare tegn på overproduksjon og barnet likevel ikke legger tilstrekkelig på seg, kan det være helt andre tiltak enn økedager som skal til. Ta kontakt med oss i Ammehjelpen for å få veiledning videre dersom du mistenker at det er slik for dere.

Ta i mot økedagene med et åpent sinn. Installer deg med det du trenger i nærheten og «gå i hi» disse dagene. Besøk kan vente. Husarbeidet kan vente. Nå er det snacks, Netflix og komfortable klær i sofaen som gjelder, mens lillemann får amme-sove-amme-sove ved brystet ditt.

Amme-sove-ammeklem
fra ammehjelper Tonje

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: