For å rydde unna et par «unntatt» først: Det finnes noen hensyn man skal ta i forhold til miljøgifter i blant annet sjømat. Slike advarsler finner man på matportalen.no. Og dersom man opplever at babyen reagerer på at mor spiser for eksempel melkeprodukter og mistenker allergi så skal slik utredning foregå i samarbeid med leger.
Luft i mors mage = luft i babyens mage?
Når det er sagt, det finnes altså ingen forskning som kan konkludere med at barnet reagerer på spesifikke matvarer som kål, løk, jordbær, brus osv. Det ble sagt i «gamle dager» at man skulle unngå dette som mor selv kunne få luft i magen av, og som mange har allergier mot.
Men nå vet bedre. Vi vet at det mor spiser først skal fordøyes i hennes mage. Mor er den som blir sittende igjen med luft i magen etter å ha spist rikelig med får-i-kål, for det er i hennes mage kålen brytes ned. Næringsstoffene tas opp i mors tarm og går videre til mors blod – som igjen går ut i melken. Det er på en måte «langreiste» og rene næringsstoffer. At barnet er urolig og har luft i magen etterpå er etter all sannsynlighet tilfeldig. Uro hos barn er normalt, både på grunn av luftsmerter og andre ting. Men det er veldig lett å sette det i sammenheng med noe man har spist, særlig dersom det er en av disse typiske «luft-i-magen-varene».
Når det gjelder kullsyre kan heller ikke dette gå i melken, da ville i såfall mors blod også vært kullsyreholdig, og det er ikke fysisk mulig.