Forrige uke skrev jeg om donert morsmelk og melkebanker – hva som skjer med morsmelken i melkebanken på sykehuset, fra giver til mottaker.
Morsmelken i melkebanken er helt uvurderlig for babyer som blir født prematurt. Og alle melkegivere gjør en viktig jobb. Heldigvis er norske mødre i særklasse når det gjelder å donere melk. Men vi skulle gjerne hatt enda mer. Det beste hadde selvsagt vært om vi hadde hatt så mye at alle nyfødte som hadde behov for ekstra næring fikk morsmelk, i stedet for morsmelkerstatning.
Hvis du har mye melk og kunne tenkt deg å donere noe av den, settes det stor pris på om du tar kontakt med din nærmeste melkebank!
Det er 12 melkebanker i Norge. De finnes ved disse sykehusene: Haukeland, Bergen Sørlandet sykehus, Kristiansand Nordlandssykehuset, Bodø Sykehuset Østfold Akershus Universitetssykehus Oslo Universitetssykehus Sykehuset Telemark Stavanger Universitetssjukehus Universitetssykehuset Nord-Norge. Tromsø St. Olavs hospital, Trondheim Sykehuset Vestfold, Tønsberg Ålesund Sykehus Helse: For å være melkegiver må du være frisk, og ikke bruke medisiner daglig. Første skritt mot å bli godkjent som melkegiver, er å ta kontakt med melkebanken nærmest ditt bosted. Dere avtaler et møte, og der vil det bli tatt en blodprøve av deg. Det er for å sjekke om du har sykdommer som ikke er forenlig med å gi melk. Du blir også spurt om sykdommer du har hatt tidligere, som kan gjøre at det kan være virus i melken din. Dette viruset har ikke noe å si for ditt eget barn, men siden melken brukes til bittesmå premature, må den være helt trygg for dem. Blodprøven sjekkes for HIV, hepatitt og andre sjeldne sykdommer. I perioden du er melkegiver tas det nye blodprøver hver tredje måned. Dersom du blir syk, starter på medisiner eller naturmedisiner mens du gir melk, må melkebanken informeres om dette. Les også: Melkeproduksjon når babyen er født prematurtDette kreves av deg: