BloggDr. Karis legebloggEn fastleges tanker rundt #bekkensjekken-diskusjonen

En fastleges tanker rundt #bekkensjekken-diskusjonen

Det er viktig at fastleger tar barselkvinners informasjonsbehov på alvor, og det er også viktig at barselkvinnene selv tar opp emner de ønsker å vite mer om. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 3019 Sist oppdatert 16.09.20
De fleste har nok fått med seg at det har blåst nokså hardt i debatten rundt begrepet #bekkensjekken. Jeg har selv, som en engasjert fastlege, deltatt i denne diskusjonen, og må innrømme at jeg har blitt noen erfaringer rikere.

Aller først; jeg tror helt avgjort at alle vi som har deltatt i debatten egentlig er mye mer enige enn debatten har sett ut til. Jeg kan i alle fall snakke for min egen del, at det å snakke frem og kjempe for gravide og fødende sine rettigheter og gode vilkår har vært en av mine fanesaker som lege og samfunnsdebattant i mange år. Og jeg velger å tro at også de som har ytret seg om temaer rundt #bekkensjekken og mener at jeg og andre fastleger henger fast i arrogante og gammeldagse holdninger, også har samme mål som meg; nemlig at fødende kvinner og slitne barselkvinner skal ha det så godt som mulig.

Viktig fokus

Jeg synes det er helt topp at det er et økt fokus på at mange kvinner sliter med plager i bekkenet og underlivet, både i svangerskapet, etter fødsel, og lenge etterpå. Og det er virkelig på sin plass at kvinnehelse kommer mye mer på agendaen, både hos oss som jobber med kvinnene, og også på politisk hold. Kvinner har alt for lenge funnet seg i at det har vært helsetilstander som oftest har rammet menn som har stukket av både med pengene, forskningen og statusen. Så hurra for dem som kjemper for dette; hurra for oss vil jeg si!

Skjønner behovet for informasjon

Men så er det dette med det konkrete temaet rundt #bekkensjekken da. Jeg har lest og hørt både kronikker og podcaster, og det er masse spennende og bra som blir sagt, og historier som blir fortalt fra usikre og frustrerte nybakte mødre, som kjenner seg både slitne og usikre på både kroppen sin, og det å bli mamma. Jeg kan også skjønne at det er en del som etterlyser enda mer informasjon på kontroller, og at dere skulle ønske at dere visste mer om hva dere og kroppen deres skulle gå gjennom i løpet av en fødsel, og ikke minst også i barseltiden.

Det er en del småting, som slett ikke oppleves som en liten ting når man er midt oppe i det! Det kan være de voldsomme smertene som en etterrie kan være; hvor ekkelt det er å ha hemorroider, eller at det faktisk er så vondt å sitte i tiden etter fødsel, eller at stingene og skjeden kjennes ubehagelig etter mange uker.

Vanskelig å vite hvor mye du ønsker og klarer å få informasjon om

Jeg tror det er mange av oss som har svangerskapskontrollene, som prøver å informere dere så godt vi kan, og at det kanskje ikke blir helt bra nok, uansett. Fordi alle kvinner er så ulike, med den bagasjen de går inn i svangerskapet med. Og fordi man har så ulike behov og ønsker om hva de trenger og ønsker å vite, utover det vanlige og faste man snakker om på en kontroll.

Og det er faktisk ikke så enkelt å få til en optimal samtale om alt det rare og krevende som skjer etter fødselen, og å ha en slik samtale FØR man føder. Både fordi det er ganske abstrakt for den som ikke har opplevd det, og ikke minst fordi det faktisk kan bli litt for MYE informasjon også. Forskning viser at pasienter bare klarer å huske 2-3 ting etter en vanlig konsultasjon, det er det hjernen klarer å forholde seg til.

Så jeg tror faktisk vi må akseptere at vi ikke greier å ha greie på alt som skjer med kropp og sjel, og at det vil bli noen overraskelser, usikkerheter, og ting som dere må spørre om, og finne ut av etter hvert. Men at dere alltid skal kjenne dere velkommen til å spørre om «alt», og at vi som er fagpersoner skal gjøre alt vi kan for å både svare, finne ut av, og være nysgjerrige på å lære mer selv også, for å gjøre en best mulig jobb.


Viktig å få råd og hjelp når du trenger det

Jeg heier på #bekkensjekken, i den forstand at dere får den hjelpen dere trenger når dere har et skranglete bekken, smerter og ubehag i underlivet, eller dere kjenner at det er vanskelig å få kontroll på urinlekkasjen. Jeg har selv kjent på alle disse tingene som nybakt mamma selv, og vet hvor viktig det er å få riktige råd og hjelp. Vi som er fastleger har kompetanse på de fleste av disse tingene, og det er jobben vår og bidra og hjelpe til, og så henvise videre når vi ser at det trengs.

Men #bekkensjekken rommer så mye, så det er ikke mulig å favne alt man skal ta opp og høre om på en enkelt time, som ved seksukerskontrollen. Vi må sammen finne ut av hva som trengs av undersøkelser, og dere skal ikke være redde for å si fra hva dere er usikre på. For det kan være at det noen ganger er ting som er naturlige endringer, som går over av seg selv, mens det andre ganger kreves mer.

Jeg på min side lover å kjempe videre for at oppfølgingen av gravide og barselkvinner skal være tryggest og best mulig, med en stor og god faglighet. Det er en meningsfull og viktig kamp!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: