Aller først; jeg tror helt avgjort at alle vi som har deltatt i debatten egentlig er mye mer enige enn debatten har sett ut til. Jeg kan i alle fall snakke for min egen del, at det å snakke frem og kjempe for gravide og fødende sine rettigheter og gode vilkår har vært en av mine fanesaker som lege og samfunnsdebattant i mange år. Og jeg velger å tro at også de som har ytret seg om temaer rundt #bekkensjekken og mener at jeg og andre fastleger henger fast i arrogante og gammeldagse holdninger, også har samme mål som meg; nemlig at fødende kvinner og slitne barselkvinner skal ha det så godt som mulig.
Viktig fokus
Jeg synes det er helt topp at det er et økt fokus på at mange kvinner sliter med plager i bekkenet og underlivet, både i svangerskapet, etter fødsel, og lenge etterpå. Og det er virkelig på sin plass at kvinnehelse kommer mye mer på agendaen, både hos oss som jobber med kvinnene, og også på politisk hold. Kvinner har alt for lenge funnet seg i at det har vært helsetilstander som oftest har rammet menn som har stukket av både med pengene, forskningen og statusen. Så hurra for dem som kjemper for dette; hurra for oss vil jeg si!
Skjønner behovet for informasjon
Men så er det dette med det konkrete temaet rundt #bekkensjekken da. Jeg har lest og hørt både kronikker og podcaster, og det er masse spennende og bra som blir sagt, og historier som blir fortalt fra usikre og frustrerte nybakte mødre, som kjenner seg både slitne og usikre på både kroppen sin, og det å bli mamma. Jeg kan også skjønne at det er en del som etterlyser enda mer informasjon på kontroller, og at dere skulle ønske at dere visste mer om hva dere og kroppen deres skulle gå gjennom i løpet av en fødsel, og ikke minst også i barseltiden.
Det er en del småting, som slett ikke oppleves som en liten ting når man er midt oppe i det! Det kan være de voldsomme smertene som en etterrie kan være; hvor ekkelt det er å ha hemorroider, eller at det faktisk er så vondt å sitte i tiden etter fødsel, eller at stingene og skjeden kjennes ubehagelig etter mange uker.