BloggEn ode til mammakroppen

En ode til mammakroppen

Å bære fram et barn kan sette sine spor. Men gjør det noe? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 4599 Sist oppdatert 04.01.17

Jeg har selv vært gravid mange ganger, og har fem flotte barn, som har bodd i denne kroppen min. Når jeg tenker på det, så er det egentlig helt fantastisk å tenke på, og like underlig også, for den del. Det er jo egentlig utrolig hva denne kroppen vår klarer, tåler og får til!

Allikevel er jeg bekymret for at alle disse flotte tingene våre kropper har fått til og prestert, kommer stadig mer i bakgrunnen, fordi kroppspresset og perfeksjonsjaget også har nådd helt hit; til svangerskapet og til nybakte mødre. Ikke engang da skal vi kvinner få lov til å puste litt ut, sakke litt farten og være i de kroppene vi engang har. I økende grad og med stadig større press blir også gravide og barselkvinner utsatt for et press om å være slankest mulig, fittest mulig og se mest mulig fresh og opplagt ut.

Enorme omveltninger
Både som lege som har ansvar for mange gravide, og som mamma selv, vet jeg mye om at det er enorme omveltninger som skjer inne i en gravid kropp, hode og sinn. Man bærer tross alt frem et lite menneske, og det tar på kropp og sjel, og medfører at vi må gjøre mange omstillinger på så mange plan. Det trenger vi tid til, og ikke minst ro til. Både fysisk og psykisk foregår det store «ommøbleringer», og det er vanskelig å være fullt ut forberedt til alt som skjer med kroppen.

Vi er også så forskjellige, så det er viktig å være forberedt på at et svangerskap kan arte seg annerledes enn det man leser i en blogg, en bok eller hører fra venninnen sin. Det kan også være forskjellig den andre gangen man blir gravid i forhold til første, så jeg bruker å si til mine gravide kvinner at noe av det viktigste er å slippe kontrollen litt, og heller la seg fascinere av alt det kroppen går gjennom av forandringer, på veien mot å få et lite barn. Men det krever at man tar seg tid til å nyte det, og det krever ro. Ikke bare ro i den forstand at man sakker ned på tempoet når man er gravid eller barselkvinne. Det krever også en ro i forhold til å slippe å få tusenvis av velmente råd og tips, i tillegg til å slippe å bli bombardert med en forestilling om at alt skal være rosenrødt, og at man skal se ut som den beste utgaven av seg selv få uker etter fødsel. Slik er det ikke og skal det ikke være!

Ikke stress med å komme inn i jeansen
Det er stadig flere som legger ut bilder av flate og stramme mager kort tid etter fødsel, og oppdateringer på instagram eller snapchat om treningen de har gjennomført, få uker ut i barseltiden. Det er lett å skjønne at noen av alle dem som sitter der med mammamagen sin, sprengte pupper og noen kilo for mye på kroppen, blir litt matt og motløs.

Men husk, damer, at det er dere som er helt vanlige, og at dette er en tid da dere skal kjenne på at det er helt greit å være som man er, og ikke stresse med å komme inn i jeansen så fort som mulig. Dette betyr ikke i at man skal drite i å trene eller prøve å komme seg i form, for det er også viktig. Men vær så snill og senk skuldrene! Det er ingen ting som løper fra dere, og dere skal ha fokuset helt andre steder enn hvordan dere ser ut! Ta en titt på det vakre lille barnet deres, pust, lukt, nyt, og tenk gjennom hva som egentlig betyr noe.

De aller aller fleste av dere har også menn som syns dere er flotte og fine, og at det presset dere kjenner, like gjerne kommer fra dere selv, og at dere lar dere påvirke av kjendisene dere ser på nettet, eller en sprek og fit mamma i barselgruppen.

Det skal vises at man har fått barn
Det er dessverre en kjensgjerning at stadig flere gravide er opptatt av å legge på seg minst mulig i svangerskapet, for å være slank. Presset er der hele tiden. Mange er også livredde for å få et strekkmerke, slappe pupper og hengemager. Dette er blitt såpass ekstremt at det har kommet til en bransje som skor seg på at dere er usikre, og innbiller dere at dere må fikse på kroppen, dersom den får merker og endringer etter svangerskapet. Såkalte Mommy Makeovers, inngrep for å fikse på kroppen, har økt de siste årene, og dette syns jeg er trist! Det skal vises at man har gått med et barn, ammet det, og båret det, men noen sterke krefter forteller oss altså at dette skal vi gå rundt å ha komplekser for.


Ønsker å hylle mammakroppen
Jeg jobber i alle fall iherdig for å få demmet opp for dette triste kroppspresset som foregår overalt, og jeg jobber for å hylle mammakroppen! Vi er heldige som får lov til å være bolig for små babyer, og vi må begynne å se på endringene som skjer som naturlige minnesmerker over det vi har prestert. Vi er en gjeng med vakre, flotte kvinner, og vi må klappe oss selv på skulderen og si det til oss selv også.


Mitt store ønske for 2017 er at mammakroppen og alle andre kropper skal få lov til å være litt mer i fred, og at vi overfører denne energien og tankene til viktigere ting i livene våre, slik at både vi og barna våre får det enda bedre i oss selv, med oss selv og med hverandre.


Godt nytt år!


Følg Karis blogg Livslangs

Mamma – våg å være deg selv! Lytt til podcast med Helsesista: 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Jentenavn på J

De mest vanlige jentenavnene som begynner på J er: Julie, Jorunn, Jenny, Janne, Johanne, Julia, Jeanette, June, Johanna, Josefine, Jorun, Jane, Jannicke, Joanna, Judith, Jessica De...