BloggHusk å #sjekkdeg!

Husk å #sjekkdeg!

Få det gjort! Ta en celleprøve – og unngå livmorhalskreft! Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten. 2480
Hvor mange er det som «glemmer» av brevet de får fra Kreftregisteret, om denne celleprøven som vi blir bedt om å ta hvert tredje år? Alt for mange, dessverre. Denne prøven som redder mange liv, og er enkel å få utført. Men som mange altså allikevel dropper.

I løpet av de siste årene har flere unge kvinner gått til legen for å ta celleprøve. I 2017 kunne vi lese den gledelige nyheten om at det fra 2015-2017 var nesten 11000 flere unge kvinner mellom 25 og 29 år som tok denne viktige screeningprøven, som er med og forebygger livmorhalskreft. Ifølge Ameli Tropé, som leder Livmorhalsprogrammet, var  det gledelige tall. Det er i tillegg til unge kvinner, også flere av de velvoksne damene som kommer seg til lege for å få sjekket seg.

Ifølge Kreftforeningen er det nå 7 av 10 kvinner under 40 år som tar celleprøve. Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet i 2015, har over 72 000 flere kvinner tatt livmorhalsprøve.

Thea Steen et stort forbilde
Mange av oss har hørt om Thea Steen, som selv fikk denne krefttypen, og startet den etterhvert kjente #sjekkdeg-kampanjen sammen med bladet Det Nye og Kreftforeningen. Thea døde 26 år gammel, men står som et stort forbilde for måten hun kjempet for at andre jenter og kvinner skulle komme seg til legen for å få utført denne viktige testen. I dag er det mange som mener at det er takket være den uselviske og store innsatsen til Thea Steen at så mange er blitt mer bevisst på å bestille seg time til fastlegen sin, og få tatt denne prøven.

Enkel prøve
Selve prøven er kjapp å ta, når man først har kommet seg til legen, og opp i gyn-stolen, som de aller fleste av oss kvinner har et litt anstrengt forhold til, naturligvis. Prøven tas fra livmorhalsen, med en pinne eller børste, og det er litt ubehagelig, men oftest ikke vondt. Det kan begynne å blø litt, det er ikke så uvanlig. Man skal imidlertid ta prøven utenom menstruasjon, fordi det er umulig å tolke prøvesvaret dersom den er blodtilblandet.


Hvor ofte?

I Norge anbefales kvinner mellom 25 og 69 år å ta jevnlig celleprøve. I løpet av perioden 2019 til 2021 ble alle kvinner i landet mellom 34 og 69 år anbefalt å ta HPV-test hvert femte år.
Kilde: Nhi.no

19. desember 2022 varslet Helsedirektoratet at alle kvinner fra 25 år og oppover skal få tilbud om HPV-test når de deltar i det nasjonale screeningprogrammet mot livmorhalskreft (Livmorhalsprogrammet).

Endringen innebærer at en går fra celleprøve (cytologisk vurdering av livmorhalsprøven) hvert tredje år, til HPV-test hvert femte år for kvinnene i alderen 25-33 år.

– I de siste årene har det vært en økende forekomst av livmorhalskreft i Norge, særlig blant yngre uvaksinerte kvinner. Innføring av HPV-screening til kvinner fra 25 årsalderen kan redusere tallet på krefttilfelle i aldersgruppen 25-33 år med opp til 44 tilfeller av de rundt 50-70 tilfellene vi har i denne aldersgruppen per år, seier Torunn Janbu, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, i nyhetsmeldingen

Prøvd ut ny metode
Fra 2019 innføres en ny analysemetode for livmorhalsprøver hos kvinner mellom 34 og 69 år – HPV-test. Istedenfor å granske prøven for celleforandringer først, undersøkes prøven for humant papillomavirus/HPV. Dersom viruset blir påvist, tester de videre for å se om det ses celleforandringer. Dersom det ikke påvises HPV, anbefales ny kontroll etter fem år. Prøven blir tatt på samme måte som celleprøven i et avskrap fra livmorhalsen.

HPV finnes i mange, nesten hundre varianter, men bare noen kan gi kreft, og det smittes gjennom seksuell kontakt. Det sies at så mange som 70-80 prosent av alle voksne mennesker smittes av HPV i løpet av livet, men at kroppen i de aller fleste tilfellene ordner opp, uten at det utvikler seg til kreft. Det er nå en HPV-vaksine som har kommet inn i vaksinasjonsprogrammet til både gutter og jenter på 7. klassetrinnn.

Kan prøven feiltolkes?
Det er ikke lenge siden det var mye skriving og kommentarer i media om at mange celleprøver ble feiltolket, og at dette medførte falsk trygghet. Dette erfarte også Thea Steen, og det er forferdelig trist når det skjer. Det viser seg at det både kan være feil ved selve prøvetakingen hos legen, og også ved tolkningen i laboratoriet. Det er så klart veldig viktig å se på dette, og gjøre det vi kan for å optimalisere prøvetakning og tolkning, slik at så få som mulig, ja at helst ingen, må oppleve å få feiltolket prøven sin.


Men; det er også viktig å ikke lage skremselsbilder av at det er for usikkert å ta prøvene, at legene er for dårlige til å ta dem, eller at det er veldig mange som gruer seg. Da kan det faktisk være noen som rett og slett lar være. Dette opplevde vi faktisk nylig på vårt legekontor, når en ung kvinne ringte og avbestilte timen sin for å ta celleprøve, fordi hun hadde sett intervjuer med noen som hadde uttalt at en del leger ikke var gode til dette. Det er tankevekkende.


Ring med én gang du får brev fra Kreftregisteret
Jeg er derfor så glad for å se tall og nyhet om at det faktisk er slik at kampanjer som #sjekkdeg har en så god effekt! Vi må selvfølgelig håpe at kvinnene blir flinkere til å få kommet seg til legen uten denne typen kampanjer. Aller viktigst er det å ringe legekontoret med en gang man får brevet fra Kreftregisteret, så er det gjort! Vi må også gjøre noe for å få flere innvandrerkvinner til kontoret, men det er her som så mange ganger ellers, ikke bare at de gruer seg, heller ikke for å gå til en mannlig lege; det er mange andre barrierer – ikke minst språklig, og at de i det hele tatt har fått med seg at det er noe som heter Livmorhalsprogrammet.



Snakk om det!
Det er fortsatt mye å gjøre, og å jobbe med, for at vi skal få enda flere kvinner til å #sjekkeseg, men vi er absolutt på god vei! Min oppfordring er at dette må bli et tema på arbeidsplassen, i venninnegjengen og andre settinger der dere snakker med andre kvinner i alle aldre!


Budskapet til kampanjen er enkelt: Ring fastlegen. Ta en celleprøve. Unngå livmorhalskreft.


Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....