BloggAmmehjelperbloggenKan jeg miste melken?

Kan jeg miste melken?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 24763

Flere ganger i løpet av ammeperioden din vil du kunne stille deg spørsmålet: «Hva skjedde nå? Ble melken plutselig borte?»

Brystene dine virker tomme og slunkne i forhold til før, og barnet suger litt, blir urolig og kaster seg bort fra brystet – MED brystknoppen fortsatt i munnen (AU!). Her kan det da umulig være melk. Skal man ikke kjenne spreng i brystene forresten? Jeg gjorde da det før?

Jeg kan berolige deg veldig raskt med at melken ikke plutselig blir borte. Det er fysiologisk umulig at produksjonen bare stanser med ett! Men opplevelsen din av at brystene er tomme, og at barnet ditt ikke er tilfreds med melkestrømmen, er likevel helt ekte. Og det finnes flere muligheter til hvorfor det er slik.

Brystene tilpasser seg
Aller første gangen du kan få denne opplevelsen er én til to uker etter fødsel. (Jeg tar ikke med de første dagene når du har råmelk, for da er det uansett kun bittelite melk der, og mer skal det heller ikke være – for det har ikke babyen plass til!) Når den første brystsprengen har gitt seg og hevelsen i brystene endelig går ned kan du få følelsen av at det skjedde noe, at det plutselig over natten ble mindre melk. Brystene blir mykere og følelsen av spreng ble borte. Men brystene dine produserer – det er bare fordi brystene dine har tilpasset seg sin nye oppgave. Ta det heller som et godt tegn, nå er tiden med steinharde bryster du knapt kan komme borti over – i alle fall for denne gang.

Barnet vokser
Så begynner barnet å vokse, og barnet vokser fort! Det er ingen tid i livet barnet legger på seg så mye som det gjør første leveåret i forhold til startvekten. Den dobles i løpet av få måneder, og for ikke å snakke om alle de fysiske og psykiske nye utfordringene og opplevelsene den lille nå skal lære seg. Det krever energi!

Vi kaller det vekstspurter, disse periodene hvor babyen vil ha økedager og ikke virker fornøyd med puppen og er urolig. Du har fortsatt melk i brystene dine, men det kan være at barnet trenger å øke mengden litt – nettopp fordi barnet er i en vekstspurt! Den dukker opp jevnlig, noen har det så ofte som hver 14.dag, men det er typisk for 7-14 dager, 3 mnd, 6 mnd, og 8-9. mnd! Hyppigere amming døgnet rundt løser som oftest den utfordringen.

På kveldstid har du minst melk, det er likt for alle. Melkemengden er lav, men melken er fet.



Stress
Men så er det faktisk mulig at selve utdrivningen som skyller melken ut av brystkjertlene kan bli påvirket. Er du svært sliten, har fått lite hvile, er stresset eller lei deg? Kanskje du har opplevd noe veldig trist og vondt, eller dere er midt oppe i flytting og kaos, og du føler at omgivelsene krever mer av deg enn du klarer å gi? Stresshormoner er dessverre dominerende i forhold til oxytocinet som driver ut melken! Faktisk kan de være så forstyrrende at bare det å stadig bekymre seg for om det kommer for lite melk faktisk kan sørge for at det gjør nettopp det! Og det er jammen ikke lett å prøve å fortrenge disse stresshormonene på «kommando» heller. At noen sier til deg at du må stresse ned, er det alltid så lett å bare klare sånn helt plutselig?


Nei – det er noe vi alle vet, at stress kan avle stress så det holder. Da må man rett og slett bare sette fra seg alle bæreposene, be noen andre overta og ta med lillegull på soverommet eller et annet sted du liker å være, og bare finne frem til den indre roen igjen. Er barnet den som stresser deg med gråt og uro, vil jeg varmt anbefale å skaffe bæretøy først som sist. Med godt bæretøy kan både du og den lille oppnå en fantastisk ro sammen, og barnet ditt kan til og med ammes i det! Nærkontakten vil dessuten være veldig stimulerende for melkeproduksjonen.



Får barnet i seg nok?
Å fortelle deg nøyaktig hvor mye melk du skal ha til barnet ditt vil være like håpløst som at jeg skal fortelle naboen min hvor mye han bør spise for å bli mett til de ulike måltidene – så det er egentlig en problemstillling du kan la ligge. Pumping gir deg ikke godt nok svar på hvor mye melk du har, og kontrollveiing bør kun gjøres i helt spesielle tilfeller hvor det er spørsmål om underernæring av barnet eller andre medisinske grunner.


Det er egentlig to veldig greie regler for om du skal vite om barnet får nok.


1. Bleieresultat: Første dagene og den første måneden er barnet såpass umodent ennå, og krever i starten veldig lite. Så lurer du på hvor mange våte bleier og avføring barnet bør ha, kan du se på sjekklisten vår for første måned.


Etter hvert er 5-6 godt våte bleier hver dag og jevnlig avføring er et godt tegn på at barnet får nok mat. Legg gjerne en blokk ved siden av stellebordet, og noter deg hver gang dere skifter bleie på barnet. Det kan gå 7-10 dager uten avføring uten at det er tegn på et problem så lenge du fullammer. 


2. Vektkontroll på helsestasjonen: Å veie for ofte kan føre til unødige bekymringer, ettersom barnet vil vokse i rykk og napp – følg helsesøsters kontroller. Hvor mye han eller hun bør legge på seg i uken varierer fra 150-250 g i uken, og det vil jo alltid være slik at et stort barn vil legge på seg mer enn et som er lite – samme med et som er mer aktivt enn det andre, begge deler kan være akkurat like normalt. Det er viktig å huske på før man sammenligner seg for mye med andre! Barnet kan også legge på seg litt mindre den ene uken og så mer den andre. 


Melken kan kun mistes på én måte: mindre og mindre amming, eller sjeldnere uttak av melk på andre måter. Det vil gå over tid.


Så senk skuldrene dine – det er den beste medisinen for god utdrivning og melkeproduksjon!


Nedstress-klem fra ammehjelper Tonje


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: