BloggAmmehjelperbloggenKan morsmelken bli næringsfattig?

Kan morsmelken bli næringsfattig?

Morsmelken mister ikke næring, men underernæring kan gi mindre melk, og overproduksjon kan gi for tynn melk. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 14246

Et spørsmål som vi i Ammehjelpen får innimellom er om morsmelken faktisk kan ha for lite næringsinnhold. Barnet dier og dier, men går ikke nok opp i vekt.

Mor opplever kanskje at det er rikelig med melk men likevel flater vektkurven ut. Kan melken testes? Er det noe mor bør spise for å øke fettinnholdet i melk?

Har du hørt om tilfeller hvor melken har blitt testet på sykehus kan det henge sammen med at det er morsmelk som skal gies til svært premature spedbarn, og at de kanskje har forsøkt for å regne seg frem til nok næringstillegg ved siden av, da de barna krever store mengder energi som de egentlig skulle hatt i mors liv. Men dette er helt spesielle tilfeller og det går jeg ikke videre inn på her.

Sånn for å aller først avklare: Nei. Morsmelken er ikke næringsfattig. Den kan ikke tape seg i næring, og det er ingen grunn til å teste melken hos mødre som ammer sine fullbårne friske barn.

Du får svi for dårlig kosthold
Næringen i morsmelken er basert på næringsinntaket hos mor, men naturen er finurlig innrettet slik at morsmelken er førsteprioritet når næringsstoffer skal «deles ut», og barnet får derfor den næringen som er viktig for seg.

Har mor et dårlig kosthold er det mor som får «smellen» for det, enten det er for mye eller for lite av visse næringsstoffer og fett. Selv underernærte mødre har blitt testet for god næringsrik morsmelk. Det er kun tilskudd av D-vitamin fra 1 ukes alder som er nødvendig å supplere morsmelken med.

Melkeproduksjonen kan gå ned
Men for mødrene selv er det viktig å forsøke å holde et godt og næringsrikt kosthold, for å ha styrke og helse til å være småbarnsmor og for å produsere og drive ut morsmelk. For selv om næringen i morsmelk ikke forringes, så kan melkeproduksjonen gjøre det dersom mor er underernært eller har et kosthold som gjør henne syk, sliten eller gir andre helseutfordringer.

Langkjedede flerumettede fettsyrer (omega 3) er viktig å få i seg, og det er også med på å gi det gunstige fettet til barnet gjennom morsmelken.

Sørg for at babyen også får den fete melken
Det vi vet er at melkens fettinnhold endrer seg gjennom dagen, og etter innhold i brystet. Vi har formelken som kommer først når barnet tar brystet. Den er tynn og inneholder rikelig med melkesukker, og litt mindre fett. Den kan se ut som litt utvannet skummetmelk. Det er mindre formelk og mer ettermelk hos mor når det nærmer seg kveldstid. Da er hormonnivåene som produserer melk lavest, og det er svært gunstig for babyen å die ofte da for å få i seg mye av denne fete melken før natten. Det kan du lese mer om i blogginnlegget om kveldsurolige barn

Mye, men tynn melk
Mødre som opplever at de har rikelig med melk, kanskje til og med i overkant mye kan likevel oppleve at barnet stagnerer i vektoppgang, og noen får til og med råd om å gi tillegg til tross for at de har rikelig med melk. Jeg har også hørt om helsepersonell som da sier at mors melk ikke er næringsrik nok. Dette handler om for lite kunnskap om morsmelk og ammeproblemer.

For som jeg nevnte så er det ulike mengder fett i melken avhengig av hvor mye av ettermelken barnet får i seg. Drikker barnet nesten bare formelk over lenger tid får barnet også i seg mindre fett. Mødre som har overproduksjon får kanskje råd om å bytte bryst midt i ammingen for å tømme litt av begge bryst. Dette letter melkesprengen så klart, men barnet har da drukket seg mett på kun formelk og ikke den gode fete ettermelken. Har du mistanke om at du har overproduksjon kan du lese om det på Ammehjelpens nettside.

Riktig dietak?
Noen ganger kan også ineffektivt dietak være årsaken til at barnet ikke får i seg nok melk, det kan være justeringer av ammestilling og ammeteknikk som må til, men det kan også komme av for stramt tunge- og leppebånd. Ta kontakt med en ammehjelper dersom du føler du trenger veiledning.

Så for å konkludere helt til sist: Morsmelken din er næringsrik og fin, tilpasset barnets ulike faser i sitt tidlige liv helt fra råmelken og opp til 6 måneder når barnet etterhvert trenger mer variert næringstillegg. Men fortsatt er morsmelken en svært viktig del av barnets ernæring med masse næring og antistoffer. Det trenger du aldri være i tvil om! Problemer med vektoppgang avhenger av selve melkeproduksjonen og barnets evne til å effektiv få melken i seg, og det er der du skal kreve god oppfølging og veiledning!

Styrkeklem fra Ammehjelper Tonje

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: