Artikkelen er hentet fra www.famlab.no
Makt
Lederskap er helt nødvendig i en familie. Og siden lederskap innebærer alltid en viss mengde makt, kan det være grunn til å se litt nærmere på maktbegrepet, og på noen av de historiske forutsetningene som har gjort oss så usikre på vårt lederskap i familien. Vi snakker her om to typer makt. Den enkeltes makt over sitt eget liv, og makten over andres liv.
Den første typen makt
Makten over sitt eget liv, er avgjørende for vår livskvalitet. Det er vanskelig å leve hvis man hele tiden føler seg maktesløs eller avskåret fra innflytelse på de beslutningene og omstendighetene, som er bestemmende for retningen livet utvikler seg i. Man kan fort bli redusert til ”offer” – enten man tar rollen selv, eller får den tildelt; og rollen som offer er en av de farligste som fins for enkeltmenneskets sunnhet og trivsel.
Ettersom vi har ulike familiemessige forutsetninger, reagerer vi også forskjellig på det å bli offer. Noen har vært offer i så stor del av barndommen at de som voksne ”ikke finner seg i noe som helst”, og andre har vært ofre for omstendigheter som har medført at de føler seg utrygge når de plutselig selv står med makten og ansvaret for egen tilværelse. Andre igjen har på grunn av sin bakgrunn blitt veldig flinke til å si ”NEI!” til hva eller hvem som helst, men ute av stand til å si et helhjertet ”JA” til seg selv og andre.