BloggHvorfor er det viktig at jordmor styrer siste del av fødselen?

Hvorfor er det viktig at jordmor styrer siste del av fødselen?

Hør på hva jordmor sier mot slutten av pressingen. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 3660 Sist oppdatert 02.01.17

Mange jordmødre tar litt over kommandoen når trykketiden nærmer seg slutten. Det er en viktig grunn til det, og det kan være smart å høre på de forslagene jordmor har. 

Etter å ha jobbet med riene i lang tid, nærmer den siste fasen seg, nemlig trykkefasen. Jeg føler at mange kvinner er veldig lettet når de kommer dit, mens andre kan grue seg til akkurat denne biten av fødselen. Det kan selvsagt skyldes flere ting, men kanskje kan følelsen av å slippe et barn ut den veien virke litt rart og skremmende.

Mange tror at størrelsen på babyen avgjør hvor mye rifter en får. Dette stemmer ofte ikke. Noen er redd for at underlivet ikke skal bli normalt igjen, og det er jo helt forståelig at vi kvinner er opptatt av om at vi kan ha et normalt samliv etter fødsel.

Vevet i skjeden og mellomkjøttet er veldig elastisk, og vi har et godt egnet design for å føde barn.

Jordmødre vil du skal få minst mulig rifter
Når du kommer inn for å føde, skal du vite at vi jordmødre er veldig opptatt av å hjelpe deg på best mulig måte gjennom fødselen. Det innebærer flere ting. Selvsagt er vi opptatt av at du skal få en best mulig opplevelse av fødselen, vi vil ha minst mulig komplikasjoner for mor og barn, og vi vil også at du skal få minst mulig rifter. Vi gjør faktisk alt vi kan for å unngå akkurat det!

Tar kommandoen mot slutten
Det er derfor mange jordmødre blir veldig tydelige når det nærmer seg slutten av trykketiden. Vi tar litt kommandoen, for å si det sånn.

I starten av trykkefasen kan du få styre trykkingen litt mer selv, mens vi altså ønsker å være med å bestemme når det nærmer seg at babyen kommer.

Det er litt forskjell på dere som føder for første gang, og dere som har født før. Trykkefasen for førstegangsfødende kan vare 30-60 minutter, noen kortere – noen litt lengre. Flergangsfødende trykker sjelden mer enn 5-15 minutter.

Det betyr at når du føder ditt første barn, så tar det en god stund før babyens hode kommer fram i åpningen. Dette er veldig smart, for da tøyes vevet veldig gradvis. For flergangsfødende kan hodet komme fram i løpet av de første riene, det er fordi vevet er strukket og tøyd før.

Fram til barnets hode kroner (står i åpningen) er jordmor litt mer fleksibel i forhold til hvordan hun leder fødselen. Du kan gjøre litt mer som du vil, hvis det fungerer godt.

Sakte og forsiktig
Når hodet begynner å krone, vil jordmor kunne si; «trykk forsiktig», « bare pust litt nå», «trykk litt til», «pust,pust». Dette vil hun gjøre samtidig med at hun gjerne har en varm klut på mellomkjøttet ditt, og holder en hånd over barnets hode. Det er nå det er viktig at du hører på hva jordmor sier, hun vil hjelpe deg til å føde barnet så skånsomt som mulig.

Det aller viktigste for å unngå at du får rifter, er at barnet fødes SAKTE og FORSIKTIG. Kommer barnet for fort ut, er det lettere at vevet kan få noen bristninger. Det er også viktig at du har en fødestilling som fungerer godt for deg, der du klarer å jobbe godt og samarbeide med jordmor.

Jeg har faktisk opplevd at mange kvinner har spurt om vi bruker «finskegrepet», noe som nesten har blitt framstilt som det eneste riktige for å kunne få lite rifter.

Kan hjelpe med ulike grep
Jeg mener at du kan støtte på mange måter, det viktigste er at du støtter, og at barnet blir født i sakte tempo. Så vidt jeg vet, er der heller ingen forskning som støtter at ett grep er bedre enn noe annet.

Trykketiden er en fysisk krevende fase, der du ikke lenger bare skal ta i mot riene, puste deg gjennom og slappe av. Nå skal du være med å «jobbe» deg gjennom dem.

Mange kvinner er veldig slitne når de kommer til denne fasen, men mange ser også lys i tunnelen, når de forstår at de snart er i mål. Jordmor ønsker bare at du skal få bli ferdig, så det kan være smart å høre på de forslag hun har.

Rifter er en av de tingene du på forhånd ikke trenger å bruke energi på. Det er jordmors jobb.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork



 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: