Å være gravid kan være utfordrende nok i seg selv. Ekstra utfordrende kan det bli når man samtidig må forholde seg til de utfordringene som arbeidslivet bringer med seg. Mange opplever at daglige prøvelser som tidligere gikk fint, blir for mye når man samtidig må slite med kvalme, bekkenløsning, vonde kynnere eller andre komplikasjoner. Da kan det være greit å vite at man har krav på tilrettelegging fra arbeidsgiver. I verste fall kan man også ha krav på fri fra jobb med økonomisk støtte.
Arbeidsgivers skal tilrettelegge når man er gravid
Arbeidsmiljøloven setter opp strenge krav til arbeidsmiljøet som arbeidsgiver må forholde seg til. Blant annet settes det spesielle krav til tilrettelegging, medvirkning og utvikling på jobben i § 4-2. Det settes også særlige krav til tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne i § 4-6. Dette er regler som ofte gjør seg gjeldende når en arbeidstaker er gravid. Da plikter blant annet arbeidsgiver å sørge for at arbeidstakeren ikke blir utsatt for skadelig påvirkning på jobb. Dette må gjøres ved å sørge for nødvendig tilrettelegging på arbeidsplassen, eller eventuelt omplassering.
Viktig med god kommunikasjon
Selv om det ikke er en plikt, velger de fleste å være åpne og informere arbeidsgiver når de er gravide. Dette er som regel helt trygt, siden det er strengt forbudt for en arbeidsgiver å «straffe» noen fordi de er gravid. Mener du at du opplever diskriminering eller represalier på jobb fordi du er gravid, bør du søke hjelp, for eksempel hos en arbeidsrettsadvokat.