BloggAmmehjelperbloggenAmming og mors kosthold – hva kan jeg spise?

Amming og mors kosthold – hva kan jeg spise?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 12447

Vi i Ammehjelpen får veldig mange henvendelser med spørsmål om hvilke matvarer man bør unngå. Det er faktisk ikke så vanskelig å svare på – for det er i prinsippet ingen!

For å rydde unna et par «unntatt» først: Det finnes noen hensyn man skal ta i forhold til miljøgifter i blant annet sjømat. Slike advarsler finner man på matportalen.no. Og dersom man opplever at babyen reagerer på at mor spiser for eksempel melkeprodukter og mistenker allergi så skal slik utredning foregå i samarbeid med leger.

Luft i mors mage = luft i babyens mage?
Når det er sagt, det finnes altså ingen forskning som kan konkludere med at barnet reagerer på spesifikke matvarer som kål, løk, jordbær, brus osv. Det ble sagt i «gamle dager» at man skulle unngå dette som mor selv kunne få luft i magen av, og som mange har allergier mot.

Men nå vet bedre. Vi vet at det mor spiser først skal fordøyes i hennes mage. Mor er den som blir sittende igjen med luft i magen etter å ha spist rikelig med får-i-kål, for det er i hennes mage kålen brytes ned. Næringsstoffene tas opp i mors tarm og går videre til mors blod – som igjen går ut i melken. Det er på en måte «langreiste» og rene næringsstoffer. At barnet er urolig og har luft i magen etterpå er etter all sannsynlighet tilfeldig. Uro hos barn er normalt, både på grunn av luftsmerter og andre ting. Men det er veldig lett å sette det i sammenheng med noe man har spist, særlig dersom det er en av disse typiske «luft-i-magen-varene».

Når det gjelder kullsyre kan heller ikke dette gå i melken, da ville i såfall mors blod også vært kullsyreholdig, og det er ikke fysisk mulig.

Hva om jeg merker et mønster?
Når det er sagt, så er det mange som opplever erfaringsmessig at barnet deres alltid blir urolig hvis de har spist for eksempel kål. Hvis det er opplevelsen dere har, og har den igjen hver gang ved flere forsøk så kan dere utelukke kål fra deres kosthold. Det viktigste er at dere gjør det dere føler er riktig. Og hvem vet – forskning blir gjort hele tiden – så en dag kanskje vi sier noe annet?! Vi vet ennå lite om påvirkninger på barnet i forhold til kunstige søtningsstoffer, som et eksempel.

Men derfor er det altså slik at når mødre spør oss om hva de kan spise og ikke spise er svaret at de kan spise hva de vil, smak på det de vil, og så gjøre seg opp en mening selv. Det er ingenting som er bevist seg hverken farlig, allergifremkallende eller som fører til magesmerter i vanlige matvarer hos ammende mødre.

Ikke kutt matvarer ukritisk
Så smak og kos deg. Og tror du at barnet reagerer på noe, så prøv i alle fall en gang til før du kutter det helt ut. For det er helt normalt at spedbarn har litt luft i magen innimellom, så det kan fort bli veldig få matvarer som står igjen på bordet til slutt.

Middagsklem fra ammehjelper Tonje

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: