BloggAmmehjelperbloggenLite melk i familien?

Lite melk i familien?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand 3064 Sist oppdatert 06.11.14

Jeg møter ofte bekymrede mødre som forteller at det er lite melk i familien. At mor, søstre, tanter og bestemødre har hatt for lite melk, og de er redde det samme skal skje med dem. Men heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Her er en forklaring på hvorfor generasjonene før oss fikk lite melk, og hvorfor vi ikke trenger å bekymre oss for det samme.

Det er usannsynlig at flere kvinner i samme familie skal ha hatt for lite melk til barna sine. Medfødt lite kjertelvev er sjelden, likevel er det noen familier hvor flere kvinner har opplevd at de ikke har hatt nok melk. Så hvordan kan vi forklare det?

Det var mange kvinner i mødre- og bestemødregenerasjonen vår som fikk vite at de hadde for lite melk. Da de fikk barn var det lite kunnskap om amming, og helsevesenet ga mødrene råd som var direkte skadelige for melkeproduksjonen. Og ikke minst – råd som var negative for deres tro på egen melkeproduksjon.

Man kjente ikke til alle fordelene ved amming, så mange mente det ikke spilte noen stor rolle om barnet fikk morsmelk eller morsmelkerstatning. Eller det som var alternativet for mange av bestemødrene våre: kumelk blandet med vann og sukker!


De første dagene er viktige!
Jeg har truffet på mange overraskede nybakte mødre som opplever at melken flommer, til tross for at mødrene deres aldri hadde nok melk. De aller første dagene etter fødselen er veldig viktige. Da må barnet få die hyppig, for det er da grunnlaget legges for hvor stor melkeproduksjon du får!


De to generasjonene før oss fikk bare lov til å amme barna sine hver fjerde time, og da bare i 10-15 minutter hver gang. De hadde ikke barna inne hos seg på sykehuset – de ble "oppbevart" på barnestuen mellom måltidene. Barna fikk også morsmelkerstatning og sukkervann på flaske, fordi man mente det var viktig med både mat og væske fram til mor fikk melk selv.


Jeg leste et sted at sukkermengden et nyfødt barn fikk i seg på den tiden tilsvarte at en voksen mann skulle ha drukket mange liter cola i døgnet! Ikke rart barna var kvalme, og ikke ville die effektivt. Dermed ble jo heller ikke melkeproduksjonen stimulert, og selvsagt fikk mødrene for lite melk! Slik har vi det ikke lenger. Heldigvis!


Her er noen viktige råd for god melkeproduksjon:


La barnet få die så ofte det vil, og så lenge det vil etter fødselen
En nyfødt som virker kjempesulten og vil die hele tiden, er faktisk ikke sulten. Han er bare flink og gjør jobben sin! Den nyfødte har kraftige instinkter som forteller ham at han må die for å få i seg mest mulig av den livsviktige råmelken, og få igang melkeproduksjonen hos mor.


Barnet ditt vet ikke at det er født i 2014. Det har de samme instinktene som en som ble født i steinalderen. Han tror at hvis han ikke gjør en solid innsats ved brystet nå, så vil han ikke klare å sikre mattilførselen sin framover.


Vent med smokken!
Gir du barnet smokk, dier det mindre av deg. Det kan føles veldig befriende akkurat der og da, men det gjør at mors nivå av ammehormoner i blodet blir lavere enn de bør være. Det igjen fører til at du faktisk får mindre melk.


De aller første dagene etter fødselen er utrolig viktige for å få til god melkeproduksjon. Tenk da på de som kun fikk amme hver fjerde time! Nå vet vi at et friskt nyfødt barn dier minimum åtte ganger i døgnet. Som regel dier det mye oftere, og noen ganger så ofte at man opplever at det ene måltidet glir over i det neste.


Ved å være forberedt på at dette er en krevende tid, blir det lettere å takle. Da blir man kanskje heller ikke så bekymret for at barnet ikke får nok mat. Ha i bakhodet at babyen fikk tilførsel av næring kontinuerlig gjennom navlestrengen mens det var i magen din. Så snart det er født, må det venne seg til at næringen kommer i porsjoner. Det er en stor overgang for den lille! Med det i tankene blir det kanskje lettere å forstå at barnet vil til brystet så ofte.


Ikke la deg smitte av andres bekymring
Ikke ta imot ammeråd fra bekymrede mødre og svigermødre som lurer på om barnet "virkelig får nok mat" eller "om det er nødvendig å amme hele tiden". Ved å uttrykke sin bekymring, risikerer de at den smitter over på nybakte mødre – helt uten grunn!


Lite melk i familien? Ingen grunn til bekymring, sier jeg.


Les mer om melkeproduksjon hos Ammehjelpen.


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: