BloggAmmehjelperbloggenDette kjennetegner en god ammepute

Dette kjennetegner en god ammepute

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 10095
Det er stor forskjell på en god og en dårlig ammepute. En god ammepute hjelper deg til en god ammestilling, mens en dårlig ammepute kan ødelegge mer enn den hjelper.

Det er mye som står på handlelistene til vordende foreldre. Mange går til innkjøp av en ammepute før fødselen så jeg tenker at det kan være greit å komme med noen råd om hva dere bør se etter når dere skal kjøpe ammepute.

Ammeputer kommer i mange varianter, både med tanke på form, størrelse, konsistens og design. Ammeputen brukes som støtte når man ammer i sittende stilling, enten i ”vanlig” stilling eller tvillingstilling. Det som er viktig er at ammeputen bidrar til at du på en enkel måte får til en god ammestilling.

En god ammestilling kjennetegnes av at:

  • barnet ligger helt vendt mot deg slik at det slipper å snu på hodet for å komme til brystet.
  • barnet ligger i høyde med brystet slik at du slipper å bøye deg fremover for å få brystet til barnets munn.
  • barnet skal ligge med hodet lett bakoverbøyd.
  • mor får sitte avslappet. Det er særlig skuldre/nakke og rygg som får belastningen når man ikke sitter godt.
  • barnet skal ligge HELT inntil mor.

Dette bør du se etter når du skal kjøpe ammepute:

  • Den skal være så fast i konsistensen som mulig. Jo fastere, jo bedre.
  • Den skal være av liten størrelse slik at det ikke er mulig å legge babyen for langt fra brystet.
  • Den bør ha en spenne for å kunne festes bak på ryggen din, da unngår du at den sklir ut under amming.
  • Den bør være flat på toppen.

Styr unna isoporfylte puter
En ammepute som er helt fast i konsistensen vil gi bedre støtte til dine armer slik at du kan støtte babyen uten å anstrenge deg. En myk pute, for eksempel fylt med vatt eller isoporkuler (slike som er i saccosekker) vil lett forandre fasong under ammingen slik at ammestillingen blir dårligere hvis du eller babyen beveger litt på dere. Det som som regel skjer med disse myke putene er at babyen sklir litt lenger fra brystet og det blir en ”grop” i puten mellom mor og barn slik at barnet ikke er nær nok mor for å få til et godt dietak samt at mor ender opp med å måtte holde babyen i høyde med brystet, eller bli sittende og lute seg over barnet for at barnet skal få beholde taket på brystet.

Det er noen få produsenter som lager ammeputer med god og fast konsistens, når du skal kjøpe en slik må du sjekke at puten er flat og ikke buet øverst. Hvis den er flat så vil barnet kunne bøye hodet sitt bakover når det skal ta tak på brystet. Hvis den er buet så vil den kunne hindre barnet i å ha bakoverbøyd hode når det skal ta tak på brystet. Hvis barnet har hodet litt fremoverbøyd (altså med haken i nøytral eller litt nedoverbøyd stilling) så vil det ikke klare å åpne munnen sin fullt og vil få mindre bryst i munnen. Det gir dårligere dietak som igjen kan gi såre brystknopper for mor og mindre melk til babyen.

Kjøp gjerne på nett
Ved å kjøpe en ammepute som du kan feste bak på ryggen så risikerer du ikke at den sklir utover eller nedover under amming. En stor og myk ammepute bør du altså styre unna. Det er større utvalg i ammeputer om du kjøper over nett i forhold til i de fleste barneutstyrsbutikker, så jeg kan anbefale å ta et søk på ammepute og nettbutikk.

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: