BloggAmmehjelperbloggenSugeforvirring – hva er det, og hva gjør man?

Sugeforvirring – hva er det, og hva gjør man?

Det beste tipset for å hjelpe et sugeforvirret barn, er å gi det positive assosiasjoner til brystet. Hudkontakt og tilgjengelighet er stikkord. Foto: Stock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 23776
Barnet bruker ulike sugeteknikker når de dier og når de bruker smokk eller flaske. For noen kan det bli et problem når babyen bruker feil sugetekikk på brystet.

Begrepet sugeforvirring nevnes som regel i forbindelse med smokk- og flaskebruk, og det med god grunn. Når babyen får smokk eller flaske å suge på så bruker de en annen teknikk enn når de spiser av brystet: De trenger ikke å åpne munnen så mye, så de kan suge med kjeven ganske lukket. De må jobbe mindre med kjevemusklene og bruke mer vakuum.

Når de så kommer til brystet igjen kan de foretrekke å die på den måten som de gjør av smokk eller flaske. Dette skjer ikke med alle babyer, men det er vanskelig å si på forhånd hvem som vil takle å kombinere pupp og smokk/flaske greit og hvem som vil få problemer med det. Av dem som blir sugeforvirret, kan noen babyer avvise brystet helt. Andre dier feil, ofte lenger ute på tuppen av brystknoppen, med det resultat at det er vondt for mor og barnet får i seg mindre melk.

Fjern årsaken til forvirringen i en periode
Hvis du har en baby som plutselig får problemer med å die, eller blir veldig urolig under måltidene etter at du har introdusert smokk eller gitt ett (eller flere) måltid på flaske så er det sannsynlig at det kan være en sugeforvirring som er årsaken. Da er det viktig at dere fjerner årsaken til forvirringen, det vil si smokken/flasken, beskytter melkeproduksjonen ved å pumpe eller håndmelke frem til barnet vil die vanlig igjen, og at barnet får i seg melk ved hjelp av kopp.

Fullt mulig for barnet å lære å drikke ordentlig av brystet igjen
Hvis barnet ditt er blitt sugeforvirret, betyr ikke det at håpet er ute for ammingen – heldigvis! Man må gi barnet tid til å øve seg på å drikke ordentlig fra brystet igjen. Babyer har en enorm kapasitet til å lære, så barnet ditt vil lære seg å drikke ordentlig igjen så lenge du hjelper ham med det.

For at barnet skal kunne komme tilbake til brystet er det noen avgjørende ting som må ivaretas:


  • Produksjonen må vedlikeholdes. Det vil si at du må pumpe deg så ofte som barnet ville spist dersom barnet spiser lite eller ingenting av brystet.

  • Barnet må få mat, gi med kopp for å unngå ytterligere forvirring ved bruk av flaske.

  • Barnet må få gode opplevelser ved brystet og øve seg på å die ordentlig så vil det spise mer og mer av brystet etter hvert.


Ikke forsøk å presse barnet til å ta brystet
Dersom barnet er litt forvirret og i tillegg opplever å bli lagt til brystet mens det er urolig eller gråter, kan barnet få en negativ assosiasjon til brystet. For å gjøre tilbaketoget til brystet så raskt som mulig, er det om å gjøre at babyen får masse gode assosiasjoner til brystet. Mye kos, gjerne hud mot hud, er en veldig positiv måte for babyen å få gode opplevelser i tilknytning til brystet.

Tilbakelent amming
Ved å ligge i en tilbakelent stilling med barnet liggende oppå deg så stimuleres barnets nyfødtreflekser. Dette er kraftige instinkter som forteller barnet hvordan det skal finne brystet og die. Ved å la barnet finne veien selv så er sjansen større for at barnet tar brystet med et bedre dietak.

Les blogginnlegget om tilbakelent amming og test ut det som står der!

Slik forebygger du sugeforvirring:

1. Vent med introduksjon av smokk/flaske: Jeg har ikke sett forskning på akkurat når det er ”trygt” å introdusere flaske eller smokk i forhold til dette med sugeforvirring, men jeg tenker at dersom ammingen har fungert godt i minst fire uker, så er det mindre risikabelt å prøve med smokk/flaske. At ammingen har fungert godt vil si at mor ikke har såre brystknopper, at hun selv opplever ammingen som velfungerende og at barnet går tilstrekkelig opp i vekt. Dette er ikke  basert på forskning, men kun min erfaring som Sykepleier/Ammehjelper og mamma. De første fire til seks ukene er man særlig sårbar for å få for lav melkeproduksjon dersom barnet ikke stimulerer brystet ofte nok så det kan av den grunn også være lurt å vente iallefall til etter det vi kaller barselperioden før man introduserer noe som kan øke avstanden mellom ammingene.

2. Si gjerne nei hvis du blir tilbudt flaske til babyen på barselavdelingen: Sykehus som har mor-barn vennlig godkjenning skal ikke bruke flaske til å mate babyene med. Likevel får Ammehjelpen henvendelser fra foreldre hvor det har blitt introdusert flaske på sykehuset. Ofte har foreldrene fått forklart at det er greit så lenge babyen ser ut til å die fint. Dette er ikke greit! Risikoen for sugeforvirring er større jo yngre barnet er. Et barn som ligger på barsel er aldri ”flinkt nok” til å takle begge deler, til det er de for unge. At noen klarer det er rett og slett bare flaks. Alt for mange mødre får komplisert ammingen sin av introduksjon av flaske for tidlig.

3. Ammevennlige flasker/smokker finnes ikke: Det er mange produsenter av tåteflasker som reklamerer med at deres flaske er mer ammevennlig enn andre flasker, og at det ikke skal være noe problem for babyen å veksle mellom akkurat denne flasken og brystet. Disse fantastiske flaskene er for det første ikke ammevennlige i det hele tatt, og for det andre så er de utrolig dyre. Jeg ser at det selges flasker som hevder å være ammevennlige som koster nesten 200 kr per flaske. Man betaler altså masse penger for noe som ikke har noen effekt på det som produsenten påstår at det skal være for. For dem som produserer flasker så vil det alltid være mer penger å tjene på at mødre ikke får til å amme, så gode råd og anbefalinger fra produsenter av utstyr eller morsmelkerstatning bør en generelt skygge unna.

Les mer om sugeforvirring hos Ammehjelpen

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: