BloggDr. Karis legebloggHøst og #sjekkdeg

Høst og #sjekkdeg

Bli kjent med brystene dine, slik at du kan oppdage dersom noe forandrer seg. Illustrasjonsfoto: iStock
Dr. Karis legeblogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 621 Sist oppdatert 05.10.20
Selv om vi stadig blir minnet på hvor viktig det er å ta celleprøve i livmorhalsen, er det fortsatt 25-30 prosent av kvinner som ikke møter opp når de får innkallelse. Fastlege Kari Løvendahl Mogstad minner om hvor god forsikring denne undersøkelsen er for helsen. Samtidig oppfordrer hun alle kvinner til å bli kjent med brystene sine – slik at en merker det dersom noe forandrer seg.

Høsten er her for fullt, og for oss som jobber i helsevesenet er det travle dager med kvinner som kommer for å ta celleprøve. Det er veldig bra! September måned var nemlig viet til den store #Sjekkdeg-kampanjen, der det ble rettet et ekstra stort fokus på at kvinner mellom 25-70 år må gå til fastlegen sin for å få tatt en celleprøve. Og det er gledelig at så mange kommer for å få tatt denne enkle og raske prøven, som er med og forebygger livmorhalskreft, og avdekker en eventuell sykdom som har utviklet seg.

Og nå i oktober er det #RosaSløyfe-aksjon, der fokuset er rettet mot forebygging av brystkreft, og at vi skal passe på brystene våre.

Selv om det er flest godt voksne og eldre kvinner som rammes av brystkreft, så er det ikke dumt å venne seg til å sjekke brystene sine jevnlig, også når man er yngre.

Fort gjort å ta celleprøve
For å ta livmorhalsen først, så får alle kvinner i Norge brev når de fyller 25 år, med invitasjon til å få tatt en celleprøven. Prøven tas hos fastlegen, og det er en rask prøve som tas i gynstolen. Noen gruer seg til dette, og det skjønner jeg, men jeg kan love at det går fort, og det er ikke smertefullt. Og vi gjør vårt beste for at det skal bli en så skånsom seanse som mulig.

Du skal også ta kontakt mellom innkallingene, dersom du får uforklarlige blødninger, smerter eller andre symptomer fra underlivet.

Celleprøve kan også tas under svangerskapet, men dersom det ikke er noe som skal følges spesielt opp, kan man også vente til etter den første barseltiden.

Viktig å fange opp celleforandringer
Celleforandringer kan føre til livmorhalskreft, men det er mest vanlig at kroppen ordner opp på egen hånd, slik at forandringene forsvinner og de aller aller fleste får ikke utvikling av kreft. Men det er dette som er viktig å følge opp hos legen.

Grunnen til at man får celleforandringer skyldes som regel at man har en såkalt HPV-infeksjon. Det er et virus som er vanlig å få når man er seksuelt aktiv. Det er som regel helt harmløst, men kan altså i enkelte tilfeller gi utvikling av kreft.

Det er fortsatt 25-30 prosent av kvinner som kalles inn til celleprøve som ikke møter opp. Det håper vi å få endret, slik at de aller fleste av dere kommer og får tatt denne prøven, som er en så god forsikring for helsen! Snakk med legen din dersom det er noe du gruer deg til, så kan dere sammen finne en løsning slik at du får tatt prøven på en grei og skånsom måte.

Endringer fra 2023

19. desember 2022 varslet Helsedirektoratet at alle kvinner fra 25 år og oppover skal få tilbud om HPV-test når de deltar i det nasjonale screeningprogrammet mot livmorhalskreft (Livmorhalsprogrammet).

Endringen innebærer at en går fra celleprøve (cytologisk vurdering av livmorhalsprøven) hvert tredje år, til HPV-test hvert femte år for kvinnene i alderen 25-33 år.

– I de siste årene har det vært en økende forekomst av livmorhalskreft i Norge, særlig blant yngre uvaksinerte kvinner. Innføring av HPV-screening til kvinner fra 25 årsalderen kan redusere tallet på krefttilfelle i aldersgruppen 25-33 år med opp til 44 tilfeller av de rundt 50-70 tilfellene vi har i denne aldersgruppen per år, seier Torunn Janbu, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, i nyhetsmeldingen.

Bryster i oktober
Men nå er det altså oktober og brystene som er i fokus!

Det er ikke før man runder 50 år at man kalles inn til såkalt mammografi, som er en bildeundersøkelse av brystene.

Men dette er en gylden anledning til å bli litt mer kjent med brystene sine! Og dere som leser dette og enten er gravide eller ammer, blir i alle fall mer kjent med dem enn kanskje tidligere. Det skjer store forandringer i puppene når man blir gravid, og for mange så kan faktisk brystene være noe av det første man legger merke til at man har blitt gravid. Brystene blir ømme, de vokser og brystvortene blir mørkere og kanskje større. Det er helt vanlig!

Det er også vanlig at man kjenner ”klumper” og ømhet i brystene under menstruasjon og i forhold til syklus, og det er da vanlig at disse forandringene endrer seg i forhold til det.

Regelmessig sjekk av brystene fra du er 30
Det er ikke enkelt å undersøke brystene for kuler og ”skumle” ting mens man er gravid eller ammer. Men jeg oppfordrer til starte med en regelmessig liten sjekk av brystene fra man er rundt 30 år. Det er ikke noen stor greie, men bare slik at man lærer seg å kjenne hvordan de kjennes ut, ser ut, og kan være observant dersom det er noe som forandrer seg.

Brystene våre er normalt ikke helt like, og noen av dere har sikkert lagt merke til at det ene kanskje er litt større enn det andre? Dersom det alltid har vært slik, så er det helt innafor.

Men tilbake til brystsjekken:

Slik sjekker du brystene

*Ta gjerne en sjekk annenhver måned, og ca 1 uke etter at mensen er ferdig

*Stå med bar overkropp foran speilet og ta en titt

*Løft armene, og se at ting ser rimelig symmetrisk ut

*Kjenn på ett bryst om gangen. Bruk tre fingre, og trykk fast, og ta en runde over hele brystet; start innerst og gå en runde, hver ”time” og helt fra brystvorten og ut mot armhulen. Den skal også undersøkes, at det ikke kjennes noen kuler der.

*Dette kan godt gjøres i dusjen, eller foran speilet, eller der det passer deg, ca annenhver måned

Gå gjerne inn på Kreftforeningens nettsider for god informasjon om disse undersøkelsene også.

Da ønsker jeg dere en god høst videre, ta godt vare på både brystene, livmorhalsen og dere selv i den mørke årstiden vi går inn i.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....