BloggAmmehjelperbloggenMorsmelkerstatning – løsningen for bedre søvn?

Morsmelkerstatning – løsningen for bedre søvn?

Frister det å gi morsmelkerstatning for å få noen ekstra timers søvn? Les dette blogginnlegget først! Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 32187
Har du hørt at babyer sover lenger og dypere når de har fått morsmelkerstatning enn om de får kun morsmelk? At kveldsurolige barn er et avsluttet kapittel hvis man gir litt «ekstra» på kvelden? Det kan være både riktig og feil.

Og jeg skal forsøke å forklare hvorfor det ikke er så lurt å bruke morsmelkerstatning som «sovehjelp» dersom man egentlig har et ønske om å fullamme.

Morsmelkerstating (heretter kalt MME) er en kumelkbasert erstatning som er laget for å erstatte morsmelk (MM) – naturlig nok. Den inneholder alle de næringsstoffene barnet trenger frem til det er cirka 6 måneder, og er et veldig godt alternativ til morsmelk dersom mor ikke kan eller ønsker å amme noe, eller delammer.

Morsmelkerstatning er tyngre å fordøye
MME er tyngre å fordøye enn MM, derfor kan det resultere i at barnet enten sover mye lenger enn vanlig og etterspør derfor ikke brystet, eller motsatt – barnet blir urolig i magen av det uvante som magen må jobbe skikkelig hardt med.

Når barnet ikke etterspør brystet like ofte som det normalt ville gjøre kan det resultere i at mors melkeproduksjon går ned. Et fullammet og selvregulert barn etterspør brystet når barnet har behov for mat, og mors kropp produserer melk deretter.

Morsmelken beskytter babyen
De fleste vet at MME ikke inneholder antistoffer fra mor som kan beskytte barnet, det går ikke an å gjenskape de samme immun- og antiinflammatoriske stoffene som finnes i MM. Av den enkle grunn at alle mødre har ulike antistoffer i sine kropper. Antistoffene som mor har i blodet sitt går ut i MM, og det er antistoffer mot den naturlige bakteriefloraen mor omgir seg med i hjemmet sitt, på jobben sin og der hun ellers ferdes. Det er også antistoffer mot sykdom mor har hatt og som hun selv er eller blir beskyttet mot mens hun ammer. Gjennom MM får barnet de samme stoffene. Hvis mor for eksempel blir forkjølet eller får omgangssyke er det gunstig å amme, for da er barnet faktisk førstemann til mølla for å få antistoffer som mors kropp straks begynner å produsere mot sykdommen. Antistoffene blir laget i mors blod og er dermed også tilstede i morsmelken umiddelbart.

Morsmelk er viktig for babyens tarm
Når et barn blir født er tarmen til barnet umoden og kan være svært ømfintlig for bakterier utenfor livmoren. Tarmene til det nyfødte barnet er på en måte litt «hullete». Det er større åpninger i tarmen for at det skal bli lettere tilgang for nyttige bakterier, antistoffer og næringsstoffer. Å få noen dråper MM tidlig etter fødsel er derfor veldig gunstig for barnets tarm. Den første råmelken har i likhet med den modne melken stoffer som danner et slimlag som legger seg som en hinne over barnets skjøre tarmslimhinne slik at den blir forsterket mot bakterier det ikke er ønskelig at barnet skal ha inn i kroppen sin. Men den fortsetter å slippe inn det som er ønsket. Barnet er dermed beskyttet av morsmelken, den er på en måte som en vaksine for barnet.

Hvis man gir MME til et barn som har fått denne beskyttelsen gjennom eksklusiv amming, så brytes dessverre denne ekstra slimhinnen som morsmelken har laget. Og det tar tid før den er på plass igjen selv om man fortsetter å amme igjen etter dette måltidet. Sjansen for at uønskede bakterier tas opp i tarmen øker. Og ettersom MM også «griper tak i» mange av disse uønskede bakteriene på sin vei i fordøyelsen, vil fraværet av MM også la flere bakterier får passere videre til tarmene hvor de kan tas opp.

Bedre å pumpe enn å gi erstatning
Dette høres veldig skummelt ut, og det er ikke meningen å skremme noen til å amme. Dette handler mer om å opplyse om hvorfor vi i utgangspunktet fraråder å bruke MME som erstatning for MM dersom mor kan og ønsker å amme barnet sitt. Det er ingen hemmelighet at morsmelk er svært gunstig for barnet. Dersom man skal være borte fra barnet sitt er det best å pumpe opp et lite lager slik at barnet kan få mors melk også når mor ikke er tilstede.

Viktig når du skal gi morsmelkerstatning
Men jeg understreker at MME som tillegg eller erstatning dersom mor ikke kan eller ønsker å amme eller delammer, og dersom det er medisinske grunner til å gi barnet MME (vekttap, lavt blodsukker etter fødsel, premature og så videre) er MME det aller beste alternativet etter bankmelk/donormelk og er utviklet for at barnet skal få all den næring og energi barnet har behov for.

Vær svært nøye med hygienen ved bruk av MME. Melkerester som blir liggende skaper rask bakterievekst. Alt utsyr må kokes mellom hvert bruk. Ha barnet mye hos deg, hud mot hud og tett kontakt, selv om barnet ikke ammes. Det bidrar i stor grad til god helse hos barnet.

Viktig med nok morsmelk i melkebankene
Bankmelk, eller donormelk blir i dag prioritert til de aller sykeste og for tidlig fødte barna da denne beskyttelsen er viktigst for dem. Det er svært ønskelig å få flere til å donere melk til hele landets melkebanker, da det dessverre ikke er nok bankmelk til å gi alle nyfødte som har behov for tillegg, som er med på å beskytte tarmen på samme måte som mors egen melk.

Trenger barnet ditt mer enn "bare" morsmelk?
Dersom du tror at barnet ditt har behov for tillegg kan du ta kontakt med helsestasjonen eller Ammehjelpen for å få råd. Vi gir råd ut i fra hvilke behov og forutsetninger hver enkelt mor og barn har, og derfor kan mødre få helt forskjellige råd fra oss. Mor og barns beste er og vil alltid være det vi jobber for.

Morsmelkklem fra ammehjelper Tonje

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: