BloggDr. Karis legebloggÅ snakke med fastlegen om prevensjon og sex etter fødselen

Å snakke med fastlegen om prevensjon og sex etter fødselen

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 931 Sist oppdatert 14.05.20
Noen kan kjenne på det som minner om press, dersom fastlegen på etterkontrollen seks uker etter fødsel begynner å snakke om kvinnen har tenkt på hvilket prevensjonsmiddel hun ønsker å bruke. Men det er likevel ikke så dumt å ta det opp, fordi det er noen som starter opp å ha sex nokså fort etter fødsel, selv om det for mange virker fullstendig fjernt. Og begge deler er helt greit og innafor!

Tiden rett etter fødsel er dager, uker og måneder som for mange oppleves som både fantastiske og kjempeslitsomme. Noen kjenner seg helt utslitte og med en kropp som verker og er tung og uvant. Andre er ganske fit, og føler at de blir sitt gamle jeg nokså fort. Begge deler, og alt imellom er normalt!

Det er blant alle disse flotte, nybakte mødrene og mangfoldige kvinnene, at vi som ansvarlige for oppfølgingen i barseltiden, skal forsøke å gi råd og hjelp på best mulig måte. Det kan derfor noen ganger være litt vanskelig å finne den riktige måten å kommunisere på, og å vite når og om kvinnen er klar til å snakke om ulike temaer, som blant annet seksuallivet etter fødsel, prevensjonsbehov, eller andre ting som kan virke litt fjernt for noen så nært etter fødsel.

Å snakke om sex betyr ikke at du må starte opp igjen nå

Noen kjenner på press når fastlegen snakker om prevensjon på seksukerskontrollen. Eller vi åpner for å snakke om sexlivet etter at man har blitt nybakte foreldre. For enkelte fremstår det som fullstendig fjernt å skulle tenke på så mye som et kjærtegn eller kos med partneren sin, når hun akkurat er ferdig med renselsen, brystene sprenger og barnet skriker mye og sover lite. Og det kan jeg skjønne. Andre er imidlertid klare for å ha sex igjen.

Det er nettopp det som må være det viktigste budskapet vårt som helsepersonell; at det er et stort spenn i normalitet. Men samtidig at det må være greit å at opp disse temaene, og at det ikke skal kjennes som et press fordi om de blir brakt på bane. Vi erfarer jo at det er noen som kommer og er gravid, fordi de ikke trodde at de trengte prevensjon så nylig etter fødselen, og med mye amming. Og det er heller ikke så ok, dersom det ikke er planlagt. Så jeg tror nok at det er lurt å ta det opp uansett, men at vi tenker oss godt om hvordan vi tar det opp. Dersom vi inviterer kvinnen til å snakke om disse tingene, ved å nevne temaene, og spørre om det er noe hun ønsker å snakke om, så vet hun i alle fall at det er noe som er greit å snakke om, eller å vente med til litt senere.

Vil det være vondt eller annerledes med sex etter fødsel?

Vi møter en del kvinner, særlig de førstegangsfødende barselkvinnene, som er litt usikre på hvordan de ser ut nedentil, om de vil gjøre vondt å ha sex, og de erfarer at også partneren deres er litt usikker. Det som er uheldig er om de ikke snakker sammen, og tiden går og går, og det utvikler seg en usikkerhet, som kan gi problemer for dem i forhold til intimiteten.

Jeg må også innrømme at jeg møter nybakte mødre, som mange måneder etter at de fødte, ennå ikke har hatt samleie eller intimitet med mannen sin. De har ikke alltid helt svar på hvorfor, men det «blir bare slik», fordi de er trøtte og nattevåkne, og begge to slitne.


Legen bør våge å snakke med deg om sex

Jeg er faktisk innimellom litt bekymret for det, når det er snakk om unge friske mennesker, som ikke har gjenopptatt seksualivet etter mange måneder, uten noen sikker medisinsk grunn. Da mener jeg det er viktig at vi som leger tør å snakke om nettopp sex, samliv, og at det er forebygging i forhold til et ungt parforhold som skal fungere fint, og der det i de fleste tilfeller et sunt og godt intimt liv er med og gjør forholdet sterkere. Det er nok slik at et lite barn tar mye fokus, og det kan være både veldig bra, men også litt skummelt, dersom det går altfor mye på bekostning av parforholdet.

Ikke det eneste fokuset på seksukerskontrollen

Dette med både sex og prevensjon er nokså touchy, ikke minst det å vite når det er riktig tidspunkt å ta det opp. Jeg vil nok fortsatt gå for at vi skal ta det opp som tema under den viktige seksukerskontrollen. Sammen med mange andre temaer som er minst like viktig og relevant i denne fasen. Det kan være hvordan kroppen kjennes ut, amming, trening, bekkenbunnsøvelser, hvordan hun har det psykisk, og alt det som kvinnen ønsker å ta opp.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: