BloggHvordan unngå kjærestekollapsen i jula?

Hvordan unngå kjærestekollapsen i jula?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Gjesteblogger: Coach Maria Mork, Alt er mulig 1777 Sist oppdatert 14.12.15

Det oser av idyll fra omtrent hvert eneste hus jeg passerer langs veien. Stjerner i vinduene, fyr på peisen og pynt på juletrærne. Jula er tida for innekos, familiehygge og lykke. Men dette er bare halve sannheten for de fleste av oss…

For jeg vet at bak husets fire vegger er det ikke bare idyll. Hvertfall ikke hele tiden.

Jula er også tida for skuffelser, det som er vondt blir vondere, hverdagskonfliktene tiltar etter hvert som familiedagene blir flere, og sorg og savn forsterkes.

Jeg vet at mange gruer seg til jula. Hvordan skal det gå med oss? Hva skal til for at vi skal klare oss gjennom dagene uten «kollaps»?

Det rare er at vi har så lett for å tenke at hos alle andre virker alt så flott. Men jeg skal fortelle deg –alle har utfordringer i parforholdet, men få våger å snakke om det…

Jula er for de aller fleste en blanding av idyll og helt alminnelig stress, høy kosefaktor og hverdagslige småkrangler, morsomme samtaler og misforståelser.

Derfor vil jeg gi deg mine beste råd, slik at jula kan bli slik du ønsker. Nøkler som skaper vendepunkt par for jeg møter i parcoaching.

 1. AVKLAR forventinger og behov!

– Avklar først med deg selv hva du ønsker, trenger og forventer i jula (skriv ned om du vil). Ofte er vi ikke bevisst våre egne forventninger og behov – men styres likefull at dem. Og merker dem kanskje først når vi blir skuffet…


– Be partneren din gjøre det samme (og kanskje også barna?).

– Velg å sette av tid til en prat der dere deler med hverandre hva dere ønsker, trenger, forventer. Velg å lytte. Sannsynligvis har dere helt ulike ønsker fordi de fleste av oss er veldig forskjellige.

– Vær nysgjerrig på hverandre; – Hva legger du i ordene du sier? Hva betyr dette for deg? Hva skal til for at du skal få ønsket oppfylt?


– Legg så en avklarende PLAN for hvordan begge skal få oppfylt ønskene. Snakk om hva hver av dere trenger for å møte den andres behov. Her er det helt avgjørende at begge har samme innstilling for at dette skal fungere.



2. Tål at ikke alt er perfekt!

Legg lista på et nivå hele familien kan leve med. Senk forventningene. Det er helt vanlig med ”smågnisninger” også i jula. Triggerpunktene blir ikke borte selv om det er jul. Men slapp av, det er ikke farlig – det gjør bare vondt… Stopp heller opp og spør hverandre hva dere kan gjøre annerledes i morra om dagen i dag ble litt kjip. Senk terskelen for hva som er bra nok. Og tål også negative følelser selv om det er jul. Blir det en fight, velg å be om tilgivelse. La ungene få erfare og lære at det ikke er farlig med konflikter, så lenge man kan håndtere dem. Det er lov å være uenige, krangle – og likevel være venner. Unnskyld er et effektivt ord!

3. Velg å bekrefte hverandre;

– Med ord (jeg liker deg, godt å ha deg her, du er min, så fin du er osv) Med kjærtegn (det er vanskelig å være sint på en utstrakt hånd) Med hjelp eller tjenester (hent kaffekoppen, ta oppvasken selv om det ikke er din tur). Med små gaver ja (det hører jo jula til). Eller rett og slett bare være sammen, ha fokus på hverandre – som gir følelsen av at du er viktig for meg, jeg er viktig for deg!

4. Vær nysgjerrige på hverandre!

Ikke anta at du tror du vet hva din partner mener eller tenker. Sett dere inn i stemningen dere hadde i starten av forholdet, da alt var spenennende og nytt. Den gangen du var opptatt av å si, gjøre og være slik at kjæresten din skulle trives sammen med deg, ikke sant?

5. Velg skjermfrie soner!

La alle nyte skjermen til de tidene dere har avtalt. Noen har glede av at skjermene hører til på et rom, og lar seg ikke så lett distrahere av skjermlyder som når den ligger en armlengdes avstand unna. BYTT UT SKJERM MED ØYEKONTAKT, TID SAMMEN, KREATIVE STUNDER, GODE SAMTALER!

6. Velg konfliktfrie soner!

Har dere barn, ta heller fighten på en gåtur rundt huset i stedet for foran barna. Eller bestem dere for at dette prater vi om når vi har roet oss ned…

7. Gi hverandre frihet!

Ønsker kjæresten din alenetid – ja, la han eller hun få det. Dette tipset fungerer godt så lenge BEGGE TO har den samme innstillingen. Igjen, fordi vi er forskjellige har vi gjerne helt ulike behov her. Ikke forvent at du forstår hvorfor din partner ønsker som han eller hun gjør; du vil ha besøk hele jula, din kjære vil helst ha masse alenetid. Legg en plan så begges behov blir dekket. Del dagen i to, avtal en dag med besøk, den andre helt i ro, eller DEL DERE! Bestem dere for at dette er helt i orden, og uttrykker faktisk kjærlighet overfor hverandre!

TIL DERE som har det ekstra tøft sammen for tiden:

8. Sett pause på tvilen!

Mange par jeg jobber med oppdager at de har blitt bestevenn med tvilen. Å stadig vurdere ”er det egentlig oss, er dette bra nok for meg, orker jeg mer, skal jeg flytte ut” skaper avstand og gjør det helt umulig å bygge en trygg relasjon.

VELG å sette pause på tvilen i juletida. Ta den heller frem etter jul. Om det fortsatt er nødvendig.

9. Snakk med noen om hvordan du og dere har det!

Unngå dem som ”jabber med deg”. Velg noen som våger å stille sunne spørsmål, som vil dere vel, og som er der for dere uansett. Har du ikke noen slik venner rundt deg, nøl ikke med å kontakte en parcoach eller andre profesjonelle som virkelig kan hjelpe dere.

O jul med din glede – eller sorg?
Vi kan ikke bestemme over verken været, sykdom eller ribbas kvalitet. Men vi kan ta regien over hvilken innstilling vi vil ha til hverandre i jula, og velge fokus på hvordan vi vil ha det sammen.

Jeg ønsker deg og dere en jul med mange gode stunder sammen!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Nyhet: Rieteller i Babyverden-appen

Har du ikke Babyverden-appen? Last den ned her. Fødselen starter oftest lenge før du kommer inn til fødestedet og helsepersonell kan ha oversikt over framgangen....