«Med smerte skal du føde ditt barn». Dette er et gammelt begrep som har fulgt oss kvinner til evig tid. Og det er mange som skjønner meget godt hva smerte er etter å ha gått gjennom en fødsel. Og det er ingen som helst grunn til å idyllisere eller romantisere den smerteopplevelsen som mange må erfare på veien til å bli mor.
Men det er heller ikke heldig å lage et skremmebilde av denne smerten, slik enkelte gjør, særlig i sosiale medier, og sist i en artikkel i A-magasinet, der bloggeren Marianne Jemtegård var intervjuet, om sin kamp for å få keisersnitt. Karis blogginnlegg Keisersnitt – tanker fra en «bedreviter» og mamma på Aftenposten fikk også en oppsving etter at Jemtegårds intervju ble publisert.
Vanskelig å beskrive fødselssmerte
Det er ikke mulig å sette seg inn i den enkelte kvinnes opplevelse av verken fødsel, eller smerten som den har medført underveis. Dette er jeg også bevisst på som fastlege, med oppfølging og ansvar for mange gravide. Det er faktisk veldig vanskelig å beskrive fødselsmerte, og selv med erfaring fra seks fødsler, syns jeg det er vanskelig å gi en god forberedelse til de vordende mødrene. Det viktigste for meg er å prøve å hjelpe dem til å bli venn med kroppen sin, og ikke minst bli en slags venn med smerten. Det kan høres banalt ut, men det er faktisk viktig, da det kan være med å gi en mindre redsel og frykt, og derfor et bedre utgangspunkt for en god fødselsopplevelse.
Skal smerte unngås for enhver pris?
Er vi i dag i ferd med å utvikle et samfunn som er redd for smerte mer generelt? Jeg mener det. Bare se på statistikkene blant barn og unge; de knasker smertestillende tabletter som aldri før, og mange av dem går rundt med både kroniske og akutte smerter til stadighet. Mange ser på smerte som noe skummelt, som noe vi skal frykte og unngå for enhver pris. Og det er jo egentlig ikke rart, for det er jo faktisk vondt å ha smerter!
Men det jeg vil frem til, er at det å prøve å fjerne smerte og ubehag, i de fleste aspekter av livet, ikke trenger å være bra for oss. Og det trenger ikke å være farlig selv om ting gjør vondt! Vi må lære oss også å takle smerte, som en del av det å bli robuste mennesker. Dette henger jo sammen med det å lære seg å takle motgang og vanskeligheter mer generelt, noe livet vårt er fylt av, det kan vi ikke unngå.