Tiden rett etter fødsel er dager, uker og måneder som for mange oppleves som både fantastiske og kjempeslitsomme. Noen kjenner seg helt utslitte og med en kropp som verker og er tung og uvant. Andre er ganske fit, og føler at de blir sitt gamle jeg nokså fort. Begge deler, og alt imellom er normalt!
Det er blant alle disse flotte, nybakte mødrene og mangfoldige kvinnene, at vi som ansvarlige for oppfølgingen i barseltiden, skal forsøke å gi råd og hjelp på best mulig måte. Det kan derfor noen ganger være litt vanskelig å finne den riktige måten å kommunisere på, og å vite når og om kvinnen er klar til å snakke om ulike temaer, som blant annet seksuallivet etter fødsel, prevensjonsbehov, eller andre ting som kan virke litt fjernt for noen så nært etter fødsel.
Å snakke om sex betyr ikke at du må starte opp igjen nå
Noen kjenner på press når fastlegen snakker om prevensjon på seksukerskontrollen. Eller vi åpner for å snakke om sexlivet etter at man har blitt nybakte foreldre. For enkelte fremstår det som fullstendig fjernt å skulle tenke på så mye som et kjærtegn eller kos med partneren sin, når hun akkurat er ferdig med renselsen, brystene sprenger og barnet skriker mye og sover lite. Og det kan jeg skjønne. Andre er imidlertid klare for å ha sex igjen.
Det er nettopp det som må være det viktigste budskapet vårt som helsepersonell; at det er et stort spenn i normalitet. Men samtidig at det må være greit å at opp disse temaene, og at det ikke skal kjennes som et press fordi om de blir brakt på bane. Vi erfarer jo at det er noen som kommer og er gravid, fordi de ikke trodde at de trengte prevensjon så nylig etter fødselen, og med mye amming. Og det er heller ikke så ok, dersom det ikke er planlagt. Så jeg tror nok at det er lurt å ta det opp uansett, men at vi tenker oss godt om hvordan vi tar det opp. Dersom vi inviterer kvinnen til å snakke om disse tingene, ved å nevne temaene, og spørre om det er noe hun ønsker å snakke om, så vet hun i alle fall at det er noe som er greit å snakke om, eller å vente med til litt senere.