For et fullammet barn, helt i fra fødselen, vil morsmelken inneholde ikke bare nok næring, men også nok væske. Til og med den første råmelken har nok væske i seg. Faktisk består morsmelken av hele 88 prosent vann!
Nyfødte
Å gi vann som tillegg til et fullammet nyfødt barn kan de første ukene føre til høyere verdier av bilirubin og utilstrekkelig vektoppgang. For vann er som kjent ikke næringsrikt, i motsetning til råmelken som er høykonsentrert med næring. Vannet vil rett og slett bare «ta plassen» til råmelken, og kan gjøre at babyen føler seg mettere og etterspør brystet sjeldnere. Og når det ikke er næring i det, så vil også fordøyelse av mageinnhold bli mindre aktivt, og man kvitter seg med mindre bilirubin. Så likesom at morsmelkerstatning kun skal brukes ved medisinske tilfeller, skal også vann det. Noen syke eller svært premature barn får intravenøs næring, og det er selvsagt på grunn av helt andre hensyn enn det jeg snakker om nå.
Det er jo slik at det normale ammeforløpet starter med at babyen vil ha svært hyppige måltider de første dagene. Vi VIL at babyen skal spise ofte. Det er mye bedre med hyppige og langvarige måltider med konsentrert næring, enn at barnet får ligge sjeldnere til brystet og blir mett på vann… Dette er jo logisk – ikke sant? Så legg barnet til så ofte som barnet ber om det – da får barnet nok væske og næring, selv på varme dager. Og bonusen er at moden melk kommer raskere i gang, slik at barnet får mengde tilpasset vekst. Naturen er fantastisk!