BloggKampen for det gode

Kampen for det gode

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jesper Juul 784
Jesper Juul
Jesper Juul var en dansk familieterapeut og forfatter som særlig hadde fokus på samliv, barn og barneoppdragelse. Juul skrev flere bøker, og var i Norge en periode også ansatt i Aftenposten og Dagbladet, hvor han tok imot spørsmål fra lesere om barn og familieliv. Babyverden hadde et samarbeid med Juul, hvor han skrev en rekke artikler. Juul døde i juli 2019. Men siden temaene han skrev om er eviggrønne, har vi valgt å bruke dem videre.  

Artikkelen er hentet fra www.famlab.no

Hva så med tannbørstingen. Det er viktig at også små barn pusser tennene sine minst en gang til dagen. Det vet alle foreldre (også jeg). Jenta jeg nevnte i innledingen ville ikke pusse tennene sine. Det hadde hun ikke villet siden foreldrene ble skilt. På med det ulykkelige formål å ta vare på barnets tenner, har moren flere ganger vært på nippet til å slå når forsøkene på å få den viktige tannbørstingen til har blitt litt for hektiske. Det hadde heller ikke skortet på gode råd fra omgivelsene; blant annet om hvordan man kan tvinge munnen til å åpne seg ved å trykke på en bestemt nerve i kjeven på barnet.

Hull i tenner eller sjel?

– Hva foretrekker du når barnet fyller seks år, spurte jeg. At hun har hull i tennene, eller hull i sjelen?

Moren svarte naturligvis at hun heller ville at barnet skulle ha hull i tennene, hvis måtte velge mellom de to alternativene. Men å tenke på at datteren hennes ikke skulle pusse tenner på månedsvis, ga henne fryktelig dårlig samvittighet, og hun klarte ikke å gi helt slipp på den konflikten.

Alle foreldre gjør seg selvfølgelig tanker om hva som er sunt, godt og fornuftig for deres barn. Det er det vi til daglig kaller oppdragelse. Og selvfølgelig hører det til våre oppgaver som foreldre å gjennomføre de prinsipper for oppførsel, spisevaner, personlig hygiene og så videre som vi tror på og går inn for. Men hvordan skal man avgjøre når man har gått for langt i retning av å påvirke barna, eller for vidt i forhold til ting som vanligvis anses som sunt og riktig, og som attpåtil kontrolleres av leger og helsesøstre?

Ulik oppdragelse til ulike barn

Man kan på mange måter si at det ikke finnes noe ”riktig” og ”galt” når det gjelder barneoppdragelse. Alle foreldre er forskjellige, ikke bare i det de tror på, men også i måten de gjennomfører det de tror på. Barn er også forskjellige. Uansett hvor mange fellestrekk små barn, større barn og ungdommer har, er de først og fremst forskjellige. Med hvert nytt barn sjøsettes samtidig en helt ny bevissthet her på jorden, som aldri har vært her før på helt samme måte og under helt like omstendigheter. Så det som er godt og riktig for ett barn, er ikke nødvendigvis godt og riktig for et annet barn; ikke engang innenfor samme familie.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: