BloggDerfor er seksukerskontrollen for mor så viktig

Derfor er seksukerskontrollen for mor så viktig

Du bør ikke skippe seksukerskontrollen – selv om du synes alt går greit. Foto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 67082

Enkelte har tatt til orde for at etterkontrollen er unødvendig bruk av ressurser, fordi det er ”friske” kvinner vi snakker om. Men bruker man den rett, gir den en tryggere start på livet som mamma – og det er helseforebygging i riktig forstand!

Som fastlege til mange unge kvinner, er jeg så heldig å ha mange gravide til svangerskapskontroll på kontoret mitt. Jeg har også jevnlig besøk av nybakte mødre, som kommer til den såkalte etterkontrollen.

Også denne uken kom en nybakt mamma på 6-ukerskontroll til meg, og hadde med seg et lite nurk i babystolen. Dette er en veldig koselig legetime, også fra fastlegens side, og det er alltid spesielt å møte det lille barnet, etter å ha passet på mor og mage i ni måneder frem til fødselen! I løpet av svangerskapskontrollene har man jo nådd å klemme på og måle magen en del ganger, og hørt fosterlyden. Man får på en måte et forhold til barnet i magen på det viset, og det er nesten magisk å treffe et lite fullt utviklet barn som ligger og kikker på deg, noen uker etter fødselen.

Les også: Føles underlivet annerledes etter fødselen? Ikke vær redd for å si ifra

Seksukerskontrollen er gratis
Barselkontrollen, eller postpartumkontrollen, er en godt innarbeidet del av omsorgen for mor etter fødselen, og de aller fleste nybakte mødre kommer til legen sin omlag seks uker etter fødselen, uansett om de har gått til både jordmor og/eller oss. Denne timen er gratis, på lik linje med svangerskapskontrollene. Noen har kanskje gått bare til jordmor i svangerskapet, og velger da gjerne å gå til jordmor en gang etter fødselen også.

Dette er etter min mening en viktig kontroll, selv om en del, spesielt flergangsfødende, kanskje ikke kjenner et tydelig behov. De føler seg gjerne i tipp topp form etter fødselen, har det meste klart, og kjenner seg trygg i rollen som nybakt mor.

Les også: Gi deg selv tid til å være barselkvinne

Greit å få snakket om hvordan det går
Jeg mener for øvrig at en postpartumkontroll er en gyllen anledning til å snakke med mor om fødselsopplevelsen, når hun har fått den litt på avstand, og å få et inntrykk av hvordan hun mestrer den nye rollen som mamma. Kanskje med enda et barn eller to hjemme, hvor de som familie skal finne en ny likevekt.

Det er et faktum at mor og barn blir sendt ut fra barselavdelingene stadig tidligere, noe som gir nye utfordringer. Mange har ikke kommet ordentlig i gang med ammingen, og det er tilfeldig hvor tidlig og hvor mye oppfølging de får fra helsestasjonen, utfra hvor gode ressurser det er der de bor.

Det er ved kort liggetid på barsel også enda vanskeligere for personalet å luke ut kvinner som er sårbare i forhold til psykiske vansker. Ved at vi har en god og solid etterkontroll hos fastlegen kan vi ha en god anledning til å vurdere kvinnen, også med tanke på depresjonstegn og psykisk tilstand.

Les også: Barseltiden – en turbulent tid

Fastlegen kjenner historien din
Vi kjenner gjerne kvinnen fra før, og vet om hun har strevd med depresjoner, angst og kanskje spiseforstyrrelser, og at hun da trenger å bli fulgt opp tettere. Det er en del som har spørsmål omkring medisiner, og som kanskje har kronisk sykdom, hvor det ble gjort endringer av medisineringen under svangerskapet. Da er det å vite at man skal på en fast etterkontroll en grei måte å få den viktige praten med fastlegen sin.

Vi snakker også om kosthold, trening og ikke minst bekkenbunnstrening, som er viktig å komme i gang med etter en fødsel. Det er faktisk mange som sliter med en viss urinlekkasje etter en fødsel, og for noen forblir det et reelt problem. Men riktig trening hjelper, og da er det greit å få en påminnelse om dette ved etterkontrollen.

Kanskje kunne seksukerskontrollen vært enda tidligere – før det hadde gått seks uker? Barselkvinnen er uansett velkommen til en prat, om hun ønsker det.

Les også: Urininkontinens: – Jeg lakk!

Lurt å snakke om prevensjon (og sexliv)
Det er også naturlig å ha en samtale omkring prevensjon, for de fleste er ikke helt klare for å gå løs på en nytt svangerskap riktig med en gang! Jeg prøver meg frem med en liten prat om seksuallivet generelt og jeg, fordi man vet at dette er noe mange nybakte foreldre lurer på, og sliter litt med. Det er helt naturlig at sexlivet står på vent en god stund etter fødsel, og at det ikke blir så mye overskudd til å hoppe i høyet når nattevåk og spedbarnsliv er hverdagen.

Men det er viktig å snakke om det, fordi det er faktisk en god del som kommer i en litt vond sirkel, der man venter såpass lenge med å gjenoppta samlivet at det gir en usikkerhet og avstand.

Les også: Den store prevensjonsguiden: Hvilken prevensjon er riktig for deg?

Ser det normalt ut der nede?
Det er også en del, særlig førstegangsfødende, som er litt i tvil om hvordan underlivet skal være etter en fødsel. De kjenner seg kanskje litt såre, eller har revnet, og blitt sydd i forbindelse med fødselen. Da er det greit at vi tar en kikk, og de aller fleste blir beroliget om at alt ser bra ut.

Les også: Vær forberedt på de første dagene etter fødselen!

Første møte med en ny pasient
Fra barnet er født er vi automatisk fastlege også til babyen, og det er utrolig hyggelig å få startet et lege-pasientforhold med en liten nydelig bylt, som kommer sammen med en stolt mor til kontroll. Det er helsestasjonen som foretar selve seksukerskontrollen av barnet, og øvrige faste helsekontroller, men blir babyen syk eller trenger annen hjelp, så er det vi fastleger som er riktig adresse.

Ikke la dem ta fra dere seksukerskontrollen!
Enkelte har tatt til orde for at etterkontrollen er unødvendig bruk av ressurser, fordi det er ”friske” kvinner vi snakker om. Etter min mening er det enda viktigere å satse på en god barselkontroll i en tid der det strammes inn på ressurser og tid for nybakte mødre og deres barn. Da er det viktig at kontrollen får et godt innhold, og at både fastlegen og barselkvinnen tar opp de tingene som er viktige i den fasen hun er i. Det gir en tryggere start på livet som mamma, og det er helseforebygging i riktig forstand!

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: