BloggAmmehjelperbloggenKan jeg ha fått melkeblemme?

Kan jeg ha fått melkeblemme?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 17856

Det kan skje fra tid til annen at man oppdager en hvit prikk på brystknoppen som ikke forsvinner. Noen føler at den er øm og at det etterhvert føles mer og mer ubehagelig å amme. Andre føler ingen smerte i forbindelse med den. Det kan være flere årsaker til denne hvite prikken.

Vi har cirka 9 melkeutførselganger på brystknoppen. Det er ikke så mange, så det er jo da ganske naturlig at det lett blir både vondt og vanskeligere å få tømt brystet når barnet dier. Det som skulle kommet ut av den tette utgangen hoper seg opp inne i den i stedet.

Oppstår ofte helt uventet
Det er ofte slik at denne hvite prikken bare oppstår helt uventet. Det kan være at det rett og slett er fettavleiringer fra melken som har skilt seg i melkegangene og danner en slags propp helt ytterst. Det er denne du ser, og vi kaller det for en «melkeblemme». Noen ser ut til å være mer plaget av dette enn andre.

Det kan hjelpe å ta litt matolje på et kompress og la det ligge på prikken i cirka en time for å gjøre den mykere, sammen med varme omslag. Så trykker du rundt den, som du klemmer en kvise. Kommer det litt ut, kan du bruke en pinsett og dra resten ut! Virker ikke dette, kan du ta en steril nål og dra den liggende over brystknoppen (ikke bruk spissen). Aller siste utvei er å forsøke å pirke litt med spissen på det hvite, og så forsøke å klemme igjen. Men det er utrolig viktig at nålen er steril, og at du ikke stikker hull på selve huden i brystknoppen. Dette for å unngå å gi bakterier inngang.

Amme som vanlig, det hjelper også på å bearbeide prikken. Når prikken løsner, kan melkespruten stå!

Kosttilskudd kan hjelpe
Flere mødre som er ofte plaget med tette melkeganger og slike hvite prikker har erfaringsmessig hatt nytte av et kosttilskudd som heter Lecitin, som får fett og vann til å binde seg sammen, og teoretisk sett da kan hindre disse fettavleiringene i melkegangene. Les mer om det og dosering på Ammehjelpen.

Kan komme av skade på brystknoppen
Men slike hvite prikker kan også oppstå som følge av skade på brystknoppen. Feil sugetak hos babyen eller annen ytre skade kan gi små vannblemmer på brystknoppen. En blemme over én eller flere av utførselgangene hindrer melken i å få komme ut. Det som ligger igjen på innsiden blir tykkere, trådaktig og ømt. Etter hvert vil det tørke inn, og tuppen på denne fortetningen vil sees som en hvit prikk på brystknoppen. Dette er svært smertefullt, og det anbefales behandling hos lege.

Kan forebygges
Samtidig kan dette forebygges ved at vannblemmen som var der i utgangspunktet kan tas hull på, og vi anbefaler at det gjøres helt sterilt, fortrinnsvis hos en lege. Man kan også forsøke selv med en steril nål, og det er da svært viktig med god hygiene, da det blir en inngangsport til bakterier straks blemmen er åpen. Spør helsepersonell eller en ammehjelper om veiledning dersom du har fått en slik blemme.


I noen tilfeller er prikken bare rester av død hud som kan pirkes vekk med en negl etter mykgjøring med litt matolje eller salve egnet for brystknopper, og den sitter da ikke dypt, er ikke smertefull eller skaper problemer.


Dersom du har blitt bitt under amming kan du få et hakk i brystknoppen, som blir hvit i sårkantene etter hvert. Dette er ikke en melkeblemme, men forårsakes av at huden rundt slike sår blir fylt med væske. Det bør rensens med sterilt vann eller saltvann og smøres med salve for å unngå infeksjon. Ta kontakt med fastlegen eller tryggmammamedisin.no for råd til en forebyggende salve. Dersom du får tegn på infeksjon: hevelser i bittstedet, verking, smerter, feber og sykdomsfølelse, tar du straks kontakt med lege.


Blemmefri klem fra ammehjelper Tonje


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: