Det er lite informasjon om dette, så jeg vil gjerne oppklare litt om temaet, og forhåpentligvis berolige en del av dere. Nå snakker jeg ikke om den første måneden, det skal det komme et eget blogginnlegg om. Men når babyen er blitt litt større, og mor kanskje begynner å tenke på å ta en tur ut uten den lille, da melder tusenkronersspørsmålet seg: Hvor mye melk må far (eller den som er sammen med barnet) ha tilgjengekig i tilfelle krise i mors fravær? Så begynner man kanskje å regne.
”Jeg har nettopp pumpet meg og det kom bare ut 80 milliliter” sier mor med panikk i stemmen. ”Så flott” svarer jeg. Mor ser forvirret på meg og fortsetter: ”Jeg snakker om til sammen. På begge brystene. Bare 30 milliliter på det ene og 50 på det andre”. Hun peker fra den ene puppen til den andre og sier at hun tror hun kanskje har hatt for lite melk lenge. Jeg spør hvor lenge etter amming hun pumpet ut 80 milliliter. Det var omtrent en time etterpå. Barnet er tre måneder, mor skal være borte fra ham i tre–fire timer og har pumpet seg for at far skal kunne gi ham melk om han blir sulten mens hun er borte. Denne bekymringen møter jeg hyppig på og jeg ser at det er et ganske vanlig tema på diverse internettfora.
15 prosent av kroppsvekten?
Noen har hørt at babyer spiser 15 prosent av kroppsvekten sin i løpet av ett døgn. Det er helt supert å ha et eksakt tall å forholde seg til, og siden barnet veide 6750 gram på helsestasjonen forrige uke så er det jo fort gjort å regne ut at han skal ha rett over en liter melk i løpet av et døgn. Og så er det bare å dele det på antall måltider. Dersom barnet spiser 6 ganger i døgnet så kommer du da frem til at han skal ha 170 ml til hvert måltid. Alt vel så langt. Men så pumper mor seg og det kommer ut 80 ml og krisen er et faktum. Mor tenker naturlig nok at når barnet skal spise 170 til ett måltid og hun bare pumper 80 så må det jo være noe helt galt med produksjonen.
I eksempelet mitt over er det to feil: barnet fortsetter ikke å spise 15 prosent av kroppsvekten sin etter at det er omtrent en måned gammelt. Når barnet bikker en måned så slutter det å øke melkeproduksjonen. Et barn mellom en og seks måneder spiser i gjennomsnitt 750 milliliter i døgnet. Hvert ammemåltid er i gjennomsnitt på 90-120 milliliter. Det var feil nummer én. Feil nummer to ligger i at mor glemmer at hun for det første hadde ammet for ikke så lenge siden, og for det andre muligens ikke er vant til å pumpe seg. Et helt ammemåltid kan være mellom 90 og 120 ml, sett i forhold til det så er 80 ml pumpemelk veldig mye. En mamma som ikke er vant til å pumpe seg vil som regel pumpe atskillig mindre enn det babyen tar ut av brystet på et måltid.