BloggDr. Karis legebloggFødsler er som regel smertefulle – men hva så?

Fødsler er som regel smertefulle – men hva så?

Blir vi lurt til frykte det normale og velge bort all smerte – uten grunn? Og lurt til å tro at keisersnitt er bedre for kroppen? Lege Kari Løvendahl Mogstad er bekymret for utviklingen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 9657
Lege Kari Løvendahl Mogstad mener vi er i ferd med å bli for redde for smerte og alt som er vanskelig i livet, og synes at gravide blir skremt til å tro at fødsler er verre enn de faktisk er.

«Med smerte skal du føde ditt barn». Dette er et gammelt begrep som har fulgt oss kvinner til evig tid. Og det er mange som skjønner meget godt hva smerte er etter å ha gått gjennom en fødsel. Og det er ingen som helst grunn til å idyllisere eller romantisere den smerteopplevelsen som mange må erfare på veien til å bli mor.

Men det er heller ikke heldig å lage et skremmebilde av denne smerten, slik enkelte gjør, særlig i sosiale medier, og sist i en artikkel i A-magasinet, der bloggeren Marianne Jemtegård var intervjuet, om sin kamp for å få keisersnitt. Karis blogginnlegg Keisersnitt – tanker fra en «bedreviter» og mamma på Aftenposten fikk også en oppsving etter at Jemtegårds intervju ble publisert.

Vanskelig å beskrive fødselssmerte

Det er ikke mulig å sette seg inn i den enkelte kvinnes opplevelse av verken fødsel, eller smerten som den har medført underveis. Dette er jeg også bevisst på som fastlege, med oppfølging og ansvar for mange gravide. Det er faktisk veldig vanskelig å beskrive fødselsmerte, og selv med erfaring fra seks fødsler, syns jeg det er vanskelig å gi en god forberedelse til de vordende mødrene. Det viktigste for meg er å prøve å hjelpe dem til å bli venn med kroppen sin, og ikke minst bli en slags venn med smerten. Det kan høres banalt ut, men det er faktisk viktig, da det kan være med å gi en mindre redsel og frykt, og derfor et bedre utgangspunkt for en god fødselsopplevelse.

Skal smerte unngås for enhver pris?

Er vi i dag i ferd med å utvikle et samfunn som er redd for smerte mer generelt? Jeg mener det. Bare se på statistikkene blant barn og unge; de knasker smertestillende tabletter som aldri før, og mange av dem går rundt med både kroniske og akutte smerter til stadighet. Mange ser på smerte som noe skummelt, som noe vi skal frykte og unngå for enhver pris. Og det er jo egentlig ikke rart, for det er jo faktisk vondt å ha smerter!

Men det jeg vil frem til, er at det å prøve å fjerne smerte og ubehag, i de fleste aspekter av livet, ikke trenger å være bra for oss. Og det trenger ikke å være farlig selv om ting gjør vondt! Vi må lære oss også å takle smerte, som en del av det å bli robuste mennesker. Dette henger jo sammen med det å lære seg å takle motgang og vanskeligheter mer generelt, noe livet vårt er fylt av, det kan vi ikke unngå.

Mister vi kjennskap til og kunnskap om kroppen vår?

Og dette med vår redsel for smerter, har kanskje også å gjøre med at vi blir stadig mer fremmedgjort i forhold til det å bo i kroppen vår, med stadig mindre vanlig og funskjonell bruk av den i det daglige livet. Da blir vi også mindre kjent med dens muligheter, begrensninger, og på hvilke måter den faktisk sier fra når det er noe.

Ikke mål å føde uten smertestillende, men uten angst

Jeg prøver på ingen måte å si at man skal godta å føde uten smertestillende, ikke få hjelp for smerter generelt, eller å unngå keisersnitt for enhver pris. Det er ikke det det dreier seg om, i mine øyne. Vi må gå litt lenger bak, og prøve å skjønne hvorfor stadig flere får fødselsangst, og opplever at de ikke får gode opplevelser eller oppfølging. Én ting er denne kollektive redselen for smerte, som jeg mener er viktig.


Redd for å ødelegge kroppen?

Noe annet og like viktig er vår stadig mer perfeksjonistiske kultur, der det ikke skal vises eller merkes at kroppen brukes, eller endres. Mange kvinner er nok redde for at noe blir «ødelagt» gjennom en vanlig fødsel, og de leser og hører skrekkhistorier på nettet, noen av dem reelle, om fødende som får store rifter og får ødelagt deler av underlivet. Men heldigvis tilhører dette sjeldenhetene, og de forandringene som skjer, er for de aller fleste helt fint å leve med og uten problemer.

Men nå har det for mange unge blitt et så stort fokus på utseende og form, også i underlivet, at det kan være med å problematisere noe som egentlig er helt normalt og funksjonelt uproblematisk. Også intimsonen har blitt en arena for skjønnhetspolitiet, om jeg skal bruke vokabular som er populært å bruke i disse debattene.

Behovet for kontroll

Vi ønsker også å kunne ha kontroll over de fleste ting som skjer med oss og rundt oss. Og er det en ting som er sikkert, så er det knapt noen gang i livet at vi møter en situasjon med mindre opplevelse av kontroll over situasjonen, enn under en fødsel!

Da er det kanskje ikke så rart at det for mange oppleves som så overveldende og skremmende. Og da er det en ekstra stor utfordring og oppgave vi har som helsepersonell, å opplyse, trygge og kommunisere med kvinnen om dette, slik at hun kan kjenne seg mest mulig forberedt og informert om hva det er som skal skje.


Vær kritisk til rådene du får

For det er i alle fall ikke i sosiale medier hun bør innhente råd og beroligelse! Dessverre er det både dårlige råd, men også utrolig mange formeninger og intern justis, blant mange kvinner på nettet. Det er faktisk her mange av «politiene» og utøvere av ulike typer press, finnes; kanskje enda mer enn blant leger og jordmødre og andre profesjonelle.

Fødselssmerte er ikke så ille som noen vil ha det til

Dette dreier seg altså om så mye mer enn at det faktisk kan være fryktelig vondt å føde. Vi er nødt til å ta det også på alvor, for å hjelpe våre flotte gravide og også alle kommende gravide, slik at de ikke blir fylt av frykt og angst, som begynner å ta feil retning og ville veier. Smerte er verken gøy eller godt, men det er faktisk ikke så skummelt og fælt som noen vil ha det til!

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: