BloggHvordan bør jordmors rolle være under fødselen?

Hvordan bør jordmors rolle være under fødselen?

Ikke vær redd for å si til jordmor hva dere trenger under fødselen. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 2103 Sist oppdatert 10.01.17

For å få en god fødselsopplevelse er det viktig at jordmor og den fødende/paret spiller på samme lag og forstår hverandre. Vær derfor ikke redd for å si fra hva dere trenger for å føle dere trygge under fødselen.

For en stund siden var jeg på kveldsvakt. Det var en rolig kveld, få fødende, så de som var der hadde vi god tid til å ta oss av.

Jeg kom i snakk med en far, som sammen med sin partner var hos oss på andre døgnet. Mor var satt i gang på grunn av overtid. Det så ut til å ta sin tid, og de hadde møtt flere ulike jordmødre disse to dagene.

Ulike jordmødre har kanskje ulikt fokus
Etter å ha vært innom dem flere ganger, var det tydeligvis at far hadde behov for å spørre litt. Han syntes det var rart at de traff så mange forskjellige jordmødre, de hadde allerede vært gjennom mange skift. Dessuten reagerte han veldig på at de ulike jordmødrene hadde så utrolig ulikt fokus til det de skulle gjennom – igangsetting av fødsel.

Han sa at han og samboer på dagen kunne være veldig beroliget og trygge på situasjonen, mens de senere på dagen fikk informasjon som gjorde at de ble usikre og engstelige for fødselen, om det ville gå bra og så videre. Var ikke vi som jordmødre enige om hva vi skulle informere om? Hvorfor var noen veldig positive, mens andre fokuserte på risikoen ved å sette i gang?

Mennesker er forskjellige – og har ulike behov
Det var et lite tankekors for meg, og gjorde at jeg tenkte litt over hva vi som fagfolk legger vekt på når vi informerer de fødende?!

Jeg opplever at ulike par kanskje trenger ulik type informasjon. Da gjelder det altså å finne ut hvilke typer mennesker som trenger mest bekreftelse, støtte, motivasjon – hvem som trenger fakta, hvem kan vi spøke og le litt med.

Uansett om dette for mange er en spesiell og kanskje helt ny situasjon, så er det viktig at vi som jordmødre tar oss litt tid til å bli kjent med det enkelte par, slik at vi finner den beste måten vi kan gi dem tro på seg selv på.

Tenke over hvordan vi formidler informasjon
I tillegg tror jeg at der er mange måter å si ting på. Velger vi å fokusere på alt de ikke må gjøre eller alt som potensielt kan gå galt? Eller velger vi å vinkle informasjonen positivt, gjerne med et glimt i øye? Vårt mål bør definitivt være å gi parene troen på at dette skal de klare. Fødselen skal jo forhåpentligvis være en positiv opplevelse for begge foreldrene.

Som jordmødre har vi mye makt… Den kan også misbrukes, og det er ofte noe foreldrene merker!

Viktig med god kjemi
På seksukerskontrollene får vi noen ganger høre historier om manglende informasjon fra jordmor, manglende delaktighet i avgjørelser, lite tilstedeværelse – kort sagt dårlig kjemi!

Kjemien er nok kanskje viktigere enn vi tror noen ganger. Mange fødende kan ha hatt tøffe forløp, men de har taklet det veldig godt på grunn av god støtte og tilstedeværelse fra jordmor. Det viser seg at vi tåler mer, og takler ting bedre, når vi føler oss møtt, sett, respektert, inkludert av den vi jobber sammen med!

Si fra hva dere trenger
Derfor skal heller ikke dere som fødende være redde for å si hva som gjør dere trygge, hva trenger dere for å kunne jobbe best mulig? Er det informasjon eller tilstedeværelse, eller et annet fokus? Vi er der for å hjelpe dere, og vi må være oss bevisst den påvirkningskraften vi har, og bruke den positivt!

Ingen skal kunne si annet enn at det er en intens jobb en skal gjennom, men den er ikke farlig, ingen dør av rier! Så skal vi passe godt på både mor, far og baby underveis i prosessen!

Dere som vordende foreldre må også tørre å gi beskjed om det dere trenger, vi er ikke alltid tankelesere, dessverre!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: