Enten du skal amme, håndmelke eller pumpe så finnes det en viktig mekanisme i kroppen din som hjelper melken ut. Du vil merke denne best etter at den modne melken kommer 2-4 dager etter fødsel. Du har jo helt sikkert hørt om oxytocinet, og at vi kaller det for kjærlighetshormonet fordi det er et hormon du og barnet ditt blir svært påvirket av etter fødsel når dere endelig treffer hverandre, og blir tilknyttet hverandre.
Men visste du at oxytocinet har en annen veldig viktig oppgave? Den er nemlig avgjørende for at melken skal skylles ut fra melkekjertlene dine slik at babyen får i seg nok melk, eller at du får drahjelp til å håndpumpe den ut. For hver gang brystknoppen din berøres i noen sekunder og minutter så sendes det signaler til hjernen din om å frigjøre oxytocinet. Det gjør at musklene rundt melkekjertlene dine trekker seg sammen og bølgen av melk skylles ut i melkegangene.
Rask melkestrøm og saktere melkestrøm
Legg merke til det når du ammer neste gang. Babyen tar tak og suger i raske tak, og oftest innen et par minutter endrer babyen rytmen, takene blir lange og færre- og du hører svelging. Oxytocinet har vært på ferde. Etter noen minutter avtar melkeskyllet, og babyen suger litt raskere igjen, og svelger ikke for hvert tak. Da er det viktig å la den lille få fortsette å die – det kommer nemlig fortsatt melk, men i en roligere strøm – og det er nå den feteste ettermelken begynner å komme.
Dier barnet ditt i 10-15 minutter vil du merke at det kommer en ny utdrivning, og det samme skjer igjen. Men det er kanskje ikke fullt så kraftig som den første.
Dersom babyen din blir utålmodig etter et nytt melkeskyll, kan du bytte bryst – da tar det kortere tid til ny utdrivning, og det ligger mer melk der og bare venter.
Legger man merke til utdrivningen?
Noen kjenner også utdrivningen svært godt, mens andre kjenner ikke noe. Prikking, stikking i brystet i noen sekunder etter at babyen har begynt å die, kanskje skytende smerter? Det kan mistolkes som at noe er galt, men er det utdrivning så går det over etter kort tid, og gjerne i takt med suge- og svelgemønsteret til barnet.