Og jeg skal forsøke å forklare hvorfor det ikke er så lurt å bruke morsmelkerstatning som «sovehjelp» dersom man egentlig har et ønske om å fullamme.
Morsmelkerstating (heretter kalt MME) er en kumelkbasert erstatning som er laget for å erstatte morsmelk (MM) – naturlig nok. Den inneholder alle de næringsstoffene barnet trenger frem til det er cirka 6 måneder, og er et veldig godt alternativ til morsmelk dersom mor ikke kan eller ønsker å amme noe, eller delammer.
Morsmelkerstatning er tyngre å fordøye
MME er tyngre å fordøye enn MM, derfor kan det resultere i at barnet enten sover mye lenger enn vanlig og etterspør derfor ikke brystet, eller motsatt – barnet blir urolig i magen av det uvante som magen må jobbe skikkelig hardt med.
Når barnet ikke etterspør brystet like ofte som det normalt ville gjøre kan det resultere i at mors melkeproduksjon går ned. Et fullammet og selvregulert barn etterspør brystet når barnet har behov for mat, og mors kropp produserer melk deretter.
Les også:
Morsmelken beskytter babyen
De fleste vet at MME ikke inneholder antistoffer fra mor som kan beskytte barnet, det går ikke an å gjenskape de samme immun- og antiinflammatoriske stoffene som finnes i MM. Av den enkle grunn at alle mødre har ulike antistoffer i sine kropper. Antistoffene som mor har i blodet sitt går ut i MM, og det er antistoffer mot den naturlige bakteriefloraen mor omgir seg med i hjemmet sitt, på jobben sin og der hun ellers ferdes. Det er også antistoffer mot sykdom mor har hatt og som hun selv er eller blir beskyttet mot mens hun ammer. Gjennom MM får barnet de samme stoffene. Hvis mor for eksempel blir forkjølet eller får omgangssyke er det gunstig å amme, for da er barnet faktisk førstemann til mølla for å få antistoffer som mors kropp straks begynner å produsere mot sykdommen. Antistoffene blir laget i mors blod og er dermed også tilstede i morsmelken umiddelbart.