BloggAmmehjelperbloggenTrenger det ammede barnet vann?

Trenger det ammede barnet vann?

Babyer som ammes har ikke behov for ekstra tilskudd av vann, sier ammehjelper Tonje. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 37072
Et spørsmål som typisk dukker opp, særlig på varme dager, er om babyer trenger ekstra tilskudd av vann. Jeg kunne svart i en setning her: Nei, et barn som ammes trenger ikke ekstra vann. Men det ville blitt et kort innlegg, og jeg syns det kan være greit å utdype det litt.

For et fullammet barn, helt i fra fødselen, vil morsmelken inneholde ikke bare nok næring, men også nok væske. Til og med den første råmelken har nok væske i seg. Faktisk består morsmelken av hele 88 prosent vann!

Nyfødte
Å gi vann som tillegg til et fullammet nyfødt barn kan de første ukene føre til høyere verdier av bilirubin og utilstrekkelig vektoppgang. For vann er som kjent ikke næringsrikt, i motsetning til råmelken som er høykonsentrert med næring. Vannet vil rett og slett bare «ta plassen» til råmelken, og kan gjøre at babyen føler seg mettere og etterspør brystet sjeldnere. Og når det ikke er næring i det, så vil også fordøyelse av mageinnhold bli mindre aktivt, og man kvitter seg med mindre bilirubin. Så likesom at morsmelkerstatning kun skal brukes ved medisinske tilfeller, skal også vann det. Noen syke eller svært premature barn får intravenøs næring, og det er selvsagt på grunn av helt andre hensyn enn det jeg snakker om nå.

Det er jo slik at det normale ammeforløpet starter med at babyen vil ha svært hyppige måltider de første dagene. Vi VIL at babyen skal spise ofte. Det er mye bedre med hyppige og langvarige måltider med konsentrert næring, enn at barnet får ligge sjeldnere til brystet og blir mett på vann… Dette er jo logisk – ikke sant? Så legg barnet til så ofte som barnet ber om det – da får barnet nok væske og næring, selv på varme dager. Og bonusen er at moden melk kommer raskere i gang, slik at barnet får mengde tilpasset vekst. Naturen er fantastisk! 

Slik vil det fortsette hele den fullammede perioden. Ber barnet om mer mat svært ofte, så legg til oftere. Det vil være dager hvor barnet er ekstra tørst og ekstra sultent, som økedager, for eksempel. Har babyen din feber, så er det naturlig at babyen vil ønske å ammes mye fordi væskebehovet øker. Og det er bra – da får babyen ekstra væske fra morsmelken. Det er jo i tillegg trøst og kos til en liten baby.


Delamming gir heller ikke noe grunnlag for å gi ekstra vann, da babyen får i seg rikelig væske både fra bryst og morsmelktillegget. Amme gjerne litt oftere de dagene babyen er ekstra tørst.



Når babyen skal starte med fast føde
Når babyen din er klar for å starte med fast føde, så er det først og fremst i svært små porsjoner – og morsmelk vil i lang tid frem være hovedingrediensen i ethvert måltid. Måltidene bør begynne med at barnet får morsmelk først i starten. Grøt blandes ut med vann, så her får også barnet i seg rikelig væske. Helsedirektoratet har laget en fin og enkelt forklart brosjyre med anbefalinger for amming og oppstart av fast føde, den kan du lese her.


Morsmelk anbefales som hovedkilden til barnets ernæring hele det første året. Et barn som ammes kan få bryst når barnet er tørst. Det er ingenting i veien for å gi vann på kopp i små mengder når barnet spiser fast føde, det kan være stas for lille å få drikke slik som de andre rundt bordet. La det være et tilbud. Koppen kan jo inneholde morsmelk også. Og det anbefales kopp fremfor flaske. Men det trengs altså ikke så lenge du fortsatt ammer. Et barn som spiser mye fast føde vil også trenge rikelig med væske, og vil få det hun trenger så lenge brystet tilbys når hun har behov for det. Er du i ferd med å trappe ned på amming, så bør du snakke med helsesykepleier om hvordan du bør gå frem videre.

Vårklem fra ammehjelper Tonje



Ammhjelperbloggen publiseres i samarbeid med Ammehjelpen



 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: